Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
filmatoplo - майстор
:) Здравейте , и на мен ми предстои преместване на 4-5 лози само с по 1 метър на страни -искам да преместя пътеката заедно с метална конструкция над нея :? .Пишете за опасност -че лозата от къде ще разбере че я местя със все корени и пръст на 1 метър :? :-D .Нали това е само за 5 минути работа -какво толкова ще и стане :) .Дали ще успея :) .
mitko414 - специалист
Не си посочил на колко години са ти астмите.
Обмисли варианта: не местиш, а изкопаваш ров и полагаш в него стъблото, ако е възможно.
filmatoplo - майстор
:) Стари са , поне 7-8 години или повече :? :) .Ако ги легна в ров , ще се скъсят с 1 до 1,5 метра , и няма да стигат върху металната конструкция :? .Истината ли да кажа -на мен неми пука , ама други мои роднини Тъщата :wink: се цупи :yawinkle: .Ако ги прецакам , ще трябва няколко години -асмалъка над входната пътека 8 метра ще седи без сянка :roll: .Идеята ми е да местя всичко, да даде път на предполагаем басейн -да се разшири место в двора :wink: .Преди 2 години имаше студ под минус -20 градуса , 3-4 лози изсъхнаха -още не са се съвзели и не са обхванали плътно конструкцията , та рискувам пак голотия .Ще минем на Киви май. :lol:
mitko414 - специалист
За мен полягането е правилният начин.
Орязваш всички пръчки, освен една, която ще е продължител.
Загуба на сянка ,е имаш при всички положения, но при полагането ще е много по-малко времето за възстановяването, отколкото при местене. Местил съм 4-5 годишна лоза, все едно си засясал нова, върви една идея по-бързо.

Тази пролет ашладисах една астма, като я изразях до дъно и сложих два калема. До края на май нямаше нишан, че нещо става, освен няколко издънки, после като тръгнаха... в момента пръчките са 220 - 230 см дълги и 15-16 мм дебели при основата. Всичко това го изписах, за да покажа предимството на добра коренова система.
filmatoplo - майстор
Благодаря -май с полагане ще е . :? :)
teon - специалист
mitko414 написа:
За мен полягането е правилният начин.
+1
VLADO66 - майстор
Чувал съм от стари хора че е характерно за лозите да имат силен централен корен, който при сушави почви стига до 30-40м. дълбочина,с него лозата си търси вода.Отреже ли да се мести я връщаш в първи клас.
hidrazin - майстор
Нещо не ми харесва това местене. Ще споделя опит. Миналата година като ми копаха канали за пръскачките
ми изсъхнаха няколко асми. При две от тях канала минаваше на 40 сантиметра от тях и според мен не е странно
че изсъхнаха а и бяха млади. Интересното е че канала мина на същото разстояние от една стара асма и тя оцеля.
А една друга стара асма отстояща на повече от метър от канала си замина скоропостижно. Явно главният корен върви
хоризонтално и са улучили точно него.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Може да си поливал редовно наблизо и тя да е хукнала натам. :-D
filmatoplo - майстор
:) Странна работа -защо при местене не подкарват веднага :? , като се има предвид колко лесно ги засадих от едни пръчки -почти хвърлени от един човек .Забих ги в пръстта ей така на майтап и покараха листа ,за 2-3 години дадоха плод.

Тема "моля помогнете да преместя асма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: