• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tatkoM - напреднал
Здравейте :)

Обръщам се към Вас с молба за помощ. Става дума за следното. Построих с помощта на дядото и приятели къща край Варна с надеждата, скоро да се преместим там и да зарежем квартирите. Спирам с лиричните отклонения и почвам по същество.
Къщата е на два етажа, чиито разпределения ще видите в прикачените скици. Сега е на замазка и очаквам скоро дограмата /пет камерна с троен стъклопакет/.
Идеята да се отопляваме бе с термопомпа, слънчеви панели и резервна мощност от камина с водна риза, обединени в буфер и бойлер /има място за буфер под стълбището, където може да се вградят и разпределителните кутии и някоя друга помпа?/. Това би трябвало поединично или комплексно да стопля къщата чрез водно подово.
Проблемът е, че парите не стигнаха по разчет, поради доста извънредни разходи и се налага замислената схема да се преработи до такава, че евентуално с камината да се извършва отоплението с помощта на буфера, към който да остане и евентуално бойлера, който да се подгрява от излишната от камината топлина. Съответно ще положа серпентина върху мисля 5см фибран, върху който ще има замазка и теракот.

Моля, дайте съвети за схема и за компонентите й, на база нужното за отоплението поне през този сезон.
Предварително благодаря на всички.

Прикачен файл

I floor.jpg Първи етаж.
Последна промяна от tatkoM на ср авг 01, 2012 3:15 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
От това което си написал не могат да се направят никакви изводи и препоръки.Следва да напишеш площ на къщата,изложение,изолация,мощност на сл.панели и камина,от там може да се сметне какъв буфер ти трябва.
torbalan - Дървен философ
ако зарежеш слънчевите панели, буферите, камината и т.н.
една термопомпа, като моята, ще ти струва от порядъка на 6 хил. лева (това ще ти включва и монтажа и оживяването)...

аз така се топля, а козлодуй е доста по-прохладно място от варна :)

всичко останало, след година - две като стабилизираш финансите може да си го правиш допълнително :)
tatkoM - напреднал
Опитах да кача плана на първия етаж, но нещо видях зор. На него се вижда и големини на стаите и съответно изложение и т.н.
А аз съм се ориентирал към камина Прити CW18 (Мощност-5kW, Мощност водна риза-18kW) а за панелите, нямам идея какви да бъдат. :?
AntonBM - специалист
tatkoM, схеми на такава инсталация с всичко изброено съм качвал в този форум. Те са изпълнени на няколко къщи и хората са доволни. Почти винаги инсталациите ги изпълняваха на 2-3 етапа. Малко от хората имаха всички пари на куп. Тази инсталация е скъпа, но наистина може да се изпълни на няколко етапа. На първо време действително ти стига камината с буфер. Камината се прави с отделна помпа, която върти през буфера и се включва и спира сама по температурата на водната риза. Подовото се прави с отделна помпа с автоматика (смесване) за понижаване на температурата на подаваният топлоносител. Продават се и готови смесителни групи за подово в комплект с помпа. Само със съвети от този форум може и да се оправиш, но рискуваш. По-добре плати на някой колега да ти сметне подовото. Аз нямам свободно време и не мога сега. Точна сметка на подовото ти трябва, за да се види каква мощност ще излязат серпентините, достатъчна ли ще е за отоплението и какъв буфер и помпи ти трябват. Слънчевата може да изчака 1 сезон, ако не ти достигат пари или да се изпълни с по-малко колектори, като начало. За къпане на едно семейство 2 селективни панела стигат, но ако търсиш и отопление с тях ще са малко. За да има някакъв ефект ти трябват поне 6. С вакумни е по-добре, но те заемат повече място и през зимата 1 не стига. Проблем при отоплението със слънчевите колектори е ползването на топлината през лятото. Тогава тя е излишно много. Може да се топли басейн или да се закриват с нещо, за да не се прегрява буфера. Бойлера се топли до 50-60° и после се прехвърля топлината в буфера. Той може да се загрее и до 100°, ако не се консумира. Вакумните колектори имат добро КПД, както през зимата, така и през лятото при високи температури на топлоносителя. Селективните имат по-лошо КПД и ако буфера се е загрял до 80°С. Вакумните тогава имат към 65%, а селективните към 25% КПД. Точно тогава КПД -то е по-добре да е ниско, за да не се прегрява буфера. За това е по-добре да си сложиш плоски селективни. Те през зимата работят по-зле, при външна 0° и бойлер 50° имат КПД под 20% срещу 60% на вакумните, но при еднаква свободна площ на покрива можеш са сложиш колектори с повече полезна нагревна площ от плоските и така се компенсира до някъде получената топлина. С вакумните през януари ще спечелиш повече, но погледнато в годишен план с плоските се печели повече, понеже при по-високи външни температури разликата в КПД-то намалява. Все пак ако имаш място и пари в повече, вакумните са по-добри.
П.П. Torbalan, те съветва да наблегнеш на термопомпата. Съмнявам се, но действително може да се окаже, че с термопомпа, цената на отоплението да ти е по-ниско като изпълнение от това с камина и буфер. Сметни си го и ти прецени кое от 2-те да е първо.
tatkoM - напреднал
Благодаря на Антон за подробния пост.
Аз мисля, че при 75м2, средно по 5метра и нещо тръба ще стигнат за да се осигури комфортно отопление на всеки етаж. Поне това показаха и сметки на две фирми, които ми оферираха същото количество тръби, буфер и бойлер.
Щеше да ми е по-лесно, да имах парите и да ми изпълнят цялата инсталация, но за жалост /или за по-добре/ ще се наложа сам да си поблъскам главата и ръцете, от което не ме е страх.
От толкова четене във форума обаче, изгубих следата на тези схеми и ще трябва да ги потърся още, освен ако някой ги няма под ръка и да обсъдим тяхното приложение в моя случай.
stelaartoa - специалист
Не ми стана ясно това " ...средно по 5 м и нещо ..." ?
Това са метри положена тръба за водно подово на 1 м2 ?
При отопление с камина и по-висока темп на водата може и да стигнат. Но ако залагаш ТП,която по принцип е по-добре да е нискотемпературна заради по-високото КПД,ще трябва тези 5 м и нещо да се увеличат до 8-10.
Тоест стъпката на подовото да е 10см,макс до 12...
И още нещо ме смущава - в началото на първия пост казваш,че къщата е НА ЗАМАЗКА ВЕЧЕ. А в края на поста обясняваш,как ще навиеш серпентини за подовото върху фибран 5 см и ще ПОЛАГАШ ЗАМАЗКА !!!
AntonBM - специалист
Възможно е при стъпка 20 см. (с тази стъпка на теория е 5 л.м. на 1 квадрат площ от пода) да се отопли къща във Варна с топлоносител от термопомпа 45/38° вход/изход, ако е слагал поне 8 см изолация по стените и е с тройни стъклопакети. Правил съм подробни изчисления и ми е излизала сметката за Бургас, а Варна не е много по-различна. Все пак и аз ти препоръчвам да навиеш повече тръба, особено пред прозорците.
И на мен не ми се търсят схемите. Има няколко, но по-лесно ми е да ти пусна една тук. Аз рядко ползвам 2 еднакви схеми. Най-често правя нови за конкретния случай. Тази, която ти пускам има всички елементи, които си изброил, но не казвам, че е перфектна. Имам и по-добри. Разрови се и ще намериш поне още 2 подобни. Помня, че съм слагал, но кога и къде не.
П.П. Я огледай схемата и на Bilhomes, тя май е подобна и мисля, че е по-добра от тази, която ти качих по-долу...

Прикачен файл

Shema.rar
(838.79 KиБ) Свален 290 пъти
filmatoplo - майстор
:) Нямам водно подово правено с разход под 7-8 метра тръба на квадратен метър , предполагам мислиш да навиваш тръба с ал вложка фи-16 , кръговете с максимална дължина 100 метра , 100 метра тръба стигат за около 12-15 квадратни метра площ.Покрай външни стени и под прозорци полагай тръбата в 50-60 сантиметрова зона отвън -навътре със стъпка започваща от 5-7 сантиметра и постепенно увеличаваща се на 10-15 см .И прочети къде да залепиш по всички первази околовръз на стаите изолационна лента -която служи за изолация и за разширение на пода , отделно се поставя преди замазката и делатационна преграда , която разделя отделните стаи поне , или по-големи площи в една стая , служи също за компенсиране на линейни разширения на замазката :wink: .Намери материали и чети по въпроса ,както и за пластификатори и фибри добавяни за якост в замазката :) .
VLADO66 - майстор
Погледни това филмче http://www.youtube.com/watch?v=VOmXXRKD ... re=related ,също така и другите от категорията-могат да ти помогнат. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: