Според мен един раз. съд 12л. ще ти свърши работа,обаче 3/4 тръба ще е на ръба да ти захрани 10кв. Ако камината е с извод 1 цол , слагаи цолски тръби с хубава изолация и на двете, нали ще е под душамето? Колектора за тръбите и той ти е на 1цол. Иначе след колектора спокойно пускаш ф16 за всеки радиатор отделно. Ако ще вържеш бойлера с лирата един след друг ,тогава пускай за тях ф20. Помпата на студената вода, разширителя на толата директно от камината и минимум 50 см. над серпентината на бойлера.И да не сложиш термоглави на всички радиатори. ЮПС -задължително! Това е от мен, и успех!
kapanec написа:Помпата се връзва на студената вода, един път за защита от прегряване, втори път за да бута водата в ризата.Шашава вода нема - демек където и да монтираш помпата, отворения разширител, ако е най- високата точка няма как да прелива, освен ако входящата в РС тръба и преливната са монтирани на едно ниво, но тогава това не е разширителен съд а тенджера.
Ако е свързана на студения щранг ще бута и водата към РС и така ще го подпомага да прелива по лесно.Независимо на кой щранг ще свързан РС трябва да е преди помпата за да се избегне това бутане на водата към РС .Понеже е "предвидено" иска РС да е на топлия щранг по добре е да е свързана на топлия щранг .Ако помпите прегряваха когато са свързани на топлия щранг щеше някъде в упътванията им да има "УКАЗАНИЕ или ПРЕПОРЪКА" че се монтират само и единствено на студения щранг разликата между двата щранга при добре направена инсталация е някъде около 20гр .ПАК КАЗВАМ НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ И АКО ГРЕША или ПОДВЕЖДАМ С ИФОРМАЦИЯТА СИ МОЛЯ ДА БЪДА КОРИГИРАН И ИЗВИНЕН С НЕЗНАНИЕТО СИ. За мен също ще е от значение ако имам някъде корекция казвам това защото и аз преди седмица си преостроих парното по тоя начин за който говоря самоче съм с котле това е разликата
Помпи се монтират и на връщащата се вода и на изходящата, според зависи от разни работи, но това е описвано тук във форума, само че помпата трябва да се съобрази с това за какви градуси е направена да работи.
gromol написа:Според мен един раз. съд 12л. ще ти свърши работа,обаче 3/4 тръба ще е на ръба да ти захрани 10кв. Ако камината е с извод 1 цол , слагаи цолски тръби с хубава изолация и на двете, нали ще е под душамето? Колектора за тръбите и той ти е на 1цол. Иначе след колектора спокойно пускаш ф16 за всеки радиатор отделно. Ако ще вържеш бойлера с лирата един след друг ,тогава пускай за тях ф20. Помпата на студената вода, разширителя на толата директно от камината и минимум 50 см. над серпентината на бойлера.И да не сложиш термоглави на всички радиатори. ЮПС -задължително! Това е от мен, и успех!Доколкото съм чел тук във форума разни писания през 3/4 тръба с неголям брой колена и подходяща помпа спокойно преминават 17 киловата топло.