• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
от няколко дена чета статии във форума относно климатизация на дома и реших да се възползвам от вашият съвет/опит тъй като забелязвам, че за всеки конкретен проект си има различно подходящо решение.
Става въпрос за еднофамилна къща, разположена край Варна, едноетажна около 150м2. Къщата е ново строителство със 5см стиропор външна изолация + изолация на плочата. Дограмата е дървена българска със стъклопакет.
В момента се отоплям на ток с котле, но в студените месеци сметката ми е около 400лв с огромни икономии (те. парното работи в една детска 12м2 и в хола 36м2, рядко се пуска в кухнята и банята)
Твърдо съм решил да си сложа климатици, тъй като лятото не се издържа в горещините, а и се надявам да спестя някой лев от отопление.
Надявам се също с поставянето на климатици да отоплям вече перманентно 4 стаи вместо досегашните 2. Става въпрос за 2 спални по 12м2, кухня още 12м2 и въпросният хол 36м2. Стаите са хубажо изложение, ослънчени през целия ден - хол - юг-изток и останалите стаи запад-юг. Като стаите са съседни една на друга.
Изчетох каквото намерих и доколкото успях да вникна във въпроса за моя случай най-подходяща би била мулти сплит система с едно външно и четири вътрешни тела. Като производител съм се ориентирал към Дайкин и по-конкретно системата им 4MXS68F външен агрегат + 4 различни вътрешни тела според квадратурата на стаите ми. Финансово не съм си поставял ограничения, решил съм като давам пари да е веднъж, но оправдано и с времето се надявам да ми се възвърнат инвестициите и най-вече да се чувствам комфортно и уютно у дома.
Моля, ако някой може да ме посъветва нещо преди да отида с това предложение в оторизиран дистрибутор на Дайкин нека сподели. Ще съм благодарен за всякакви мнения или препоръки.
Благодаря :)
Pandurko - специалист
Щом си в къща, предполагам има и двор, не е ли по-добре термопомпен агрегат с вода или тръби под земята? Ще може да се доразвие системата в бъдеще. Топла вода, слънчеви панели и тн. глезотии. А и КОПът ще е като цяло по-добър сравнен с въздушен агрегат.
Не бях мислил в тази насока. Последно като се информирах за термопомпените инсталации, цените им бяха доста шокиращи, но това е било преди година или две. Въпросната конфигурация на Дайкин (1+4) по каталог е около 7000лв според вътрешните тела без монтаж. След като ми предложат оферта ще споделя и точната цена и съответните модели.
Относно термопомпата на прима виста ме притеснява градинката ми, която е само около 50м2 нециментирана, другата част е BBQ. Та в тоя ред на мисли, тя е абсолютно недостъпна за всякаква тежкотоварна техника. Ако почна да копая на ръка, ме притесняват и основите на къщата (на практика изкопът за серпентина ще е на максимум метър от отсновите) да не взема да направя по-голяма беля.
Благодаря ти за идеята все пак, може да се консултирам и със специалисти в областта.
ivan_v - специалист
За термопомпа е важно инсталацията да може да стопля жилището ( или по-точно да може да компенсира загубите на вече затоплената къща) при 45гр.( или по-ниска температура) на вода.
Аз съм с ТП и алуминиеви радиатори. Зимата ,коята измина все още нямах изолация, но с достатъчно преоразмеряване на радиаторите нямах проблеми.
Pandurko - специалист
Другото, което е притеснително при мулти сплит е общата надеждност на системата. Ако стане гаф посред зима с външното тяло, умира всичко. А ако е с отделни климатици за всяка стая дори да умре един с останалите ще се избута някак до зелено. Като цена няма голяма разлика в двата варианта. Но цената на ремонта на едното и другото е доста различна в определени ситуации. Като време за надеждна работа е разумно да се приеме до гаранционния срок. После каквото господ дал. Това са мои наблюдения за една друга топ марка климатици, но мисля че важат с пълна сила за всичката съвременна битова техника.
vasikata - специалист
Като цяло мултисплита е добре като замисъл и Даикин е сред най-добрите в тази категория, но според мен освен че е не се висят тела повеяе тела по стените друго преимущество не виждам. Като недостатъци мога да посоча повечко:
Удължен тръбен път. Едва ли ще намериш начин поне на едно тяло да не пуснеш 5-6 м. тръби.
По нисък COP
Както каза колегата ако нещо се случи с голямата машина и проблема е голям. Добре е че Даикин правят доста безпроблемни машини.
stelaartoa - специалист
Georgiev- за 150 м2 !!! къща посмъртно този агрегат няма да стигне като мощност . Улавяме се в данните за стаите и се получава - в спалните и в кухнята слагаш 3 бр 20ки,а в хола - 1 бр 50ка. 68цата може да свържеш с 3 бр 20ки и 1 бр 50 ,но получаваш по 1,55 Квт отопление на всяка 20ка и 3,9 Квт на 50ката. КАТО ТОВА Е НА +7 ГР !!! При -10 мощността спада наполовина ! Номиналната мощност на 68цата е 8,6 Квт на +7 гр и около 5 Квт на -10....Не ми се мисли на -15 колко ще е,сигурно 4 Квт .
Освен това този агрегат е с изводи 6 и 10 мм на всяка от 4те линии,а 50ката се нуждае от 6 и 12 мм,за да се напъне до нормалната си мощност. Така се оказва,че всъщност нямаш 50ка в хола,а 35ца,която в студ изобщо няма да ти стигне.
Ако все пак вземеш този агрегат,ще трябва много внимателно да балансираш мощността,примерно нощем да топлиш само спалните,а денем само хола с кухнята и да се молиш неотопляемите да не изстиват много много .
П.П - ако бе заложил на нормални единични сплитове 20+20+20 +50,щеше да разполагаш с номинална отоплителна мощност 2,7 +2,7+2,7+5,8 = 13,9 Квт !!! Сам сметни разликата...
П.П 1 - по цена на един голям вносител мултисистемата така излиза 6615 лв без монтажите,които на око ще са поне 1000 лв. Ако вземеш от същия вносител отделни клими 20 FTXS + FTX 50,инвестицията е 6380 лв ,а монтажите около 600-800 лв.
Аз бих разположил външните тела някъде встрани от къщата с вкопани в двора тръби,и бих ги отделил визуално и звуково с една декоративна стеничка.
a_stoev - майстор
Я си тури едно VRF. Ще имаш където и колкото трябва. По скъпо е, ама си струва. Има и опции за утилизация на топлинта през лятото и безплатна топла вода. Не се вманиячавай на тема COP щото при мулти и VRF система се дава при пълен това, а при частичен е по висок, но не е специфициран.
Между другото наясно ли си от къде ще прекараш тръбите и от къде ще изведеш конденза?

Ако държиш на мулти и не си твърд фен на дайкин мога да ти подскажа за вариант за мулти 12квт. Ще е на косъм да ти стигне.
Аз бих разположил външните тела някъде встрани от къщата с вкопани в двора тръби,и бих ги отделил визуално и звуково с една декоративна стеничка.
Е като е закарал тръбит на майната си защо да реди 4 тела като може да си сложи едно мулти? Пък и ползването на свободната мощност където ти трябва си е екстра.
stelaartoa - специалист
Ако за теб " на майната си " е примерно 10 м,за мен не е...И няма как да ме убедиш в достойнствата на мултито,а че и да ръсиш глупост като това "...Пък и ползването на свободната мощност където ти трябва си е екстра" !!! Къде я видя тая "екстра " ??? Това си е жив недостатък,да се съобразявам с наличната МАЛКА МОЩНОСТ и да се стискам ...А ако ми потрябва повечко ? Идват гости примерно,ко прайш? Обясняваш им за "екстрата " и че ще постудуват малко заради това,хахахахахах............
Искам да кажа, че окончателно реших да слагам климатици. Не държа на определена марка, просто от прочетеното в форума и други потребителски мнения се ориентирах към Дайкин.
През уикенда ходих и до тяхно представителство, като ми изготвиха оферта за 4MXS80E 8,0/9,6 KW + 3xFTXS25K за малките стаи и CTXS35K за хола. Обясниха ми че COP-а и киловатите са важни за външния агрегат и че с климатиците няма да ми е топло зимата, както е било с парното :lol:
Stelaartoa разбирам че единични климатици сумарно ще ми дадат повече мощност, но по тези сметки при -10 градуса и падане на мощности наполовина - се получава че в хола трябва да инсталирам климатик като за 100м2
Обясниха ми че въпреки по-малките мощности на мултисплит системата, тя била с 30% по-ефективна (те. ако е 10KW работи като 13 или нещо подобно)
a_stoev подскажи какво имаш предвид под друга марка. За VRF ще потърся цени конкретни, че явно не искат да плашат клиентите в брошурите. Тръбите мисля да ги пусна над плочата, в неизползваемото подпокривно, защото имам окачен таван, но не такъв за демонтаж. А конденза не се ли получава само във външното тяло?
И благодаря на всички, които са активни в темата.
  • 1
  • 2

Тема "Мулти сплит система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: