• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 103
Всичко за този вид строителство.
stivemaster - майстор
Повярвайте ми това с плашенето на хората че вдигането на процента на ВЕИ в общия брой енергоизточници ще вдигне цената на тока е толкова тесногръда лъжа че .......
В такъв случай при 300% повече в Германия цената им трябваше да е ........ нали ? Е да ама не.
А относно това дали ще ти издадат съгласуване при проектиране на парк и после като го завършиш ще ти откажат да го включат - това се нарича корупционна практика.
valio2007 - специалист
Очаквах с новото поскъпване на тока да се раздвижи темата, но явно не е достатъчно. Ще чакаме догодина обещаното 25% увеличение, може би тогава ще има по-сериозна мотивация.
Christo - майстор
Дали не е редно преди да се хвърляме на вятър и слънце, първо да направим всички възможни ВЕЦ-ове по реките, които имаме. Производството им е прогнозируемо за месеци напред. Няма да си играем на "тука има, тука нема". Но не- възвращаемостта е над 10 години, а пък ние искаме да сме богати тук и сега. Пък и рошави "еколози" имаме и за износ. Съмнявам се да се влагат някакви пари у нас в разработки на ВЕИ-та. Казано разбираемо, субсидираме немски , датски и т.н. фирми. Както и нашенски мошета, новоизпечени електро производители. За цената на тока: лъжат ни нагло..... Били инсталирани 12000 мегавата вятърни централи...е и? Кажете колко ток са произвели! И тогава да смятаме с колко допринасят за вдигане на цената. Един АЕЦ работи на 100% от мощността си почти през цялото време. Една "перка"- не знам, едва ли повече от 10% от времето. Ако няма вятър, не работи, ако вятърът е много силен, пак не работи, абе вятърничава работа. И изведнъж 12000 мегавата, колкото 6 АЕЦ-а! Да бе да!
Pasko - специалист
Аз съм се навил бъдещата ми къща да е нещо като Пасивна къща- поне 20см вата, дограма с трислоен стъклопакет, рекуператор, минимални термомостове. Като споменах на някои архитекти от Варна какво искам само се пулят. Не знам към кого да се обърна за проектиране и няма ли да ми излезе доста солено това проектиране, заради модата пасивна сграда напоследък. Още не мога да избера отопление за тази къща- знам че ще кажете термопомпа вода-вода ама е доста скъпа. Мисля си за нискотемпературна термопомпа въздух-вода и дали мога да вържа вътрешен топлообменник веднага след входа на рекуператора?
AntonBM - специалист
Проектирането на пасивна къща не е много по-сложно от това на стандартните. Не би трябвало за проектиране да ти вземат много повече от това, което се взема при стандартните къщи. Нормално е да вдигнат цената с най-много 20%.
Проблема е, че за различни климатични условия има различни изисквания. Примерно за Германия, хората постигат пасивност с 20 cm. изолация по стените, над 30 cm. по таваните и големи южни прозорци (тройният качествен стъклопакет е задължителен). За България не е необходимо да има толкова много изолация, а с южните прозорци трябва да се внимава, защото това, което ще спестиш през зимата, ще го дадеш през лятото, за да охладиш. За да не се „пулят” архитектите, трябва някой да седне и да систематизира основните условия какво трябва да се прави, за да се постигне пасивност в България. Още никой не се е хванал. Аз също съм в кюпа... Мога да го направя, но нямам достатъчно свободно време, а от това занимание няма да спечеля нищо освен „слава”. Все пак, ако ми остане свободно време (поне месец), мога да съставя нещо, но няма да е скоро.
Ако успееш да направиш къщата си пасивна, нуждите от топлина няма да са високи, така че отоплителната инсталация няма да e много мощна. Правилно си се насочил към термопомпите, като за пасивната къща няма много голямо значение с кой тип от тях ще ги отопляваш. Топлообменника след рекуператора е задължителен за окончателната обработка на постъпващият свеж въздух. Само с рекуперация не може да се загрее свежият въздух до параметрите на вътрешният. Слънчевата инсталация за топла вода е задължителна. Добре е да се помисли за свързването на тази инсталация към отоплителната инсталация. Тя трябва да е ниско температурна (термопомпите работят с такива), за да може да поеме тази слънчева топлина. Правил съм такива инсталации. За къща от около 200 квадрата всички ОВК инсталации излизат около 35000 лв, включително бойлери, слънчеви колектори и вентилация. Не е малко! Със стандартни „маркови” климатици може да се направи с 3 пъти по-малко пари. Все пак ако имаш тези пари с водно подово, отоплението е по-различно от това с вътрешни тела на климатици. Комфортът е много по-добър.
VLADO66 - майстор
Антоне,няма да е лошо да качиш ако имаш желание и време отделни детайли за изпълнение на ТИ на термомостове-греди,колони ,плочи ,покрив и дограма.
AntonBM - специалист
Като ми остане време, може да кача, но МНОГО СА! Ако се разровите с Гугъла можете и сами да си намерите. На пасивната просто се слага повече изолация, но самите детайли не се различават съществено.
Тани - модератор
Я , как съм изтървал хубавата тема! Записвам се !
Pasko - специалист
Мерси много за отговора Антон! Ако се наложи , ще мога ли да те ползвам като консултант ? Аз лично чета от 3 години как трябва да се прави пасивна къща. Много са полезни файловете в сайта на Изовер. Относно рекуператора съм се спрял на Bring Renovent 400. Може ли да се направи една кутия след входящия въздух на рекуператора и вътре да пъхна питата на вътрешното тяло на климатик? Мога да вкопая тръбите на постъпващия въздух около къщата , но се притеснявам от развитието на бактерии и гъби .Чета ,че вграждат тръби със сребърно покритие, но това вече е над моите възможности! Водното подово е супер идея, но не става за охлаждане.
Иначе парцелът е с изток -юг изложение( специално съм го търсил) . От Изовер се научих как се слага топлоизолация без термомостове. Ватата 20см ще ми дойде 54лв на кв.м само за материали-вата 30лв+24лв мрежа,лепила, дюбели25см, мазилка от Баумит. Соларни панели ще има и ще ги вържа за инсталацията - отопление/БГВ. Само да намеря майстор да ги направи тези всички навързани гъзарии. За мен идеалният вариант е да топля и охлаждам през вентилацията , а не да пускам тръби и водно подово или конвектори поради оскъпяване.
Не съм БАРО с неизчерпаем бюджет! Искам с разумно вложение да постигна максимум ефект.
bulhomes2 - майстор
Аз съм против отоплението с въздуховоди заради преноса на звук между стаите. Има приятел от Бургас, който след първата зима с въздушно отопление си разбута чисто новия ремонт за да си преправи парното на водно.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: