• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте, аз съм един млад любител на електрониката. Ецвам си сам печатни платки в железен трихлорид и когато вече стане не активен го събирам в едно 10 литрово шише. Сега съм събрал около 8-9 литра и се чудя как да се отърва от него. Не мога да го изхвърля в сифона или в умивалника, защото все пак си е химикал. Как и къде да го изхвърля?

Четох някъде, че има метод за възвръщане на активността му, но не се сещам къде беше и с какво се правеше. Ако някой може да помогне да пише.

Благодаря!
ELEMENTAL - специалист
Частично активността на железния трихлорид се възвръща с прибавянето на натриев хлорид (готварска сол).Другия (и по-ефективен) начин е прибавяне на 10%-на солна к-на.
sstefanov - майстор
Друг начин за активиране е потапянето на железни парчета (например гвоздеи). По тях се отлага разтворената мед и така се възвръща активността на разтвора.

Между другото вместо с железен трихлорид ецването става чудесно и с кислол + няколко грама перхидрол.
Достатъчно евтино е за да се използва еднократно (1л кислол беше 30 ст) и освен това кислола си е за отпушване на канали, така че няма проблем да се изхвърля директно в канала.
velsi - Почетен майстор
Проблема е в намирането на перхидрол. Има го по аптеките, но не държат количества, защото е нетраен. Предпочитат веднага да го разредят до кислородна вода. За да ти дадат трябва или да имаш познати или да си много нахален.
ELEMENTAL - специалист
30 %-ен водороден пероксид се намира лесно по аптеките във Варна, явно във Велико Търново нещата са по-различни.
sstefanov - майстор
Колкото пъти ми е трябвал перхидрол толкова пъти съм го намирал в първата срещната аптека.
velsi - Почетен майстор
И аз винаги съм намирал, но преди няколко години беше трудно. Сега сигурно не е така.
Trifun - специалист
Ецването в домашни условия може да стане и с обикновена готварска сол и син камък (с който се пръска лозето).
2 супени лъжици син камък се смесват с 4 супени лъжици готварска сол, заливат се с 300 мл. гореща вода (80 градуса) и в този разтвор се слага вече изчертаната и изсъхнала печатна платка. За предпочитане е това да се направи в капака на огнеупорен съд (йенска тенджера, примерно), за да може переодично да се загрява - при загряване процеса се ускорява. Нормално ненужното фолио се сваля за 3-4 часа.

P.S. В никакъв случай не използвайте за този разтвор купички от хром-никел ! - стават на "кратерчета" - това е от личен опит :roll:
emil_v r - майстор
И тук нема перхидрол . Тия идиотки блондинките явно го изкупуват . Преди да се откажа от ецването ,и от мн. др. работи ,понеже вече платките ги чегъртам с един спец. резец , ги разяждах с лимонтозу (за салати и храна ) и перхидрол . става бавно 2-3 часа , но не се загрява и е по- мързеливо. Требва да снимам даже една такава чегъртана платка от мен , цела SSB станция съм си направил така :)
Благодаря за идеите и помощта! Ако има още варянти ще се радвам да ги прочета! :)
  • 1
  • 2

Тема "Железен трихлорид FeCl3" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: