Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

у дома разполагам с Минск 16 Е (КШ 280) каквото и да означава това. Днес с(лед като бе размразен преди 3 дни (и включен тогава успешно)) сутринта започна да издава звук като на стартер на стара кола която неможе да запали. Явно реле което иска да стартира нещо но след като не успява има защита която го връща и то чака известно време. Това той го прави през около 5 - 10 минути и разбира се вътре в него става топло защото стартера не работи. Като го изключих това бе около час след първия звук на стартер генератора още бе топъл.

Съвети за ремонт (или по скоро) как да се провери дали имам работещ компресор за да знам нов хладилник ли ни трябва или да ремонтирам този.

Поздрави
BAT_GOIKO
MrMurdjo - майстор
Сработва защитата по ток - моторът не тръгва и токът през намотките не намалява, както става нормално при работа. Има реле с биметална пластина и съпротивителен проводник, който се нагрява при протичане на ток и разединява веригата, ако този ток се задържи повече от определен кратък период.
Или е запекъл самия компресор, или кондензаторът на пусковата намотка е пресъхнал. Може и да са два - при пускане стартовото реле включва двата в паралел и след като завърти, оставя само единия във веригата.
Имам подобен хладилник, който още работи, но вече с присаден компресор от някакъв западен модел. Беше окъсила пусковата намотка, а може да е било в резултат на блокаж на компресора преди това.
Спецификата им е, че имат отделен кръг на фреона, който охлажда самия компресор и този кръг (може да се проследят тръбичките отзад на кондензера) беше съединен в общ при слагането на неоригиналния компресор. Междувременно премина и на фреон R134.
BAT_GOIKO - специалист
Здравей MrMurdjo,

благодаря много за дистанционната диагностика и насоките къде трябва да се търси проблема. Със сигурност ще проверя електролитните кондензатори даже ако трябва ще купя един и ще го вържа паралелно на всеки от двата за да видим дали ще има ефект. Ще се опитам да намеря майстор в Пловдив които на място да определи заболяването и да се пристъпи към лечение или пукупка на нов.

Поздрави
BAT_GOIKO
miroton - майстор
Кондензаторите не ги връзвай паралелно.
8180 - майстор
Ако Авторът позволи да попитам:
За стар Мраз важи ли описаното? Тръгва уж нормално при включване и после млъква. Релето уж работи.
След размразяване, няколко дни работи по-добре от нормалното.
MrMurdjo - майстор
Е, аз не съм специалист, имам наблюдения от живота на няколко хладилника - мои и на близките ми. Общо взето идва момент, когато компресорът започва да товари повече мотора поради износване или защото е събрал гняз в дехидратора и циркулацията е затруднена. Повишеният ток през мотора, къде по-бързо, къде по-бавно предизвиква загряване на въпросното реотанче и биметалната пластина изключва веригата. На някои въпросната термозащита е комбинирана - монтирана да контактува с корпуса и дори да не е от ток, а просто загрее по друга причина, пак изключва. Зависи от кокретното конструкторско решение.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

днес дойдоха професионалисти и след 5 мин. преглед направиха заключението че компресора е заминал и е със забранен фреон вътре. Решението е нов хладилник.

Благодаря на всички които се включиха в дискусията.

Поздрави
BAT_GOIKO

Тема "Халдилник Миск 16Е, опитва се да вклюи за 5 сек. и тишна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: