Съвети за начинаещи готвачи.
booooo55 - специалист
Колега, ако ще правим питка лошо няма да сложим яйца и мляко, но за пица е напълно достатъчно да се омеси обикновено тесто.
Брашно, вода, мая, сол, захар, мазнина.
tany3dj - напреднал
Въпрос на личен избор е какво ще сложим в тестото:) Аз споделих любимата си рецепта /която знам, че е любима и на много други/. Лесна е за изпълнение, а и изключително бърза - не се чака тестото да втасва. Факт е, че който е опитал пица, която съм приготвила, се впечатлява именно от тестото - тънък блат с прекрасна, хрупкава коричка. За доматения сос често ползвам комбинацията: доматен сок от шише + кетчуп + подправки на вкус /сол, зехтин, ч. пипер, босилек/, а понякога резенчета пресен домат. Относно плънката - каквото се открие в хладилника.
Да ви е сладко, колеги!!!
filmatoplo - майстор
:) За босилека -тази година си го купих пресен в саксия , редовно го поливам и го ползвам на доста ястия :tonqe: придава интересен аромат на риба,кювтета и на пици .
Чаро - Акълия
Хубава тема.
Преди години бях майстор пицар- на тавичка и на дървени въглища. Въртях ги перфектно, дори над глава :-D.
Тестото на тестомесачка, оформят се топки пред кантара- за малка или голяма пица.
Втасваше известно време (няколко часа) и после в хладилника. Прясното тесто прегаря преди да се запекат продуктите, а превтасалото мирише на бира и се подува като балон. Също се подува при печене и при повече мая в тестото.
Топката тесто се разточва непосредствено преди печенето. Слага се доматен сос, приготвен от 2 буркана белени домати с 2 консерви доматено пюре (спонмям си и пропорциите за една доза сос за деня :) ).
Ръси се малко риган (ригана прави пицата пица!!! пица без риган е като стара мома)
и след това според модела- бекон, лук, кашкавал и отгоре яйце - Кариола
или Капричоза- шунка и гъби-кашкавал, и т.н. Лично мнение е, че без топено сирене и луканка (или някакъв мазен луканков салам) пицата е 'постна' :-D
Италианците обичат Маринара - тесто с домати и риган, попрегоряло. Изкелиферчена работа :?
Всичко се реди в/у тестото на веднъж. Тайната на хубавата пица е добре замесеното тесто и добре загрятата пещ/фурна. Маята не е много. В различните заведения слагахме различна мая. Най-добри резултати имахме с някаква гранулирана, италианска за пици. Но става и с обикновена.
Изпечената пица се наръсва по краищата със зехтин.
Познайте утре кво ще има за вечеря вкъщи. С хладна бира от стъкло или алумин! :-D
п.п. ставам от добра маса, но ми текат лигите за утре :lol:

Тема "Пица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: