• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте Колеги,
Вече съм стигнал на ниво бойлер и майстора който ми прави парното ми препоръча да ми сложи бойлер на Сънсистем 150 литра с водна риза. И аз съм чувал само хубави неща за тези бойлери , но забравих да го питам дали имат защита от замръзване за зимата. Къщата ще се ползва по-рядко зимата и ми е важно да не източвам бойлера всеки път. Бих задал въпроса на парнаджията ми, но човека е отпуска и е с изключени телефони , а никъде не намерих тази информация.

Предварително благодаря
Christo - майстор
Ще трябват още данни....Мислим какво ще правим с бойлера, ако замръзне. Ами с парното какво ще правим? То даже по-лесно ще замръзне. Трябват данни за точния модел бойлер. На сайта на Сънсистем подробно са описани. Аз бих предпочел бойлер със серпентина. Със сигурност са по-читави. Професионалните им модели имат място за няколко термо датчика. Единият да е настроен да изключва на ниска температура, да речем 5-10 градуса. Бойлерът трябва да има и собствен електрически нагревател, който да подгрява водата, да речем до около 5-10 градуса. Всичкото това, ако мислим само за бойлера. Ако мислим за парно+бойлер, работата става друга.
Парното ще е с антифриз. Мен ме притеснява самата вода вътре в бойлера да не замръзне.
Бойлера е този :
БИТОВИ БОЙЛЕРИ BB S1 М
http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi-te ... .php?id=40
150л с 3 Кв нагревател.
profy - специалист
Моделът на бойлера няма никакво значение за антизамръзните мерки.
Не съм чувал да се произвеждат бойлери - без значение обем, брой топлообменни спирали и ел.нагреватели, и въобще битови резервоари, със заводски мерки против замръзване.
Търсенето ще е по-малко от 1 %, а цената ?
Първо - важно е (бойлерното) помещение(то), доколко е изолирано, прозорци, вентилации.
Ако трябва помещението се зазимява, вентилацията се затваря плътно.
В зависимост от ползването на къщата се вземат мерки за самия бойлер.
1. При добра полиуретанова топлоизолация скоростта на изстиване на обикновен домашен бойлер 80-150 л около 10 градуса/24 часа.
При режим на посещаване веднъж седмично никакви замръзни проблеми с бойлер 80 л. в продължение на 3 години не съм констатирал, вкл. при външни температури -22 и -24 оС.
Това осигурява и плюсова температура против замръзване на тоалетното казанче и на чинията, без сол.
Цялостно замръзване на бойлера може да се случи при отрицателни температури още седмица - топлината на фазов преход на водата е много висока. Обаче казанчето и чинията непременно ще замръзнат и ще се спукат.
2. При неизвестен период на посещаване, средно около месец, обаче stand-by,
въздушен нагревател 250-400 Вт с термореле за включване при не по-малко от 10 градуса С.
За време за реакция от 3-4 дни при дълговременно спиране на тока,
последното трябва по някакъв начин да се следи.
По хотелите и др.п. заведения периодично се включва бойлера в зависимост от външната температура.
3. При цялостно зазимяване и липса на посещаемост - източване на бойлера.

Това са част от антизамръзните мерки, които се взимат по хотелите на курортните комплекси.

Трябва да се има предвид, че обемните бойлери замръзват много бавно,
и образуващият се лед бавно се разширява в обема на въздушната възглавница,
характерна за всеки домашен бойлер в горната му част.

Опастност има при бързо замръзване -
тогава ледът раздува равномерно обемно и ще доведе до повреди,
най-често в неизолираната част в областта на фланеца, нагревателя и терморелето.
Christo - майстор
Бойлерът, който си избрал има една серпентина и един мантел. Той е подходящ за захранване от слънчеви панели и от котела на парното. Ако такива са ти намеренията, парното се свързва на мантела, а серпентината на панелите. Горещо ти препоръчвам бойлер с две серпентини http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi-te ... .php?id=41
В този случай, парното се вързва на горната серпентина, а панелите на долната. Ако не мислиш за слънчева система, си купуваш бойлер с една серпентина. На сайта има и такива. Ако в момента няма да има слънчеви панели, можеш да вържеш двете серпентини последователно. На бойлрите, за които говорим има място за термо датчик. Там се слага вторият датчик, който ще се превключва вместо стандартния, когато бойлерът ще работи в режим само подгряване с цел не замръзване. Този датчик трябва да е ниско температурен(да изключва на 5-10 градуса) и контактен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Много поздрави на твоя майстор от мен, кажи му че параджийството не е само навиване на резби, трябва и теория. Ако искаш да ти работят панелите и зимата не си взимай бойлер с мантел, ами си вземи 200л бойлер с 2 серпентини
filmatoplo - майстор
Не ти препоръчвам този модел бойлер с Мантел , смени и марката.
Благодаря за отговорите :)
Идеята за сега е да се върже бойлера към камина на водна риза и евентуално след година, две към слънчеви колектори. Къщата през зимата ще се ползва 2-3 дена в месеца. На баща ми в къщата бойлера(чешки някакъв) си е с вградена защитa или поне има една позиция със снежинка на която си седи зимата и до сега никога не е имало ядове, а зимата си става много студено.
LazarGanev - "Велик майстор"
Бойлерите с електроника на Елдом имат такава защита
naskov - майстор
А бийлера на баща ти се казва "TATRAMAT"
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер на Sunsystem защита от замръзване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: