• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Искам да захраня водопроводната си инсталация на къщата с хидрофор ,който ползва сондажна вода.
Все още съм на етап да получа вода , но засега не ми се получава трайно. :cry:
Тоест вадя вода достатъчно, но 10 мин. щом не работи помпата, същата пада и процеса на обезвъдушаване се стартира отново.
Подозирах, че причината може да е в клапана и го смених, но уви със същия резултат. За всеки случай поставих и втори клапан, но пак не постигнах желаното.
Наклепал съм ги със силикон за да не дърпат въздух но ](*,)
Къде греша според вас?

ПП.
Сондажната тръба е 2 цола. Водата е на 3 м.дълбочина.Водния стълб е 3 м. В тази тръба съм пускал 1 цол маркуч , но бързо изчерпва водата от тръбата ,затова съм вързал помпата на тръбата за да засмуква активно околната вода . При този вариант вода имам достатъчно .

Прикачен файл

хидрофор.JPG
LazarGanev написа:
Нормално е, прочети тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 22&t=39043
Сигурно съм много глупав щом като не намерих отговор на въпроса си ,защо ми пада водата в тръбата когато веднъж съм я вдигнал и имам възвратен клапан за да я задържа .
hotrider - специалист
най вероятно смуче въздух от някаде и затова пада водата, калчища и тефлон на свръзките за по сигурно. силикона ако е на мацка сложен :supz: добре за уплътнение не съм сигурен че върши работа.
lov - майстор
Имаш достатъчно място да му сложиш един буферен съд. Мисля че няма специфично наименование на такъв съд изпълняващ ролята на възвратен клапан. Специфично е само мястото на изводите иначе нищо особенно. Така отпадат всички механични възвратни клапани. Някъде бях писал по темата. Правил съм го на помпа на която тръбата е набита директно в земята нещо както в твоя случай. Никакви грижи от сезон до сезон когато се налага да се източи водата в него за да не се пукне зимата щото е насаред двора. Гледал съм го от руснаците като обема на буфера трябва да е почти 2 пъти колкото обема на смукателната тръба.
С тия възвратни клапани само ядове. Една песъчинка да полепне и разглабяй че си нямаш работа.
Ако не намериш нещо по темата или не си на ясно ще рисувам на ново и обяснявам само че в момента нямам време.
teon - специалист
lov написа:
Гледал съм го от руснаците като обема на буфера трябва да е почти 2 пъти колкото обема на смукателната тръба.
...туй го имаше и във весник направи сам преди години...помпата черпи вода от буфера и в резултат на създалия се вакум, водата от кладенеца през смукателната тръба навлиза в него...аз съм го правил като за буфер ползвах бутилка за въздух от спирачна с-ма на тов. автомобил...за смукателна тръба тогава ползвах гумен шланг към 2 цола, който от вакума имаше склонност да се сплесква...системата работеше и нямаше нужда от смукателен клапан...
Последна промяна от teon на съб авг 04, 2012 10:42 am, променено общо 1 път.
lov написа:
Имаш достатъчно място да му сложиш един буферен съд. Мисля че няма специфично наименование на такъв съд изпълняващ ролята на възвратен клапан. Специфично е само мястото на изводите иначе нищо особенно. Така отпадат всички механични възвратни клапани. Някъде бях писал по темата. Правил съм го на помпа на която тръбата е набита директно в земята нещо както в твоя случай. Никакви грижи от сезон до сезон когато се налага да се източи водата в него за да не се пукне зимата щото е насаред двора. Гледал съм го от руснаците като обема на буфера трябва да е почти 2 пъти колкото обема на смукателната тръба.
С тия възвратни клапани само ядове. Една песъчинка да полепне и разглабяй че си нямаш работа.
Ако не намериш нещо по темата или не си на ясно ще рисувам на ново и обяснявам само че в момента нямам време.
Много ще съм благодарен ако нарисуваш някаква схема/когато имаш време/ за да се ориентирам по-лесно. Просто варианта с тези клапани вече го приключих и искам да пробвам нещо ново .
lov - майстор
Нещо такова трябва да изглежда. Вариации по темата колкото искаш. Аз правих варианта с тръбата вътре защото ползвах балон от боилер 50л и ми беше по лесен този вариант. Даже ползвах оригиналния фланец в место пробка за първоначално наливане с вода. Като му налеех 2 кофи и стегна болтовете и така докато стане студено и има опасност от замръзване.

Обема на съда трябва да е 2- 2.5 пъти по голям от обема на смукателната тръба в кладенеца. Но и по голям да го направиш не е проблем просто това е минимума.

П.П. На подобен принцип направих и замених възвратния си клапан на соларната система щото и на мен ми писна от калпави клапани дето струват майка си и баща си щото били не знам какви си. В темата си го кръстих ''преливен възвратен клапан'' щото български термин не можах да намеря.
Ето я и темата viewtopic.php?f=10&t=38028
Само че тука работи на обратно. От април до сега никакви грижи.

Прикачен файл

Picture1.jpg
Picture1.jpg (45.71 KиБ) Видяна 6288 пъти
hotrider - специалист
търси във гугъл инфо за воден капан
hidrazin - майстор
Пишеш пълни глупости. Знаеш ли ако напише това в гугъла какви неща ще му излязат?
Само наводнения, потопи, бедствия и урагани. Ти преди да го изръсиш това провери ли го?
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с възвратен клапан." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: