Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Mega - специалист
Колеги,

Имам прекаран водопровод на вилата 300 метра полиетилен Ф20 с бързи връзки на всеки 100 метра. Всичко е гравитачно от каптаж. От някъде ми смуче въздух, не знам как е възможно? Горе при каптажа нивото на водата е над тръбата а от нея излизат мехурчета. В долната част също съска и изкарва въдух, заедно с водата. Има ли как на снадките да не е с бърза връзка? Не знам как се прави?

Предварително благодаря.
v_tan - специалист
Заваряване със специална машина. В муфите (колената и др.) има метални електроди, които се свързват към машината и тя подава необходимото количество електричество за заварката. Машината обаче е доста скъпа, а под наем незнам дали има. Освен това мисля че фитинги има само за големи диаметри - 50, 63...
Вероятно ти смуче въздух от лошо монтиран фитинг. Може при сряза на тръбата да не е била напилно кръгла и при напъхването да е подвела гумичката и тя да е застанала на криво. А има и фитинги ментаци, които изискват сериозно затягане с ключ за да приплескат достатъчно гумичката.
VLADO66 - майстор
Щом няма налягане грей и снаждай като канализация,като снадките мажеш доволно с любимия ми пенкилер-полиуретанов уплътнител.
Mega - специалист
То има налягане, но гравитачно, не е толкова малко, защото като отворя връзка ми измива очите и след това едвам я вкарвам пак. Ще прегледам връзките и ще ползвам ключ за затягане, че сега са само на ръка стегнати, но не тече от никъде?
ESPACE - майстор
Затапи я отдолу и ще си каже откъде тече.
Mega - специалист
В долния край има кран и не тече никъде по линията? Просто като идва водата и фучи и въздух и ми обърква пръскачките.
ESPACE - майстор
Ами то по цялото трасе както разбирам имаш две връзки. Ревизирай ги. Странно е, няма от къде другаде освен от тях да се вземе въздуха.
MamaMy - майстор
Както и на друго място писах, тия фитинги за полиетилена са предвидени за налягане вътре. Когато има вакуум пропускат от вън на вътре. Разгледайте ги внимателно и ще ви стане ясно. Докато има налягане във водопровода, те уплътняват и не капят. Като се отвори кран и потече водата се създава вакуум и засмуква въздуха.
ESPACE - майстор
Явно е така. Аз само веднъж съм ползвал такива за всмукване на вода от кладенец и не съм имал проблем. Вероятно има различни като изпълнение фитинги.
bulhomes2 - майстор
У дее'а и фитингите му. Водата на басейна минава през слънчеви колектори над него (на принципа на пълен маркуч с вода и вдигнат по средата) и се чудех досега откъде МамкаМу ( :lol: ) влиза въздуха в системата.

Тема "Лепи ли се полиетиленовата тръба?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: