Съвети за начинаещи готвачи.
ZMeyGorianin - майстор
Тази пролет пробвах /успешно/ направата на сирене в комбинация от козе и овче 70/30% и овче и краве 50/50% мляко. Изяде се за отрицателно време. "Питките" сложих в силна саламура на хладно. Но преди да свършат забелязах по стените на кутията /квадратна пластмасова от купешко сирене/ и по повърхността на саламурата синкави петна мухъл.
Тъй като съм решил да "увелича" производството, търся начини за трайно съхранение без опасност от мухлясване!
Някакви идеи?
torbalan - Дървен философ
Някога, когато дедо ми беше жив, го редеше в тенекии за сирене и го заливаше със саламура.
След това слагаше една чиния с дъното нагоре да го затиска и върху нея камък...

Така се съхраняваше за повече време, както казваш ти - на хладно.
ZMeyGorianin - майстор
То и аз сложих чиния и на сиренето нищо му нямаше, но кутията взе да мухлясва. Трябва да пробвам и в тенекия.
iivanov - майстор
К'ъв ти е проблема?Вече си в бизнеса с мухлясали сирена.Виж им само цените.
Пък за достоверност вкарай сиренето в пещерата и там води клиентите. :-D
nikolson - майстор
Плесените в сиренето са получени или в процеса на работа,или от самото сирене.Те се развиват в подходяща среда,която е влага и температура.Съда за съхранение трябва да е чист,а хигиената трябва да се спазва и при ваденето на сирене.Температурата на съхранение трябва да е 0-2 градуса.Чинията не е достатъчна.Като крайна мярка можеш да сложиш в саламурата лимонтозу.
mlado-maistor4e - специалист
съхранявай при 4-5 градуса.
hakama - специалист
И аз имам проблем с плесента.
Мисля да пробвам тази рецепта за саламура с лимонтузу - то променя ли вкуса, не ми се нрави да слагам изкуствена добавка но...
http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-1353/

Друга рецепта за коза сирене/саламура да знаете? По точни данни (не в чаши).

Споделете идеи за калъп, технология по която правите сиренето. По едно предаване баща ми е гледал че след като се хване го налива директно в пластмасови кофички с отвори, което избягва тензуха (което мисля че е малко нехиенично и връткаво).

Шуплите на какво се дължат?
pet.kan - специалист
добре узряло/твърдо сирене се нарежда в подходящ буркан, залива се със саламурата (за предпочитане с морска сол), затваря се и се пастьоризира 8-10 мин
след 1 година в мазата беше идеално
за по-дълго - не знам, количеството беше недостатъчно :-D

Тема "Съхранение на домашно сирене?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: