Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
valerko - специалист
Здравейте!
Моля да ми обясните като на олигофрен какво е необходимо за да имам и аз вода...не за пиене, а за миене на 5 чинии, :lol: за поливане на 20 стръка домати, 10 дръвчета, цветя, малко тревичка. Има вода само в късна есен и ранна пролет когато не ходиме там. От комшията прекарваме разни маркучи от неговия сондаж, пълниме туби, бидони, ама не е работа. Та оня ден купих 3 варела, вързани са един за друг, демек около 600 л вода имам, която в общи линии стига, ама ми се ще да имам и леееекинко налягане. Какви са нужните продукти за да засиля малко водата по нанадолнището, как и къде се слагат и горе долу ориентировъчни цени? Най-евтиния вариант, че не ми се влагат много средства при положение, че ходиме веднъж седмично пък и има бая айдуци из района.
Благодаря!
dragozow - майстор
Ако приемем че ще имаш вода във варелите ти трябва хидрофорна помпа. Ако въпросните варели са ти в къщата или до нея може да минеш с някой евтин хидрофор от 200-300 лв. Имаш вариант за помпа и електронен пресостат(200-250 лв). Мога да ти предложа и много и скъпи варианти ама като гледам ще ти трябва два месеца в годината. Предимството на помпата с електронен пресостат е че е по-удобна за носене заради габарита. Ако има айдуци като няма да си там отвиваш връзките и в багажника.
valerko - специалист
dragozow написа:
Ако приемем че ще имаш вода във варелите ти трябва хидрофорна помпа. Ако въпросните варели са ти в къщата или до нея може да минеш с някой евтин хидрофор от 200-300 лв. Имаш вариант за помпа и електронен пресостат(200-250 лв). Мога да ти предложа и много и скъпи варианти ама като гледам ще ти трябва два месеца в годината. Предимството на помпата с електронен пресостат е че е по-удобна за носене заради габарита. Ако има айдуци като няма да си там отвиваш връзките и в багажника.
Варелите ще са пълни от помпата на комшията, или когато има вода на водопровода, на около 25-30 м са от къщата, предимно за поливане ми трябва и да си измие човек ръцете. Искаш да кажеш, че тая помпа с ел.пресостата за около 250 лв ще ми върши перфектна работа щото е мобилна. Може ли линкче някакво ако не те затруднява. Много ти благодаря. А с тая помпа ще мога ли да вкарам водата в наличния водопровод да има вода в 1 чешма вътре в къщата и една чешма отвън?
tyo - специалист
valerko написа:
Здравейте!
Моля да ми обясните като на олигофрен какво е необходимо за да имам и аз вода...не за пиене, а за миене на 5 чинии, :lol: за поливане на 20 стръка домати, 10 дръвчета, цветя, малко тревичка. Има вода само в късна есен и ранна пролет когато не ходиме там...
Дупка в земята: геран, щерна, куфия и т.н.
Щерни или водохранилища е имало в Палестина, и в градовете и на полята. През шест месеца в годината, там никога не вали дъжд, и рядко се случва потоците и изворите да не пресъхнат. Населението повечето си служело с водата, която падала в дъждовно време, и която се съхранявала в щерни. Големи водохранилища е имало в Соломоновия храм, вътре в храма и под храмът, които са се пълнили чрез един водопровод от Соломоновите водоеми. Както в храма, така и във всяка къща в Ерусалим, голяма или малка, и сега има по една или повече щерни. Водата се събира в тях през дъждовните времена, и ако се пази както трябва остава чиста и сладка през цялото лято и цялата есен. Палестинските жители, правили водоеми и на полето, за напояване на почвата и за утоляване жаждата на пътниците - Пс. 84:6; и при повечето главни градове, е имало направени водохранилища, от които народът е можел да си черпи безплатно. Много такива водохранилища, и останки от други, са останали до днес. Виж Витесда, Силоам, Соломонови водоеми.
http://bible.netbg.com/bible/dic/w.php?2203

Изображение
Велико Търново, Царевец, Черква № 12 / Veliko Tarnovo, Tsarevets, Church № 12
Черква № 12 се намира на около 140м. от главния вход на Царевец и на около 3м. от южната крепостна стена. Те е еднокорабна и едноабсидна. Около храмът се развил некропол, като погребенията се датират към периода ХІІІ-ХІVв. Западно от черквата са открити 25 гроба и още 9 до абсидата.
Пред нея е има изградена щерна за вода (щерна № 1). Щерна № 1 е вкопана на дълбочина 2.20м. и е с форма на неправилен четириъгълник: северната й стена е дълга 6.50м., южната 5.50м., източната 4.50м. и западната 380м. Източният и западният зид са дебели по 8.85м., с отстъп от дъното с височина 0.35м. и ширина 0.15м. Западния зид е широк 0.98м. Северната стена се явява облицовка на скалния откос. Водата на каптирания извор е изтичала от пукнатина в тази скала и е пълнела щерната. Каптажът представлява зидана засводена ниша н северната стена с размери 1.25х1.12х0.45м. Водата от каптажа се е вливала направо в съоръжението. Дъното е настлано с големи каменни плочи, споени с хидрофобна замазка, като в средата има конусовиден утаител. В югоизточната стена на щерната е имало 2 тръби за отвеждане на излишната вода през крепостната сена.
Щерна № 2 е долепена до източния зид на щерна № 1 и се намира под черква № 12. Дължината на източната й стена е 2.60м., на западната 3м., а на северната и южната 8.25м. Вкопана е на дълбочина 2.30м. Подът е направен също от големи каменни плочи, но няма изграден утаител. Към нея има 2 глинени водопровода. Предполага се, че щерните са продължили да се използват до ХVІІв.

Литература: Е. Дерменджиев, Водоснабдителните съоръжения до църква № 12 на хълма Царевец във Велико Търново (конструкции, периодизация, възстановка), сп. Археология, 3, 2003г.
miroton - майстор
Сложи варелите на високо и използвай гравитацията,пък и единия ако го сложиш на покрива ще имаш топла вода.
valerko - специалист
Дупка в земята: геран, щерна, куфия и т.н.

....Амин.....

немам 3000+ кинта за дупка.

miroton написа:
Сложи варелите на високо и използвай гравитацията,пък и единия ако го сложиш на покрива ще имаш топла вода.
Да, това ми е единствения вариант засега.
dragozow - майстор
valerko написа:
dragozow написа:
Варелите ще са пълни от помпата на комшията, или когато има вода на водопровода, на около 25-30 м са от къщата, предимно за поливане ми трябва и да си измие човек ръцете. Искаш да кажеш, че тая помпа с ел.пресостата за около 250 лв ще ми върши перфектна работа щото е мобилна. Може ли линкче някакво ако не те затруднява. Много ти благодаря. А с тая помпа ще мога ли да вкарам водата в наличния водопровод да има вода в 1 чешма вътре в къщата и една чешма отвън?
Ето:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1536
http://www.argo-market.com/Products/Details/1303
И отстъпка ще вземеш. Иначе от гравитацията налягането е слабо за бойлер, пералня и т.н. Аз също бях на гравитацията, но си купих помпа.
hidrazin - майстор
След 10 дена с тази вода не можеш си изми ръцете и чиниите. Перфектен развъдник на алги, жаби и ... легионела.
Условия за развитие на легионела

Температура на водата между 20 и 45 °C.
Застояла или бавно течаща вода.
Висока микробна концентрация, включваща синьозелени водорасли, амеби, почвени и други бактерии.
Наличие на биофилм, наслояване, седименти, утайки, ръжда или други органични вещества.
Нарушени водопроводни материали, например гумени уплътнители, които могат да предоставят хранителни веще-ства, улесняващи бактериалното развитие.
:partyman:
romanpm - майстор
Ако варелите са поцинковани водата е добра :wink:
hotrider - специалист
няма значение дали са поцинковани варелите не трябва да се застоява вода във тях, налейте вода във пластмасова туба сложете я на тъмно и след 1-2 дена я подушете да видим за какво говорим па да се пие и мие не бих рискувал. ако е от водопровод 1-2 дена може да искара тя се хлорира все пак но от сондаж необработена за нищо не става освен за поливане.

Тема "Еми и аз нямам вода...как да реша проблема с 3 варела?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: