Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Не се бях загледал по подробно в схемата ти. Ти си чертал в 2 цвята – червената от котела трябва да свършва от долната страна на РС, а синята се връща някъде преди помпата (до филтъра). По червената тръба се поемат линейните разширения. Синята не е задължителна. Може и без нея. За нея ти писах да я сложиш преди помпата (в зоната на филтъра). Пълни се до около 10-15% от обема на РС. Не страшно да го напълниш и повече. След 1 ден работа ще е преляло излишното (РС трябва да има и преливна тръба най-отгоре) и ще си намери сам необходимият обем на запълване. В твоят случай минималният обем на РС е 16 литров. Водният обем на инсталацията ти ще е около 240 литра. Ако е по-малко от 240 литра и РС ще може да е по-малък. Сметни си сам точно колко вода ще се събере в инсталацита. Тези 240 литра са сметнати грубо по окрупнени показатели.
Последна промяна от AntonBM(стар) на ср авг 08, 2012 12:44 pm, променено общо 2 пъти.
AntonBM - специалист
Няма точни задължителни правила за място на монтаж на откритият разширителен съд. Може да е преди или след котела. Циркулационната помпа също може да е от 2-те страни. Виж схемите по-долу те са само с 1 тръба между котела и РС. Втората тръба е екстра, която не е задължителна. Важно е само между РС и котела да няма кранове за да не се затворят по грешка и да няма кой да поеме разширението. Ако не се пипат врътките на крановете (или направо се махнат), може да се пренебрегне и това правило. Често свързваме РС към лирата на банята или на отделен клон (като радиатор пак в банята). Там не е страшно ако прелее и по-лесно се допълва.

Прикачен файл

ORS.JPG
ORS.JPG (51.02 KиБ) Видяна 5349 пъти
kaluhckua - специалист
Здравейте! Проблем ли ще е ако от камината изляза директно с полипропиленови тръби и бихте ли ми казали къде евентуално бих могъл да оставя разклонения за бъдещ електрически проточен котел. Евентуалното му място ще е на първия етаж. Изобщо тази система възможно ли е да работи съвместно с проточен котел?
torbalan - Дървен философ
Ако си с ППР котела може да го сложиш винаги :)
Тез тръби се режат много лесно.

А дали е проблем да тръгнеш от котела с ППР - предполагам няма да е проблем, ако ползваш стаби тръби за гореща вода...
kaluhckua - специалист
А може ли да ми кажете къде да оставя евентуални разклонения за бъдещия котел?
LazarGanev - "Велик майстор"
Точно където линията "черна тръба 1" пресича двата щранга, за да ползваш филтъра (ако ел. котела си има помпа) :wink:
kaluhckua - специалист
Можете ли да ми кажете къде точно до оставя изводи за бъдещия котел на ток и има ли вариант да се ползва същата система?
Ти прочете ли поста ми? :)
kaluhckua - специалист
Да, прочетох го , задължително ли е допълнителна помпа?
Не е задължителна и затова уточних в скобите, но повечето ел.котли имат помпа. Ако няма, студената вода я подвързваш не преди, а след помпата

Тема "Помощ при изграждането на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: