Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
flasher - помощник
да може ли малко пояснение по сметката ...
какво е ниско строителство че да струва 17к. това оградите и разни такива ли са?
а в първите 2 реда кое какво включва?

благодаря
Tsilkov - майстор
В Конструкции(второто) е изкопа,бетона,армировката и кофража.В ниско строителство са оградите (в случея плътни зидове до 2,20),входни врати за коли и пешеходци ,подпорни стени (терена си имаше сериозна денивелация въпреки че в началото собственика смяташе друго),плочници около къщата,отводнителни решетки,малко трева,някое друго храстче,...........В архитектура е всичко останало по самото строителство - покрив,улуци,дограми,хидроизолация,топлоизолация,замазки,настилки,плочки,шпакловки,боя на стените..................Във ВиК е самото ВиК с бойлера,изгребната яма(защото по обичай няма канализация)......В електро няма само кабелите ,а таблото,изводи,розетки за интернет и телевизия(а не като ти дойдат от Булсатком да ти овъртят в жици новата къща),гръмоотвода и лампите(нали няма да го караш на фасунги :lol: ).Трябва да се има в предвид ,че понеже няма мазе тая къща има 40-50 квадрата подпокривно пространство за склад което оскъпява макар и с няколко хиляди.Повечето хора като "се хвалят колко им е излезнало" не смятат и половината от тия неща :rolleyes:
Надявам се е ясно ,че голяма част от тия неща могат да се отложат във времето ,ама идеята е все пак да ги завършиш в близките 3-5 години ,а не да се гърбиш цял живот и после да завещаеш къщата на някой които няма да стъпи в нея.Също така кое ще свършиш сам,кое ще купиш "краднато",кое без ДДС,кой маистор ще те излъже ,или ти него мога само да гадая.Това кеото съм дал е обективната себестойност на къщата ,а не колко ще ти излезне.Колко ще ти излезне е въпрос за гадател с боб и леща :lol:
gattaka - специалист
Абе то е много ясно,че ако имаш бол пари плащаш, викаш фирма, хващаш си и надзор и чакаш ключовете!
Tsilkov - майстор
gattaka написа:
Абе то е много ясно,че ако имаш бол пари плащаш, викаш фирма, хващаш си и надзор и чакаш ключовете!
Тогава трябва да сложиш едни 20-40% над тая цена която съм написал и много силно да стискаш палци ,че ще получиш полагащите се усилия за това което плащаш.
kalin72 - майстор
Не мога да не се включа...напълно ново ВиК за двуетажна къща 130 м2 ми излезе 2000 лева - труда е от мен, електрото, с електротехник - напълно нови трасета и всичко до лампи - 2000 лева.
Не виждам откъде идват останалите пари, конкретно за ВиК и електрото.
Tsilkov - майстор
ВиК-то идват допълнителни 4-5к заради изгребната яма и водомерната шахта.Електрото идват от мълниезащитата и хващането на въздушна връзка към мерителното табло.Предполагам при тебе е нямало такива дейности,а и си взел лампи на примоция?
kalin72 - майстор
Да, при мен няма яма, а директна връзка с канализацията, но пък водомерната шахта излезе не повече от 100 лева...
За електрото нямам мълниезащита, и лампите взех не на промоция...
Tsilkov - майстор
kalin72 написа:
но пък водомерната шахта излезе не повече от 100 лева...
Не знам как я правиш тая магия ,ама само пломбираните водомери със спирателните кранове са толкова.Освен това ВиК си искат подсушена и обезопасена шахта на разстояние до 1,5 метра от регулация.Плюс хващането към пътя и водопровода в терена заровен на около метър за да не замръзва :?
kalin72 - майстор
В моята шахта е това:
Тръбата на ВиК, след това спирателен кран ПЕ, водомер, спирателен кран ПЕ, филтър и възвратен клапан. Тръбна изолация, стиропор в стените от бетон, 10 см дебелина. Размери 1.2 м на 1.2 м.
Около 100 лева е всичко, вложено от моя страна в тази шахта.
gattaka - специалист
Аз ако ще строя парцела,който ще се купува ще бъде с ток, вода, УПИ и т.н.Има такива парцели вече съм набелязал 2-3!

Тема "Съвет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: