• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 32
Всички имаме коли, нали ?
MamaMy - майстор
Това с движещите се автомобили е абсолютна истина. За извънградско просто е задължително. Но какво правим с пешеходците в града? На тях кой ще им постави ДЛР? Или ще се приеме и закон "всеки пешеходец със светлоотразителна жилетка и каска"? На фона на светналите фарове пешеходците се губят. Вярно, ако пресичат на маркираните места всеки шофьор там се оглежда като гърмян заек, но ако не спазват правилата? ...
Не съм противник на светнатите фарове, а на безмозъчното гласуване на спуснатото свише.
koleva83 - специалист
MamaMy написа:
Това с движещите се автомобили е абсолютна истина. За извънградско просто е задължително. Но какво правим с пешеходците в града? На тях кой ще им постави ДЛР? Или ще се приеме и закон "всеки пешеходец със светлоотразителна жилетка и каска"? На фона на светналите фарове пешеходците се губят. Вярно, ако пресичат на маркираните места всеки шофьор там се оглежда като гърмян заек, но ако не спазват правилата? ...
Не съм противник на светнатите фарове, а на безмозъчното гласуване на спуснатото свише.
Пешеходците да се задължат да се движат с миньорски каски с включена лампа отгоре. :mrgreen:
VLADO66 - майстор
И със светнатите фарове ще се свикне-въпрос на човешка психика,разбиран да беше зимно време и сумрак.Колева,въпросните модули се вграждат фабрично в Лексус(Тойота),Ауди(VW)BMW и др. -намаляват напрежението на допълнителните фарове именно за дневни светлини.
koleva83 - специалист
VLADO66 написа:
И със светнатите фарове ще се свикне-въпрос на човешка психика,разбиран да беше зимно време и сумрак.Колева,въпросните модули се вграждат фабрично в Лексус(Тойота),Ауди(VW)BMW и др. -намаляват напрежението на допълнителните фарове именно за дневни светлини.
Естествено, че ще се свикне. Както свикнахме със " щастливите кокошки " и " играчките за прасенцата" :mrgreen: и прочие мъдрости от директиви на брюкселски чиновници.
Както казва баща ми " Едно време СИВ ни даваше тон в живота, сега ЕС "
inspo - майстор
Май никой не си е направил труда да прочете написаното от линка на jekasus...
А там става ясно що за тъпня е карането на фарове през деня...

Цитат:
Дневните светлини са опасни за Вашия живот и този на околните. Те затрудняват разпознаването на участници в движението без включени светлини и на такива, които нямат - например пешеходци и колоездачи; скриват мотористите, маскирайки техните светлини; затрудняват разпознаването на светлинни сигнали и пътни знаци; могат да предизвикат моментна слепота към едни предмети за сметка на други (избирателна визуална памет, Change blindness). От подобна мярка за безопасност потърпевши се оказват именно най-уязвимите участници в движението.
koleva83 - специалист
inspo написа:
Май никой не си е направил труда да прочете написаното от линка на jekasus...
А там става ясно що за тъпня е карането на фарове през деня...

Цитат:
Дневните светлини са опасни за Вашия живот и този на околните. Те затрудняват разпознаването на участници в движението без включени светлини и на такива, които нямат - например пешеходци и колоездачи; скриват мотористите, маскирайки техните светлини; затрудняват разпознаването на светлинни сигнали и пътни знаци; могат да предизвикат моментна слепота към едни предмети за сметка на други (избирателна визуална памет, Change blindness). От подобна мярка за безопасност потърпевши се оказват именно най-уязвимите участници в движението.
Аз прочетох всичко колега и съм на 80 % съгласна. Но...както и в Народното събрание при дебатите връх взе " европейското " / и препоръчително/ и тук май така...
А на колегата Владо давам едно евтино устройство / не фабрично монтирано/

http://www.kuzmovelectronics.com/produc ... ove-2.html
sstefanov - майстор
Мисля, че най-доброто решение в случая са LED дневни светлини, които са постоянно включени. Аз така си реших въпроса. Струват даже по-малко от устройството за фаровете (моите излязоха $12 с доставката). Май се повтарям...
turin - помощник
sstefanov написа:
Мисля, че най-доброто решение в случая са LED дневни светлини, които са постоянно включени. Аз така си реших въпроса. Струват даже по-малко от устройството за фаровете (моите излязоха $12 с доставката). Май се повтарям...
Това е супер, аз отдавна ровя за такова решение за зимните месеци – сега ме карат да го мисля и за летните...
За мен е ясно, че това с пуснатите фарове е пълна простотия, всичко е казано и няма да споря – но не мога да намеря правилното решение с LED.
НЕ искам модули за намалени къси, намалени дълги и тем подобни. Значи – ок, светодиоди. Но ако взема такива като твоите, по $12 или там някъде, ще ми правят ли проблем куките на пътя? Да не кажат "я дай да видим сертифицирани ли са"? Технотест з атакава дреболия няма да минавам, и на тях да им пълня гушите само.

За моята кола има и се продават и у нас тунинг-фарове с лупи и вградени светодиодни DRL. С документи и обозначения на стъклото, че са дневни светлини. Обаче са 300 кинта. "Сертифицираните" светодиоди на Филипс също са някъде там, 200 и нещо лева...

Пределно ясно ми е, че за няколко десетки долара мога да си сложа светодиоди, за много по-малко мога и сам да си сглобя и пак ще съм по-добре от тия със заслепяващите в небето "намалени дълги". Но въпросът е как да сложа светодиоди така, че да не ме закачат куките на пътя.

Ако някой може да даде акъл за това, моля нека каже.
sstefanov - майстор
Вече писах по форума - да, сертифицирани са, имат си всички маркировки по тях. Монтирани са според правилата и до сега не съм имал проблем с полицаите.
torbalan - Дървен философ
turin написа:
... Но въпросът е как да сложа светодиоди така, че да не ме закачат куките на пътя...
Тук никой няма да те закачи, но със самоделки в чужбина не излизай...
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 32

Тема "Късите светлини през деня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: