Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Тани - модератор
ivanovrg написа:
Тани е прав
по е добре да се сложат луни на 220v ,но е добре да се сложат от керамичните фасумки
малко са по скъпи но си заслужават парите
Всъщност лично аз за цокъл GU10 , който съм препоръчал (като на стартер за луминесцентна лампа) не съм виждал от друг материал , но си прав !
ivanovrg - специалист
точно тях имам в предвид
в наше село скоро се появиха
Johny - майстор
hygro написа:
Необходимостта от големи сечения на кабелите не произтича от допустимото им токово натоварване, а от напрежителните загуби по кабелите.

I = 150 / 12 = 12,5 A

Съпротивление на метър кабел 2,5 mm²:

R = 2 * 0, 017 / 2,5 = 0, 014 Ω

Пад на напрежението на метър кабел:

U = 12,5 * 0,014 = 0,18 V

Или за 10-метров захранващ кабел 2,5 mm² 150 W лунички ще светят с ≈20% по-слабо...
Няма никаква нужда да се пуска ниско напрежение по толкова дълъг проводник. Вече казах - пускаш магистрала на 220V, а от нея правиш отклонения за трафовете. При 4 лампи на траф и като го поставиш между 2 и 3 лампа, то мах. дължина на проводника ще бъде ~ 1.5m /1m м/у лампите/ макар че и 1м, е твърде голямо разстояние. И се получават не 20, а 2% загуби.
Токовото натоварване също трябва да се има в предвид, но нали за това сме професионалисти...
mitace - напреднал
PLOCHKATABG написа:
Никога не съм се занимавал с инсталация и монтаж на лунички, единствено само механично поставяне, но там където съм работил винаги са избягвали 220 волта, особено в баня, там 220 волта е недопустимо, а да не споменавам как горят на 1-2 месеца, не знам работата на "димер-а", но ... .
аз съм с 220волтови в банята пред тях има декоративно стъкалце и вече почти година нито са изгоряли нито нещо е имало проблем а са от най евтините по лев и нещо
Тани - модератор
А аз преди месец сложих у сестра ми 5бр. подобни , за да светят , докато се наложи да ходя до Пловдив и от там да купя по-качествени (NVC) . За това време вече изгоряха 2! Преди 4 години монтирах на един приятел 30-40 NVC . Посрещнахме тази Нова година у тях и каза че само 3-4 са изгорели за това време . Пуска ги обаче през димер!
snsh - напреднал
Здравейте,
Решил съм да сложа Led осветление в баните. Набавих си влагозащитени лунички с матово стъкло. Насочих се към 4W (4х1W) крушки (4бр. за баня 1.95 х 2,09; 6бр. за баня 2,00 х 2,45), тъй като отговарят прибилизително на 35W халогенни и мисля, че ще докарат добра осветеност.
Обаче изправен съм пред дилема относно необходимостта за преминаване от 220V към 12V, т.е. закупуване на трансформатори за баните.

Трябват ли ми в моя случай или не са ми неоходими?

Благодаря предварително за отговорите.

P.S. За халогенното осветление нещата са доста изяснени по форумите, докато за диодното не съм изровил достатъчно информация.
Тани - модератор
Гледай луните да са с по-широк ъгъл на светене. Ако са от много на брой "стандартни" светодиоди - бягай далече!

12V за осветление в баня си е почти задължително. Дори трансформатора е препоръчително да е извън банята. При светодиодното осветление трансформатора(обикновено импулсен) е голям плюс. Реално в една луничка на 12V има само светодиод(и) и едно съпротивление и няма какво да им изгори. Затова ресурса им е много голям. Когато луничката е на 220V "трансформатора" е напъхан в нея. Реално ако изгори елемент от захранването на луничката , то тя спира да свети , въпреки , че светодиодите са си абсолютно изправни! Да не говорим , че с промяната на напрежението в мрежата се променя и интензитета на светене - ефект който не се наблюдава при импулсните захранвания. Там напрежението на изхода си е изправено и стабилизирано и не се влияе от напрежението в захранващата мрежа!
snsh - напреднал
Тани написа:
Гледай луните да са с по-широк ъгъл на светене. Ако са от много на брой "стандартни" светодиоди - бягай далече!
Благодаря за съвета. Всяка крушка е с 4 диода по 1W, ъгъл на разпръскване на светлината е 36 или 38 градуса. Мисля, че ще стане добре осветено.

Относно трансформаторите (за съжаление, няма как да са извън баните):
1. Какви кабели от трафа към луничките ще са подходящи в моя случай?
2. Колко трафа са ми необходими в баня с 6 лунички-1 или 2? (за банята с 4 лунички ще се монтира 1 на 35W).
Тани - модератор
Точно от тези лунички бягай! Ще ти направят 6 малки кръга на пода или каквото е точно под тях и ще трябва да разчиташ САМО на отразената от кръговете светлина за осветление на останалата част от банята! Търси с ъгъл 120°.

Луничките са ти общо 24W , така че няма смисъл от много "трафове" и дебели кабели - 1 - 1,5mm² кабел ще е достатъчен. И не си взимай траф , а влагозащитено LED захранване
VLADO66 - майстор
Като избираш траф освен максимума гледай и минимума.

Тема "Таван-лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: