Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
kaluhckua написа:
Въпроси:
1. Добре ли са тези киловати за помещенията както и мощността на радиаторите за тях?
2. В хола, където ще е камината добре ли ще е да сложа конвектор за по-бързо стопляне или да добавя два радиатора (чух изказване , че този конвектор ще дръпне всичкото топло от водната ризата)?
3. В баните възможно ли е да навия само тръба на пода и колко трябва да бъде като метраж?
4. Бихте ли ми предложили някаква програма за чертане на такъв тип схеми , за да е по-нагледен крайния резултат.
Благодаря предварително на всички за отделеното време!!!
1 – Добре си ги сметнал, ако имаш поне 5 cm изолация по стените, но ако къщата се отоплява рядко няма да се стопляш лесно. Първият ден цялата мощност ще отива за затопляне на стените, нищо че от вътре си им сложил гипсо-картон.
2 – Хубаво е да сложиш конвектор в хола. Печелиш място, затопляш по-бързо хола, а когато се стопли, конвектора се изключва сам от термостата си и топлото се насочва към останалите помещения. Ако температурата на водата в инсталацията нарасте много с конвектора можеш да я смъкнеш.
3 – Не само тръби! Ще подадеш много висока температура на пода. Можеш да завъртиш тръба в пода, но след лира за баня – студената връщаща се завърта на пода.
4 – Аз ползвам AutoCAD. Добра е, но изисква повечко време за разучаване.
П.П. По-добре дай на някой колега 3-400 лв. да ти направи проект.
kaluhckua - специалист
Благодаря за съветите! Бихте ли ми предложили някакъв подходящ конвектор за моят случай?
AntonBM - специалист
Избери си камина, трябва ти такава с водна риза около 24kW. Сумирай мощността на всички радиатори, които слагаш по помещенията и остатъка който има като мощност водната риза трябва да може да се поеме от конвектора. Вероятно ще е някъде около 7-9 kW. Най-мощните конвектори са около 12-14 kW. На теб ще ти свърши работа някой от средните типоразмери.
Така в дневната инсталираната мощност ще е много голяма, а там е и камината която също топли. Т.е. това помещение ще се затопля много бързо, но после топлината ще тръгне и към радиаторите. Ако си прекалил с дървата и радиаторите не могат да поемат цялата топлина можеш да включиш конвектора на макс и да поемеш цялата мощност на ризата. Ще прегрееш дневната, но няма да изпариш водата в инсталацията. Проветряваш дневната и си ОК.
kaluhckua - специалист
Хол 100м3 ~ 7,41kw
Спалня 31,2м3 ~ 2,34kw - радиатор 2,54kw
Баня 11,05 ~0,825kw
WC 5,74м3 ~ 0.43kw
Антре 21,45м3 ~ 1,6kw - радиатор 1,8kw

2 Етаж:
Голяма Спалня 43,68 ~ 3,27kw - радиатор 3,27kw
Спалня 26м3 ~ 1,95kw - радиатор 2.18kw
Спалня 22,36м3 ~ 1,67kw - радиатор 1,8kw
Баня 15,02м3 ~ 1,12kw
Бойлер ~3kw

Всичко без хола 17kw
Водната риза я дават 28kw. Ако оставя резерв 3kw-25 kw. За конвектора остават 8kw. Ясно е , че ще има загуби и в тръбите , но дали не трябва да завиша мощността на радиаторите?
kapanec - специалист
Защо без радиатора в хола
AntonBM - специалист
Ако ги завишиш, ще може да намалиш малко мощността на конвектора. По принцип ти си подбрал добре радиаторите, но ако ги увеличиш малко по-бързо ще затопляш стаите.
Тази мощност на ризата е малко рекламна. Трябва да гориш много сухи и калорични дърва за да я постигнеш. Така, че може и да не вдигаш радиаторите. Ти си реши.
kapanec, зашото в хола ще има конвектор с голяма мощност, а и камината е там.
kaluhckua - специалист
Радиаторите ги оставям в такъв случай с тези мощности. Бихте ли ме посъветвали с баните как да постъпя? Като се има в предвид , че се търси най-евтиното решение. За това и се бях спрял на навита тръба на пода.
kaluhckua - специалист
Другото, което ми хрумна да ви питам е къде да разположа разширителния съд. Мисля на всеки етаж да има колектори ,от които директно да се захранват радиаторите , конвектора и бойлера
AntonBM - специалист
Първо влиза в лира за баня, а после минава по пода. Може и да не я пускаш по пода. Лирите са остатъчно мощни, но затопленият под си е кеф :-D
Най-лесното място за РС е банята на 2-ри етаж до комина, над гърнето. Така ако прелее ще е в мокро помещение.
kaluhckua - специалист
Бихте ли обяснили малко по-подробно, къде точно ще е проблема ако се остави само с тръба на пода.
А РС към къде да го свържа?

Тема "Помощ при изграждането на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: