Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
На всичко отгоре, този спор няма нищо общо със самоделна фреза с ЦПУ, а ако на някой му откаже ключе заради влязъл вътре и натрупан супер фин прах, преди той да я е разглобил, променил или изгубил интерес, т.е. в реално обозримо бъдеще, нека ми се обади :)
Моето мнение е, че ключът ще откаже от чисто механично износване далеч преди и ако въобще се случи да натрупа критична маса прах.
a_anastassov - специалист
dobrev написа:
"Най-голямата грешка е да не поправяш старата си грешка."
Конфуций
"Човек се учи от грешките си"." Безгрешни ХОРА НЯМА"." Истината се ражда в спора".
MrMurdjo написа:
На всичко отгоре, този спор няма нищо общо със самоделна фреза с ЦПУ, а ако на някой му откаже ключе заради влязъл вътре и натрупан супер фин прах, преди той да я е разглобил, променил или изгубил интерес, т.е. в реално обозримо бъдеще, нека ми се обади :)
Моето мнение е, че ключът ще откаже от чисто механично износване далеч преди и ако въобще се случи да натрупа критична маса прах.
Мислим еднакво.
dobrev - специалист
MrMurdjo написа:
а ако на някой му откаже ключе заради влязъл вътре и натрупан супер фин прах, преди той да я е разглобил, променил или изгубил интерес, т.е. в реално обозримо бъдеще, нека ми се обади :)
Мистър Murdjo скапа ми се ключето!!! :prayer:
MrMurdjo - майстор
Ами смени го. Вероятно е било скапано по рождение или ти си го изнасилил :-D
MrMurdjo - майстор
Изрязвах букви от разпенено ПВЦ. Отделя се голямо количество стружки, които постоянно се аспирират през циклона. Свърши операцията, с пръст на лявата ръка натискам клавиш на клавиатурата да изместя инструмента встрани, с другата ръка се хващам за маркуча на аспирацията (пластмасов от прахосмукачка). И ме тресна хубав заряд.
Нямам друго обяснение освен статично електричество.
След това рязах МДФ, пак ме тресна, но не толкова силно. И стъпковият мотор изтърва стъпки, добре че само местех.
Май трябва да измисля някакво заземяване. Този маркуч не съм сигурен дали вътре няма телена спирала. После пробвах като докосвам с двете ръце клавиатурата, шасито на машината, циклона, изобщо навсякъде. Никаква следа от електричество.
Единственото ми обяснение е силната струя въздух, носеща диелектрични частици, които се трият пак в диелектрик да натрупва силен електростатичен заряд. То и стружките не щат да падат на дъното, а се облепват по стените на стъкления буркан от 3 литра, който служи за контейнер.
По време на работа пипам маркуча да го нагласявам при нужда, но не пипам клавиатурата едновременно с това. Вероятно там се появява голяма потенциална разлика.
Pandurko - специалист
Може би ако коляното, с което подкарваш стружките нагоре е метално и заземено, заряда ще се обира още там. Или ако работният плот е покрит с метално фолио заземено. Естетсвено и в буркана трябва нещо проводимо за да обира зарядите вързано към земя. Като цяло мисля че материала и буркана с трици са плочите на един кондензатор, който трябва да бъде окъсен някак. То че теб няма да те убие ясно, но някой елемент от системата може да умре като нищо.
MrMurdjo - майстор
И преди съм рязал, но не ме е трескало. Замислих се какво съм променил.
1. Вместо прахосмукачка с маркуч, закачена да смуче през циклона, монтирах мотор с турбина от прахосмукачка отгоре - корпусът е изработен от МДФ и ПВЦ тръба Ф125.
Не помня дали пуснах снимка, ако не съм, ето го циклона как изглежда
Изображение

2. На плота от шперплат, където е клавиатурата пред монитора, сложих доста голямо парче Еталбонд, за да се почиства лесно (и да не се прибирам с черни лакти :) ), което обаче си е доста солидна кондензаторна плоча.
Ще трябва да обмисля кое как да навържа за отвеждане на статично електричество и да го заземя.
marmoz - специалист
Поствам че да не търся темата/доста си е дълга а си трябва време да се разгледа/
:)
stoyan nikolov - напреднал
Някои беше опитал да пусне дряновски серво драйвер, но аз изобщо не мога да направя
комуникация с това чудо и моля за помощ. [-o<
PhD - специалист
В другия раздел съм пуснал пост че и аз го пускам с още един колега и тея дни ще напиша за резултатите които сме постигнали.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: