• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gkamenov - специалист
Здравейте,

Имам два въпроса:
1. предстой ми да си препокривам покрива на къщата (нова конструкция, керемиди и т.н.), като ще запазя височините на стряхата и билата (там където се слагат капаци) така както са си били. Т.е. след ремонта ще изглежда като преди, но всичко ще е ново. За такъв тип работа, доколкото разбрах, разрешително за строеж не ми е нужно, нали?

2.Иска ми се да си направя и някакви тавански стайчки, подобно на тази снимка:

Изображение

Ако изменя покрива, така че да се появят тези стайчки без да променям височината на покрива, пак ли мога да мина без разрешително или ще трябва да се ходи в общината?

Покрива в момента е точно като на картинката (четирискатен), но без таванските стайчки и е провиснал отвсякъде.
bulhomes2 - майстор
Записвам се да следя темата и аз, че и мен ме интересува. Логично е да не се изисква разрешение като не променяш кота корниз.
Вадим Владимиров - специалист
Здравейте!
Ако си сменяте покривното покритие, не Ви трябва разрешително за строеж. Ако си сменяте и покривната конструкция, но без да променяте каквото и да било, не ви трябва разрешително за строеж. Но, ако променяте формата и котите, по-добре си извадете разрешително за строеж. Но има и други случаи. Например, този обект от такъв
Прикачен файл:
SAM_0003.jpg
го направихме, такъв от 9 март до 24 април
Прикачен файл:
SAM_0287.jpg
Прикачен файл:
SAM_0276.jpg
а разрешителното за строеж дойде преди 10 дни. Става дума за община Мадан. При Вас не знам как е.

В момента съм започнал ремонт на покрив в центъра на София. По-точно реконструкция на покрив. Така че очаквайте снимков материал от процеса. Ще е полезно за всички (включвам и себе си).
Tsilkov - майстор
gkamenov аз така и не разбрах дали ще променяш ,или само ремонтираш покрива :?
Вадим Владимиров написа:
Ако си сменяте и покривната конструкция, но без да променяте каквото и да било, не ви трябва разрешително за строеж.
Юридически погледнато и при този случей трябва защото се засяга конструкцията на сградата.На практика обаче "няма как да те хванат" :lol:
joroantonov - специалист
Ако са като на снимката ще ти трябва и промяна в архитектурата дори.
Вадим Владимиров - специалист
Tsilkov написа:
Вадим Владимиров написа:
Ако си сменяте и покривната конструкция, но без да променяте каквото и да било, не ви трябва разрешително за строеж.
Юридически погледнато и при този случей трябва защото се засяга конструкцията на сградата.На практика обаче "няма как да те хванат" :lol:
Инженера, с който уточнявах детайлите за "тротоарното право", точно това имаше впредвид :wink: .
gkamenov - специалист
Tsilkov написа:

И аз незнам дали го променям или го ремонтирам :)

За да е по-ясно, ето какво искам да направя:

1. Разкриваме покрива, подменяме всички греди, дъски и т.н. и го покриваме отново, т.е. подменяме всички материали. При това положение размерите на покрива си остават каквито са си били. Сигурно начина, по който ще е изпълнена новата конструкция ще е малко по-различен от начина по който е изпълнена старата конструкция, но "ръбовете" на покрива ще са си на същите места.
Това мисля, че може да мине като ремонт, т.е. без разрешително.

2. Въпроса е, ако в допълнение на предната точка изкарам две прозорчета на два от скатовете на покрива (като на снимката по-горе), това продължава ли да минава за "ремонт" или в този случай трябва разрешително?
Ако все пак трябва да вадя разрешително, план, проект или каквото и да е там, какви са стъпките, т.е. какво и къде трябва да направя или откъде да започна?

Къщата е в София.
Tsilkov - майстор
Накратко:
1.Без разрешително за строеж(РС) в 95% от случаите
2.С разрешително за строеж(РС) в 90% в от случаите

На дълго и на широко:
От гледна точка на закона: За какво не се изисква РС(разрешение за строеж) е описано в чл.151 от ЗУТ (Закон за устройство на територията) . За какво се изисква РС ,но не се изисква проект е описано в чл.147 от ЗУТ.Покривната конструкция не е описана в никой от двата члена следователно си иска проект+РС.

При смяна на самата покривна конструкция на практика няма как да те хваната понеже може да подадеш в общината заявление за смяна на покривно покритие (за да имаш някаква хартийка я за пред съседи ,я за пред някой по тъп общински служител).Като оголиш покрива конструкцията ще я подмениш за приблизително 1 седмица и вече пак ще си на "покривото покритие и вече няма да има "материални доказателства" какво си направил.Единствено има опасност ако сградата ти е в някоя много централна градска част и/или имаш съсед злобар във връзка с общината - това са онези 5% в които ти трябва РС.

При капандурите става малко по-сложно и без РС има дооста по-голям риск.Единствения начин да се измъкнеш без РС е да отидеш да провериш във всички общински архиви (на района и ДАГ) каква документация има за твоята къща.Ако се окаже ,че за нея няма документи ,а само е отразена в кадастъра като законна ,отново можеш да действаш по варианта "смяна на покривни материали" защото като привършиш ремонта няма как лесно да се докаже ,че капандурите ги е нямало преди :cool: .Естествено трябва да се съблюдава и самия покрив да е "законово допустим".

Самия проект трябва минимално да съдържа поне част архитектура и конструктивна.В зависимост от мястото,сградата и лайнарщината на общинските служители(най-вече) този пакет може да донабъбне със следните части: електро,ВиК,вертикална планировка,енергийна ефективност+доклад към нея,ПБЗ(план за безопасност и здрав) и ПАБ (пожарна и аварийна безопасност).Преди обаче да се започне проекта трябва да се провери дали това което искаш е изобщо "законово допустимо" ,а не само да дадеш пари за проект на които от общината ще дадат "отказ за вечни времена" и само ще им се набиеш на очите.

Ако това което искаш не е "законово допустимо" или сменяш проекта ,или го караш "незаконно".Второто въпреки че звучи някак страшно много често също е добро решение, ако не прекаляваш с нарушенията .
VLADO66 - майстор
Може да се мине и без разрешително ако се поставят капандури/покривни прозорци в всичките им разновидности,даже има модели и с тераска/.Въпроса е да не се променя архитектурния проект,който е видим за всички.
Tsilkov - майстор
Искаш да кажеш ако се поставят покривни прозорци от типа на Велукс.Иначе капандурите са това което е показал gkamenov на първата снимка и те се описват в проекта ,а и са третирани в Наредба 7 и ЗУТ защото са "издатини".
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за покрив и разрешително за стровж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: