• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
desss - специалист
Я да ми обясните някой неща, че хич не съм в час :?

1. Харесах си боя. Продавачката обаче ми каза, че под нея трябвало да се сложи грунд. Какво е това грунд, и защо се слага? За да хване по-добре боята, или...?

2. Тоя грунд всеки път ли се слага? В смисъл има ли значение дали на стената вече има друга боя, или е само шпакловка?

3. Понеже апартамента е старо строителство, на стените има 1-2 пласта боя. Върху нея ли да мацам с валяка, или първо трябва да я махна?

Не ми се смейте много :-D
anmoll - специалист
Доколкото знам грунд се слага или върху шпакловка или върху гипскартон,за да не поглъща боята. Никой не грундира латекс за да сложи същия латекс /или съответно боя/.
desss - специалист
А тая боя, която е по стените да я махам ли, или да боядисвам върху нея :) Тя една лъскава такава...дали ще хване отгоре... :?
anmoll - специалист
Извинявай,но ти пишеш -боя, :?: да не би да говориш за блажна боя :?:
desss - специалист
Съмнявам се да са боядисвали хола и останалите стаи с блажна боя. А и не е чак толкоз лъскава, но все пак не е мат :)
Ама не разбирам много от бои, че да определя каква е :?
anmoll - специалист
Ако старата боя не ти се люспи- пробвай направо с новата отгоре-без грунд.
Emerald - модератор
anmoll написа:
Никой не грундира латекс за да сложи същия латекс /или съответно боя/.
Не е така. Не знам вече колко пъти съм го казвала. Цветен грунд се слага под латекса задължително ако цветът е тъмен или ярък и не искаш да нанасяш по сто ръце за да покрие равномерно. Спестяваш си от латекса.

Латексът който е в момента може и да е лъскав, не мат. Значи е миещ се. Но ако не дай бог е блажна боя, ще си имаш проблеми при директно нанасяне на латекс без грунд. Грундът при всички положения ще помогне за безпроблемно нанасяне на латекса дори ако отдолу е боядисвано с блажна боя.
desss - специалист
ами аз си избрах да боядисвам стените с някаква турска боя Полисан, много ми я похвалиха - антимикотична, силиконова, водоустойчива...ще видим каква ще я свършим
Emerald - модератор
desss написа:
ами аз си избрах да боядисвам стените с някаква турска боя Полисан, много ми я похвалиха - антимикотична, силиконова, водоустойчива...ще видим каква ще я свършим
Щом е водоустойчива и антимикотична, тя е лъскава или полулъскава. Добре е за коридор, баня или кухня. За стаите обикновенно се търси по-матов ефект ако няма малки деца които да драскат и след които да ходиш с парцала.
А като цвят наситена ли е?
Стефан - майстор
anmoll написа:
Ако старата боя не ти се люспи- пробвай направо с новата отгоре-без грунд.
Според мен е грешка. Аз винаги грундирам, преди да нанеса следващ слой боя.
  • 1
  • 2

Тема "За боята и грунда..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: