• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marian1 - майстор
Ами като ти е мерак, защо не си сложиш някой сребърен пръстен над аератора в чучура на чешмата и ще си ок...идея само накъква де! :-D
soton - специалист
zimel

Имам си нормален оксижен,но се питам дали вместо ацетилена да подам пропан-бутан и какво ще се случи или какво трябва да променя?

Моля да поговорим по скайпа "naskogeorgiev61"

Е,ако някой друг го е правил може да помогне.

0878640251
Ahmakov - специалист
Спокойно може да замениш ацетилена с пропан бутан. Работи се по същия начин, няма нужда от никаква смяна на горелки и т.н. Става въпрос при рабора с меднофосфорен или сребърен припой. За работа с мек припой не е удачно.
За мек припой за ползвам това

Прикачен файл

0036.jpg
0036.jpg (56.77 KиБ) Видяна 13228 пъти
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
На първото парно като правих с мед преди 6 години гледах един майстор как прави , обаче съм пропуснал когато ги почиства тръбите .Хванях когато маже и нагрява , ама то с гледане не става само .Питах го колко време нагрява - той ми каза докато си промени цвета .Нагрявам аз и гледам коляното - променя -бяло,синьо,червено цялата дъга и готово споено - да ама не .Протекаха 2 спойки , после ми обясни майстора кое да гледам и за почистването .Фитингите когато са от турбичката са полирани и не лови припой добре , после се нагрява до стапяне на флюса и превръщането му в течен и тогава за сигурно добавяш още малко . Дае жив и здрав майстора от Термал инженеринг Бургас .
:)
bulhomes2 - майстор
Ей Филма, мерси, че вдигна темата за новобранци като мен. Май ще взема да се пробвам и аз. Имам горелка, кислород лесно ще взема, пропана е ясен. Това от поста на Ахмаков изглежда по-лесно за ползване. Така ли е? Някъде срещах, че пистолет за горещ въздух също можел да се ползва (за моя пише, че вдигал 600°С). И това ли е така?

ПП. Сега поразрових за какви горелки говорите - и такива имаме (бащата е водопроводчик), а то вероятно и с бензиновите лампи става.
filmatoplo - майстор
Моите горелки са на Ротенбергер , малки ,ръчни , с пиезо запалване .Работят с Мултигаз и Мапгаз.Едната струва 60 лв , другата е 125 лв.Познайте с какво си паля барбекюто :-D .Работя само с мек припой , твърд не се налага :wink: .
Някой има ли опит при работа с Експандер... как се работи с него... т.е. трябва ли да се нагрее тръбата или направо се разширява? дали се работи лесно?
Предварително благодаря:)
filmatoplo - майстор
Направо разширява , естествено по лесно се работи с меката мед :) .Аз нямам експандер , до фи-28 на ръка си ги разширявам :) (шега ) , на презентация обучение съм работил с експандера , мислих да си купя но-700 лв не ми се даваха :wink: .
lux_e_on - специалист
За икономия ли иде реч?Имам експандер,но при цена 1,25лв за тройник Ф28 няма шанс да го извадя от кутията.
Не става дума за икономия... а мислех, че ще бъде по-качествено и елегантно изпълнение... така или иначе си направих инсталацията с готови фитинги...:)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Метод за запояване на медни тръби и фитинги?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: