• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pileto3 - напреднал
Здравейте колеги,
разчистих помещението и започвам с въпросите ;-) Пробих на две места пода за проба и се оказа между 4 и 6 см бетон директно върху почвата т.е. няма нищо отдолу - дори сгурия както си мислех първоначално.При това положение предполагам задължително трябва да изкопая колкото ми е необходимо и да положа чакъл или нещо такова?Също така този дренаж колко см трябва да е минимум 2-5-10 см, трябва ли да отведа по някакъв начин евентуалната вода/влага към канала или е достатъчно просто чакъла да държи влагата от почвата по-далеч от настилките отгоре? Отгоре върху чакъла трябва ли да има някаква замазка или мога дирекнто да слагам фибрана ако успея да го заравня достатъчно? Найлон или друга хидроизолация? или понеже фибрана е водо/паро не пропусклив не е необходимо?
Поредния ми въпрос е както искам да направя стените с гипскартон и вата дали няма да има проблем понеже в помещението ще има тоалетна която може леееко да се видоизмени и до баня и оттам да се получи неприятната миризма на влажна вата? По-добре ли ще е ако изолирам с фибран? Колко дебел фибран отговаря горе долу на тази вата дето е на рула? Предполагам 2-3 см не 5?
Много въпроси станаха, но трябва да ми узрее идеята в главата, че този уикенд почвам да се занимавам да копая...
Помещението се оказа високо около 210 см и ще погледна преди това с един лазарен нивелир как идва нивото ако поставя фибран директно върху съществуващия под и гипскартона на тавана, но мисля, че ще копая...
Само да уточня, че се занимвам с компютри и тези неща които ще правя ми идват малко далечни и предварително се извинявам ако на някой му се строят твърде лаишки....
torbalan - Дървен философ
има ли влага в мазето?

При всички положения трябва да осигуриш вентилация, в противен случай винаги ще бъде по-малко или повече влажно...
pileto3 - напреднал
torbalan написа:
има ли влага в мазето?
Според мен не, но има ли някакъв елементарен начин да проверя?
Притеснението ми, е че къщата е на около 5-6 метра от река (която си има каменно корито и т.н.т ), което незнам дали
трябва да ме притеснява или успокоява всъщност...
torbalan - Дървен философ
ако има влага в мазето - няма да амаш съмнения...

иначе начини за проверка много...

остави една вечер кибритени клечки по пода разхвърляни захлупени с буркани
на другия ден сутринта пробвай да ги запалиш и сравни как се разпалват в сравнеие със сухите от кутията...

ако прецениш, че няма влага - слагай една подложка за ламинат и реди ламината... евентуално, ако е необходимо саморазливна замазка...

всякакви други приключения според мен са излишни :)
pileto3 - напреднал
Няма много интерес към темата, но аз си миньорствам;-)))
Този уикенд смятам да докопая 30 сантиметровата дупка.
Ето и един бърз въпрос-най-отдолу може ли да положа натрошения бетон който отлежава в двора или не е подходящ за дренаж и трябва да купувам Филц?
housedoktor - майстор
и получаваш бърз отговор-можеш:)
pileto3 - напреднал
Гледам на по 1 въпрос отговаряте ;-)
Ето втори:
Не съм видял някаква по-сериозна влага (нормално влажна почва да, но вода не) през тези 30 сантиметра които изкопах
и се чудя дали е необходимо нещо повече от 10-тина сантиметра филц,скална маса или каквото ми се намира подръка които смятам да положа
(имам предвид дренажни тръби) като дренаж преди да сложа следващите слоеве-найлон, фибран, мрежа, 4см замазка?
Ако трябва да правя такъв дренаж мога единствено да го изведа в канализацията, но с тези дренажни тръби мисля, че ще си внеса чудесен аромат
в новата стая и не ми се струва удачно?
Ето и няколко картинки за засилване на интереса ;-)

Прикачен файл

IMAG0267.jpg Сега съм тук.

Прикачен файл

IMAG0196.jpg Оттук започнах след разчистването, личи малко влага под балатумна пътечка която изхвърлих.
cybersas - специалист
Какъв аромат бе човек - нали замазка пишеш че ще правиш?!
  • 1
  • 2

Тема "Преустройство на мазе в стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: