• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 32
Всички имаме коли, нали ?
turin - помощник
Понятието е дефинирано. Има го в наредба на транспортното министерство още от 2009г., ако не се лъжа. Там описват начина на монтиране на дневни светлини – отстояния, интензитет и т.н. На практика така са приравнили нашата уредба с изискванията на ООН и ЕК.
Така че понятието го има. Не може да се твърди, че "дневни светлини" са просто светлини, които светят през деня – тогава и залепени с тиксо лоени свещи пак щяха да са такива...

Идеята ми е, че са го измислили и наистина 1) легално намалените дълги не са ОК. Освен това 2) чисто практически намалените дълги не са ОК – пак казвам, като на вас не ви пречат, мислете за нас, на които ни пречи – нали идеята на светенето денем е точно да е "за другите", не за шофьора.

А че си е по пожарникарски цялата тая дандания – верно си е... ама...
VLADO66 - майстор
Понятието е дефинирано в Допълнителните разпоредби на ЗДвП параграф 6 т.59 -там не става дума за LED, DLR или каквото и да е,просто с тези светлини се обозначаваш на пътя.
sstefanov написа:
Моите са като тези:
http://www.ebay.com/itm/2X-Car-8-LED-DR ... 19ce252ba2
(проверявайте дали имат необходимите маркировки)
Колега,
В ebay срещнах подобни на тези, които си пуснал на линка. С тази разлика че имат и вграден мигач. Малко по скъпи са, имат също маркировката за сертифицираност. Та въпроса ми е:
Каква е схемата на свързване на тези светлини, които ползваш и поместена ли е някъде в пакета като си го купуваш?
Последна промяна от nickinight на чет авг 09, 2012 7:23 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Понеже не ми се четат правилници ще питам направо тук. През деня задължително ли е да светят и задните габарити или е достатъчно да се монтират дневни LED светлини и да си ги свържа да светят от момента, в който включа на контакт. Консумацията е пренебрежителна и няма да се отразява на паленето!
mcm - специалист
n_a написа:
трябва ми нещо, което да ми изключва светлините или поне да ми пищи. освен нещото ми трябва и монтажа му :-) някой в Русе?
Ето ти една идея:
Днес монтирах зумер за късите светлини, зумера е 12 волта и го вързах в схема с грец, при подаване на контакт и запалване зумера свири докато не включа фаровете. Когато угася двигателя но забравя фаровете отново свирва. Единият извод го вързах на бушона на късите а другият понеже ме домързя да свалям корите на волана го вързах на бушона на реле-регулатора
Разбира се освен от реле регулатора,може да се вземе връзка и от друг предпазител, зависи и каква е колата. Аз карах по тоя начин цял сезон и не съм имал проблеми, единственият недостатък е че като включа дългите пак писва зумера и затова съм му сложил ключе да го изключвам през ноща.

Прикачен файл

схема.rar
(5.88 KиБ) Свален 143 пъти
MamaMy - майстор
n_a написа:
MamaMy написа:
Купуваш си за 3 лв универсален сигнализатор против забравени фарове 1 бр. Свързването е много лесно. + на контактния ключ и - на габарита. Щом дадеш контакт и почва да пищи докато не пуснеш фаровете.
Маме, отде да го купя туй и що си помисли че мога да го свържа??? Еееех мъж! :-)
Mи от Метро или някой магазин за автоджунджурии или Практикер или Шел или всичко по левче. За свързването, поне една баница ще трябва да врътнеш. Много е трудно :wink: (правенето на баница де)
Чаро - Акълия
Тани написа:
Понеже не ми се четат правилници ще питам направо тук. През деня задължително ли е да светят и задните габарити или е достатъчно да се монтират дневни LED светлини и да си ги свържа да светят от момента, в който включа на контакт. Консумацията е пренебрежителна и няма да се отразява на паленето!
Достатъчно е, стига да имат необходимите сертификати и обозначения и да не ги вграждаш някъде.
Сложи реле и вземи сигнал от лампата за маслото или зареждането. Няма да палят преди стартиране на мотора. :wink:
И с още едно реленце може да се гасят при запалването на основните фарове :wink:
Почти като фабричните последно поколение :-D
Тани - модератор
Чаро написа:
Сложи реле и вземи сигнал от лампата за маслото или зареждането. Няма да палят преди стартиране на мотора. :wink:
И за какво да си правя труда! Консумацията е под 1 ампер!
Чаро написа:
И с още едно реленце може да се гасят при запалването на основните фарове :wink:
Почти като фабричните последно поколение :-D
Това вече има някакъв резон!
VLADO66 - майстор
Напиши в гого DRL схема и ще ти излезат варианти,включително и клипчета.Аз съм непричом по автоелектро и ми сложиха устройство алармаджии.
velsi - Почетен майстор
sstefanov написа:
Моите са като тези:
http://www.ebay.com/itm/2X-Car-8-LED-DR ... 19ce252ba2
(проверявайте дали имат необходимите маркировки)
Тези имат ли маркоровка? Че ми хареса цената и мисля да си ги поръчам?
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 32

Тема "Късите светлини през деня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: