• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Pandurko - специалист
GeorgievG написа:
Обясниха ми че въпреки по-малките мощности на мултисплит системата, тя била с 30% по-ефективна (те. ако е 10KW работи като 13 или нещо подобно)
Това е типично смешно изказване от търговци, които си гледат интересите, за разлика от пишещите във форума, които нямат никакъв материален интерес, но пък мненията са далеч по-технически издържани. Това за падането на КОПа дето го спомена Стелаартоа е дори меко казано. Аз лично имам сервизна документация на Мицубиши ХИ, която е доста нелицеприятна за обикновения юзер и разбира се не се показва.
Парите са си твои разбира се. :)
Успех в начинанието.
vasikata - специалист
За хола мога да ти препоръчам - Nocria - 14 на Fujitsu General, до сега няма клиент които да се е оплакъл за нещо от тази машина. А за цената не виждам нищо по-добро на пазара. В момента Кондекс са пуснали на промоция по-старите модели на Мицубищи ХИ и цените са примамливи, за съжаление цените на хипеинверторите ги държат заковани за тавана.
Ако размислиш за единични машини има какво да ти препоръчаме.
a_stoev - майстор
GeorgievG написа:
За VRF ще потърся цени конкретни, че явно не искат да плашат клиентите в брошурите.
VRF е скъпа система, и монтажа е по-скъп, не просто опъване на тръби дето го прави всеки хванат от улицата. Ако искаш гъдели като дистанционно управление през нета, да ти топли безплатно вода през лятото си струва. Може и да топли вода и през зимата и да се подава към подово, което комбинирано със резервно котле ти гарантира адекватен комфорт при всякакво време. Само на директно изпарение това няма как да се постигне.
GeorgievG написа:
А конденза не се ли получава само във външното тяло?
Конденза е от вътрешните тела. Не забравяй ча ако заустваш в канализация трябва да се направи и едно сифонче, с възможност за ревизия, т.е. да се продуха с уста ;). Не ти препоръчвам да изкарваш да тече отвън пред фасадата, но и това е решение.
GeorgievG написа:
Stelaartoa разбирам че единични климатици сумарно ще ми дадат повече мощност, но по тези сметки при -10 градуса и падане на мощности наполовина - се получава че в хола трябва да инсталирам климатик като за 100м2
Обясниха ми че въпреки по-малките мощности на мултисплит системата, тя била с 30% по-ефективна (те. ако е 10KW работи като 13 или нещо подобно)

Не си ги разбрал. Тези 30 % ти идват от коефициента на едновременност. Приема се че никога няма да консумираш 100% от инсталираната мощност във всички помещения. Така резерва от едно свободно помещение може да се ползва от останалите тела.
Същия принцип се прилага във електро и водо снабдяването, не знам защо в тоя форум се отрича това нещо дето е залегнало във всички норми за проектиране. Все пак се климатизира жилища сграда, а не сървърно, да му праскам по два агрегата за всеки случай. Хората не си ритат парите по улиците и затова се залага оптималното решение, а не максималната нужда. Ако трябва на 2 г да си пусне веднъж и една духалка фатално ли ще е или ще умре?

П.П.
Това е типично смешно изказване от търговци, които си гледат интересите, за разлика от пишещите във форума
А между пишещите във форума нито един не е търговец?
stelaartoa - специалист
Стоев,аз ясно съм описал всичко откъм мощности,консумации и т.н. Не се заигравай с тоя коеф на едновременност ( по-скоро на НЕедновременност) ,защото при няколко тела е близък до 1 !!! Това за ВиК и Енергото се прилага при хиляди консуматори. Не за 2-3 или 4....
Не помня някой нормално кадърен проектант на газова или пелетна или термопомпена инсталация да кара по тоя принцип на "едновременност " ,и не помня някъде да съм чел подобно нЯщУ из дебелите бумаги...
А помня обаче как при проектиране на сгради с ВРВ-та ВИНАГИ се залага и алтернативно отопление,примерно с газ,да помага в отоплението,когато изведнъж посред зима осъзнаеш каква глупост е тоя твой "коеф на едновременност"...
a_stoev - майстор
stelaartoa написа:
Това за ВиК и Енергото се прилага при хиляди консуматори. Не за 2-3 или 4....
отиди до таблото с бушоните и сумирай тока на изключване на всички бушони след главния. Освен ако не си в гарсониера, сумата ще е над капацитета на главния.
stelaartoa - специалист
Нали не се опитваш да ми докажеш поредната си несъстоятелна тезичка ? Защо не обърна внимание на много по-главното писано в поста ми,а именно :

Не помня някой нормално кадърен проектант на газова или пелетна или термопомпена инсталация да кара по тоя принцип на "едновременност " ,и не помня някъде да съм чел подобно нЯщУ из дебелите бумаги...
А помня обаче как при проектиране на сгради с ВРВ-та ВИНАГИ се залага и алтернативно отопление,примерно с газ,да помага в отоплението,когато изведнъж посред зима осъзнаеш каква глупост е тоя твой "коеф на едновременност"...

а си се хванал като удавник за сламка в няколко бушона като довод?
a_stoev - майстор
Алтернативното отопление се залага в проекта защото в България не може да вържеш нормата само с въздушна термопомпа, била тя VRF, въздух/вода или обикновени сплитове. Ако сметнеш всичко да ти покрива нуждите за -10* или -15*, трябва да завишиш техника 2, 3 пъти. Затова умните хора не се топлят на климатици ;). /това е шега, да не се заядеш./ Пък и сигурно си забелязал че почти винаги, освен когато проекта идва от чужбина, изпълнителя си пре проектира инсталациите. Де факто изграждането се явява инжинеринг, а не инсталиране.
  • 1
  • 2

Тема "Мулти сплит система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: