От мобилни телефони до цифрови камери
Trifun - специалист
Тъй като съживихте темата ... искам отново да благодаря на @ELEMENTAL - схемата с микроконтролера наистина работи чудесно - няма самовъзбуждане, няма такива истории.
Единственият проблем е че явно тия луминисцентни лампи (пробвал съм със сини и червени) излъчват нещо и в инфрачервената област и ... приемниците реагират :lol: Монтирал съм платката близо до тавана и до лампите - светва без проблеми, но като светне, след малко изгася - възприема светлината от лампата като сигнал за изключване, подаден от дистанционното :lol: Може би ако му се сложи някакво капаче на TSOP проблема ще се реши, ама не съм се занимавал честно казано - не ми остава време :roll:
Иначе имам и един оригинален ключ от тия сензорните, със симулиране присъствие на човек, дето се управляват и с всяко дистанционно ( по 36 лв. в Conrad ) - той също реагира на светлината от луминисцентните лампи (минава в състояние на готовност), въпреки че самите лампи са зад гипсов корниз - т.е. няма пряка видимост между лампите и ключа.
ELEMENTAL - специалист
Можеш да пробваш с парче черна полупрозрачна пластмаса поставено пред приемника.Другия вариант е да се повиши програмно необходимия брой импулси за промяна състоянието на релето.Иначе да, луминисцентните лампи излъчват инфрачервена светлина, която при лампите с дросел е модулирана с 100Hz, а при лампите със електронен баласт с няколко десетки kHz.
zoro1 - специалист
Има схеми с микроконтрилери има и сор кодовете ,или и това...

Прикачен файл

REMOTE_CONTROL_RECEIVER.jpg
REMOTE_CONTROL_RECEIVER.jpg (43.4 KиБ) Видяна 9269 пъти
ELEMENTAL - специалист
Между захранващите изводи на приемника обезателно трябва да има филтриращ кондензатор, иначе направо го молиш да се самовъзбужда.Освен това между извод 3 на TSOP-а и С1 трябва да има резистор.

Прикачен файл

tsop.jpg
tsop.jpg (14.05 KиБ) Видяна 9255 пъти
stefan_mil4ev - специалист
Имам мерак да реализирам схемата нa ELEMENTAL, но имам един въпрос. Понеже искам да си направя и дистанционното, с каква честота трябва да бъдат импулсите? Мисля да го направя с NE555.
a_anastassov - специалист
За да си направиш сам дистанционното (предавателя) ти трябват 2 броя 555 или една 556 (съдържаща 2 бр. 555).
Втората 555 трябва да генерира честотата на която е най-чувствителен TSOP-a (например 38 KHz), а първата 555 да модулира втората 555 с някаква честота.
hidrazin - майстор
Не е ли по-лесно да си вземе едно какво да е дистанционно от магазина. Струват по няколко лева.
Пък може у тях да се търкаля някое, което не използват вече.
:partyman:
hidrazin написа:
Не е ли по-лесно да си вземе едно какво да е дистанционно от магазина. Струват по няколко лева.
Пък може у тях да се търкаля някое, което не използват вече.
:partyman:
И това е решение НО:
Удоволствието от "НАПРАВИ СИ САМ" е по-голямо.
stefan_mil4ev - специалист
Имам свободно дистанционно, но имам мерак и него да направя. Търкаля ли се на накоий схемичка с двете 555 или с 556? Бях видял схема с един таймер 555 и за това реших, че ще стане с една ИС.
Прикачен файл:
Transmitter.jpg
Transmitter.jpg (61.95 KиБ) Видяна 4538 пъти

Тема "Молба за една схемичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: