• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Привет колега!
Ти ли си колегата дето ми пише в VW форума???

Значи при ксеноните, доколкото аз събрах инфо за ватовете дали ще са 35 или 55 е от значение за компютрите на колите. Такава информация събрах, колко е вярна не знам!!!
Внимавай с Китайските ксенони, цветната им температура не е реална! Пише, че са 5000келвина, ама не са точно толкова и се получават леки сини или червеникави отенъци на бялото.

Всеки лумен в повече е + при такъв мод!!! Лично аз не бих ти препоръчал да се занимаваш с източник н светлина под 3000лм, независимо от фокуса!!!
При мен ксенона е фокусиран много добре, проектора ми е с доби спецификации на светлина и контраст и пак не ми достига една идея светлина!

Този диод на Лустрон е добър за ЛСД проектор, махаш му (режеш) лещата му със един нов макетен нож, заковаваш пред него една друга леща за фокусирането на светлина от диод и така ще получиш много добър светлинен поток към матриците на проектора ти. Ако махаш лещата на диода, а трябва да я махнеш поеже тя е разпрускваща а не фокусираща, да режеш внимателно с макетния нож на нивото на металното ръбче на диода!!!! Има едно метално ръбче, по надоло не чопли, че ще го прекъснеш!!!

Този вариант със 7 диода е интересен, но 2700 лумена са малко.

При ЛСД проекторите се махат някакви филтри, добре си прочел и така ще изтискаш още няколко процента КПД от мода.

На каквото и да се спреш си е риск, НО първо се убеди, че си моднал проектора да работи с всякаква лампа и чак тогава премини към изработката на светлинния източник, да не се набуташ с излишни пари.
Каквото и да избереш, гледай да има поне 3000 лумена, пък фокуса си е едно наум в последствие.

Такива халогени НЕ слагай, не са ефективни, малък живот, много ватове и ампераж, и пекът като фурни!
garvanat - специалист
Здравей колега,
Благодаря за отговора, но скоро не съм писал в VW форума. Твоя съвет е да използвам източник на светлина над 3000 Лумена. Такъв е ксенона. В такъв случай, мисля че най-изгодно е ксенон. 4200К Като се позачетох видях че 55 свети малко по-силно, но разликата е малка, а топлината много по-голяма.

http://www.allinbox.com/Mod_Sharp_XR1S/ ... p_XR1S.htm
този го модифицира без да го реже (de domming ли как беше)
За диода ще ми трябва ли рефлектор?

А също фенер с 3 диода 3200 лумена, дали няма да може да се фокусира с една френелова леща отпред и после събирателна леща...?

Погледни също и това LINK
На такъв тип диоди им се маха лещата, беше споменал нещо за големината на самия диод (там от където излъчва светлината) да е с малки размери. Този в случая е прекалено мощен и ще грее много. Такъв тип диод(като от линка) според теб подходящ ли е или другия тип са по подходящи.
brad4edat - специалист
Ами този последния диод е с много малко келвини!!! Трябва ти бяла светлина, около 4500-5000 келвина. Също така е с широка матрица и няма да можеш да го фокусираш добре!
Диод не се фокусира с рефлектор, а със лещи пред него, продават се лещи за диоди. Също така ако диода е със фабрична леща, която разпръсква светлината а не я фокусира, то такава леща се маха внимателно и се слага събирателна леща между диода и оптичния вход на проектора.
Трябва ти само една, максимум две малки фокусиращи лещи за диод. Все пак разполагаш с ограничено пространство за действие, за това си купи с диода и две събирателни лещи за съответния диод, те са евтини и са с малки размери, издържат и на топлината от диода. Не си губи времето с лещи от тавана на къщата :wink:

За охлаждането на диода ще трябва да му сложиш и някакъв радиатор. който да се събира в гнездото за лампата или в самия проектор някак си, и същевременно трябва да може да се охлажда от фабричното охлаждане на проектора (перките).

По принцип проекторите са проектирани да издържат топлината на 150-250ватови крушки и ако хептен не направиш някаква глупост, няма да имаш проблеми с топлината от ксенона или диода. Само внимавай как ги вкарваш в гнездото за лампата и как ще се охлаждат.

При мен има един много важен БЪГ!! Когато проектора няма входен сигнал се гаси след 60мин максимум, спират перките а ксенона понеже се захранва с компютърно захранване си продължава да работи. Така съм заспивал поне 3-4 пъти. Ксенона грее в рефлектора и оптиките без никакво охлаждане, което не е никак хубаво, но поне за момента няма щети по рефлектора и цветното колело на моя ДЛП проектор. Имай го в предвид този момент !!!!

За ксенон е сигурно че става ако имаш оригиналния рефлектор от проектора. Ако нямаш оригиналния рефлектор от проектора, не се занимавай с ксенон, няма да можеш да го фокусираш, а и ксенона грее много и си иска хубав рефлектор. В такъв случай минаваш на диод, НО да е със 4500-5000 келвина!!!

Лично аз ако бях като теб със ЛСД проектор ще се захвана със един диод на Лустрон 30-40ватов. Купувам си драйвер за него и 2 събирателни лещи за него, махам му внимателно разсейващата леща и го забивам в проектора със един радиатор. Няма да ми трябва нито рефлектор нито ще му броя часовете на живот, понеже диодите са с хиляди часове живот и имат стабилна светлина на излъчване. :-D
Тани - модератор
Има един кабел на компютърното захранване, на които като му подадеш напрежение включва захранването. Няма да търся кой цвят беше , защото ти го знаеш, щом ти работи захранването. Вместо да го шунтираш вземи му слошжи едно реле , което да се управлява от проектора и бъга ще изчезне :wink:
brad4edat - специалист
Така е колега, напълно си прав, но моето е АТ захранване, не е АТХ.
Но пък идеята за релето е добра, трябва да поразровя тези дни из тавана. Друг вариант е да си намеря едно АТХ захранване.
Но за сега това не е голям проблем. За близо 1000часа работа на проектора съм заспивал само 3 пъти :-D ма понеже неговата оригинална лампа е 250ватова, не се плаши много от ксенона.

:partyman:
garvanat - специалист
Здравей колега,
Благодаря за споделения опит и мнение.
Това е официалния сайт на диодите Lustion отдолу има подходящите за този диод драйвер, лещи, рефлектори....
http://www.lustrous.com.tw/en/p3-produc ... sn=5&sn=57
До колко си спомням някъде беше написал, че окото "харесва" по топлите цветове... за това се чудя дали да взема 4000К или 5000К ?

Това е лещата подходяща за този диод. Твоя съвет е да взема 2 от тях ли ? http://www.lustrous.com.tw/download/pro ... -LT048.pdf
Ето я в българския сайт, наистина не е скъпа...http://amaralighting.com/store/product/ ... nt048.html (този е според производителя макар, че българите още не са въвели този диод като съвместим)

Може ли да ми помогнете с избора на дривер за този диод. Какви характеристики се гледат ....? Ако може примерен линк...
Stoianovkv - помощник
За драйвера звъниш във фирмата и питаш имат телефони в контакти.
Дай резултати след време с такъв диод че имам един DLP за модване :)
garvanat - специалист
Здравейте отново приятели. Свързах се и ми посочиха този http://www.amaralighting.com/store/prod ... -1050.html

Инвестицията е:
диод 46 лв.
дривер 29.90 лв.
2 лещи 2x3.27 = 6.54 лв.
радиатор 10 лв.
ДДС 19 лв.
-----------------
всичко 111 лв.

Имам и още 1 много важен въпрос: Всеки проектор ли може да се излъже да работи с друга лампа?
Последна промяна от garvanat на пон юли 30, 2012 6:45 pm, променено общо 1 път.
Stoianovkv - помощник
garvanat
Разгледай тоя форум .http://forum.allinbox.com/aspectgeek/Mo ... ujet-1.htm има доста реализирани проекти ,на френски е ама с гугъл преводач става :)
Тия цени които си постнал мисля че са без ддс.
brad4edat - специалист
Привет:)

Значи колега е много важно драйвера за диода да го покрива като Ампераж. Този драйвер дето си посочил е 1050ма, което според мен не е добре! Повечето мощни диоди на Лустрон имат нужда от 1200,1300 до към 1500ма за да извадят максимума си на светлина! Първо си избери кой точно диод ще закупиш :

Аз ти предлагам ето този - http://amaralighting.com/store/product/ ... byalo.html
Има много добри показатели, като лумени и келвини.

Този е още по-добър - http://amaralighting.com/store/product/ ... byalo.html
НО гледам че келвините му варират от 4000-10 000, което явно се регулира някак си с драйвера и може и да има някаква врътка с настройките на цветната температура и да се вкараш в някакви филми.
Може да звъннеш и да попиташ конкретно за този диод, как може да се захрани така, че да изкара точно 4500 -5000келвина! На тебе ти трябват именно тези келвини, който се водят, че са точно бяла светлина. Не повече от 5000к; 4500к са идеалния случай.

Изображение
На този диод му трябва по-мощен драйвер!

Като цяло драйвера дето си посочил е подходящ само за първия диод, но има много малък запас. По добре потърси драйвер със 1500ма, така ще можеш да го ползваш за друг диод ако ти хрумне да смениш диода.

Драйверите си саморегулират изходното напрежение и ампераж!!! Диодите се следят по ампераж а не по напрежение, именно за това се захранват с такива "автоматични" драйвери а не обикновенни захранвания, които ще ги изгорят!

За лещите си вземи две събирателни лещи. Може и една да ти е достатъчна, ама за 3-4 лева не си заслужава да ти куцне. Може да използваш лещи от тези мощните светодиодни фенери ( дето имат сотаджиите, ловджиите и ченгетата) Тяхните лещи са още по-компактни. Може да се наложи и да позапилиш тук-таме лещите, че да ти паснат. Имай в предвид, че лещите трябва да си кристално чисти ( не разни матирани) и че въпреки чистотата на използвания материал за леща, то всяка леща намалява с по 5-10% светлинния поток през нея. 2 лещи = 15-20% по-малко светлина.

В твоя случай на ЛСД проектор, пак казвам аз съм за диод, а не ксенон. Диода е със по-силен светлинен поток от ксенона :-D

Ето що за чудесия бях подготвил аз за моя диод, от който се отказах понеже беше малко лумени, труден е за фокусиране поради малкия оптичен вход ма ДЛП проектора и разни други. Сега така си ми висят тези брамбазлъци, ама един ден може да го използвам за нов опит.

http://bradchedat.snimka.bg/experiment/ ... 3.27950661
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Този диод тук вече не работи!!!! Понеже след "дедъминга" реших да стигна до матрицата му и отлепих и малкото останало парче от лещата и го бастисах!!! При ДеДъминга се изрявза до металното ръбче на лицевата му страна, не по-надолу!
Този голямия радиатор е предвиден да може да се мести с винтовете, вътре в проектора и да се насочи правилно светлинния поток. НО е голямичък, личи си на снимката до самия проектор, може да се фрезова още и да се посмали малко.
Малкия кръгъл радиатор го гласех за пред диода. Лепвам го с фрезенга му срещу диода и така вече след дедъминга е по лесно да насоча светлината към малкия оптичен вход на ДЛП проектора. Даже мислех да го дам за нанасяне на огледално покритие в отвора му.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: