• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
de_marco - напреднал
Аз няма да мога да споделя, защото съм свързан там и ще е некоректно. :razz:
Нека някой друг да каже.
bobin - помощник
de_marco написа:
По принцип висококалоричните пелети са с калоричност около и над 18 MJ/kg. така че е напълно възможно да Ви хареса КПД-то им. От друга страна може би това би трябвало да е ключовия показател при закупуването им, просто защото по този начин се компенсира разликата в цената.
Според DIN 51731 (Така известен като DIN стандарт), горната топлина на изгаряне трябва да е между 17,50 и 19,50 MJ/kg. Разликата между "горна топлина на изгаряне" и "долна топлина на изгаряне" е около 1 MJ/kg. Вече различните производители дават едниния или другия показател в зависимост от това какво изследване са правили в лабораторията. Ако някой има интерес мога да му пратя на лични такива изпитания, за да се увери в разликите.

Интересно ми е украинските пелети дъбови ли са?
В България доколкото знам има три производители на пелети от твърда дървесина, в Румъния един, а предполагам и украинските са такива.
За Украинските пак питах, твърдят че са 100% иглолистни. Поисках да ми пуснат сертификата по мейла. Като го получа ще го кача в форума.
Christo - майстор
Както се вижда от приложения файл, иглолистната дървесина е по-калорична от широколистната, така че би трябвало и "чамовите" пелети да са по-калорични. Това е вярно, когато мерим дървесината еднакво суха и по тегло, не по обем.

Прикачен файл

Kalori4nost.rar
(12.52 KиБ) Свален 684 пъти
de_marco - напреднал
Ами не е съвсем вярно, имайки предвид коя дървесина се използва за производството на пелети.
Като енергийност буковата, дъбовата, боровата и дървесината от ела са еквивалентни. Разликата в средната стойност идва от другите 55 вида дървесина, които не се използват за производство на пелети (или не би трябвало да се използват). Става въпрос за разни тополи, върби, липи и акации, които са по скоро интерес на дърводелниците. Друг е въпроса, че в момента много малки производители произвеждат точно от тях. Основно в България всяко трето дърводелско цехче произвежда от отпадъка си пелети или брикети. В северната част на страната се работи в дърводелните цехове, основно липа и топола, в южна България с иглолистно. Това съответно определя какво е качеството на пелетите, които се предлагат.
bobin - помощник
Здравейте колеги, ето сертификата който ми изпратиха за Украинските пелети които се продават на околовръстното при езерото на Суходол.Както вече писах 100% иглолистни.

Прикачен файл

Sertifikat-2.jpg
de_marco - напреднал
Според тези показатели пелетите са доста добри за иглолистни, стойностите са реалистични, само два показателя са малко извън нормалните:
- Съдържание на влага 6% е много ниско, просто до момента не съм виждал пелети с такова съдържание на влага а съм видял доста. Най-ниската влага, която съм виждал е 6,9%.
Проблема е не че не е възможно, а по скоро, че материала влиза в пелет пресата при влага минимум 11,5% и максимум 19%. След излизане от пелетарката е с влага минимум 10%, като част от този процент се губи при шоковото охлаждане в охладителя. Достигат стойности обикновенно между 7 и 10%, като според DIN+ и EN+ (най-високите стандарти) влагата трябва да е под 10%. При по-висока влага от пелет пресата, пелетите се напукват при шоковото охлаждане.
- Плътността на пелетите от иглолистно обикновенно е до 600 кг/м3. Това се обуславя от относителното тегло на иглолистната дървесина, докато при твърдата широколистна дървесина може да се стигне до 640 кг/м3. Това се случва въпреки разликата в компесионните канали в матрицата, които за иглолистно и твърдо широколистно са различни.
batcho - помощник
de_marco написа:
Според тези показатели пелетите са доста добри за иглолистни, стойностите са реалистични, само два показателя са малко извън нормалните:
- Съдържание на влага 6% е много ниско, просто до момента не съм виждал пелети с такова съдържание на влага а съм видял доста. Най-ниската влага, която съм виждал е 6,9%.
Проблема е не че не е възможно, а по скоро, че материала влиза в пелет пресата при влага минимум 11,5% и максимум 19%. След излизане от пелетарката е с влага минимум 10%, като част от този процент се губи при шоковото охлаждане в охладителя. Достигат стойности обикновенно между 7 и 10%, като според DIN+ и EN+ (най-високите стандарти) влагата трябва да е под 10%. При по-висока влага от пелет пресата, пелетите се напукват при шоковото охлаждане.
- Плътността на пелетите от иглолистно обикновенно е до 600 кг/м3. Това се обуславя от относителното тегло на иглолистната дървесина, докато при твърдата широколистна дървесина може да се стигне до 640 кг/м3. Това се случва въпреки разликата в компесионните канали в матрицата, които за иглолистно и твърдо широколистно са различни.
иглолистната дървесина може да се пелетира и на по ниска влажност ние сме пелетирали на входяща влажност в пресата 7/8% и тогава е нормално влажността на пелетите да е по ниска и сме достигали плътност 700кг/м3.
georgi82 - специалист
А някой знае ли нещо и чул ли е нещо за пелети от град Девин(СИМЕА ООД), мисля че се намира някъде под Пловдив и Пазарджик и над Смолян според бгмапс.Защото в интернет информацията е доста оскъдна и въпреки това има интересни оферти поне според мен.
de_marco - напреднал
:shock: Не знам, възможно е, просто аз не съм виждал такива.
При 700 кг/м3 пространствен, това значи че плътността на пелета е между 1,3 и 1,4 гр/см3 плътен или образно казано че потъва като камък във водата.
Добавя ли се някакво слепващо вещество?
Какъв ъгъл и дължина на компресионните канали на матрицата използвате?
Дори бих се радвал да разменим малко мостри, аз имам на няколко БГ производители, ако имате интерес...

П.С. Интереса ми е от чисто любопитство, не се съмнявам в качествата на производството Ви, като моля да ме извините ако съм Ви засегнал по някакъв начин. Готов съм да се компенсирам с теглото ми в бира при евентуална среща. :partyman:
batcho - помощник
Изпратих ти телефона на лични.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: