Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gromol - помощник
Според мен един раз. съд 12л. ще ти свърши работа,обаче 3/4 тръба ще е на ръба да ти захрани 10кв. Ако камината е с извод 1 цол , слагаи цолски тръби с хубава изолация и на двете, нали ще е под душамето? Колектора за тръбите и той ти е на 1цол. Иначе след колектора спокойно пускаш ф16 за всеки радиатор отделно. Ако ще вържеш бойлера с лирата един след друг ,тогава пускай за тях ф20. Помпата на студената вода, разширителя на толата директно от камината и минимум 50 см. над серпентината на бойлера.И да не сложиш термоглави на всички радиатори. ЮПС -задължително! Това е от мен, и успех!
montoya - майстор
kapanec написа:
Помпата се връзва на студената вода, един път за защита от прегряване, втори път за да бута водата в ризата.

Ако е свързана на студения щранг ще бута и водата към РС и така ще го подпомага да прелива по лесно.Независимо на кой щранг ще свързан РС трябва да е преди помпата за да се избегне това бутане на водата към РС .Понеже е "предвидено" иска РС да е на топлия щранг по добре е да е свързана на топлия щранг .Ако помпите прегряваха когато са свързани на топлия щранг щеше някъде в упътванията им да има "УКАЗАНИЕ или ПРЕПОРЪКА" че се монтират само и единствено на студения щранг разликата между двата щранга при добре направена инсталация е някъде около 20гр .ПАК КАЗВАМ НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ И АКО ГРЕША или ПОДВЕЖДАМ С ИФОРМАЦИЯТА СИ МОЛЯ ДА БЪДА КОРИГИРАН И ИЗВИНЕН С НЕЗНАНИЕТО СИ. За мен също ще е от значение ако имам някъде корекция казвам това защото и аз преди седмица си преостроих парното по тоя начин за който говоря самоче съм с котле това е разликата
Шашава вода нема - демек където и да монтираш помпата, отворения разширител, ако е най- високата точка няма как да прелива, освен ако входящата в РС тръба и преливната са монтирани на едно ниво, но тогава това не е разширителен съд а тенджера.
Помпи се монтират и на връщащата се вода и на изходящата, според зависи от разни работи, но това е описвано тук във форума, само че помпата трябва да се съобрази с това за какви градуси е направена да работи.
gromol написа:
Според мен един раз. съд 12л. ще ти свърши работа,обаче 3/4 тръба ще е на ръба да ти захрани 10кв. Ако камината е с извод 1 цол , слагаи цолски тръби с хубава изолация и на двете, нали ще е под душамето? Колектора за тръбите и той ти е на 1цол. Иначе след колектора спокойно пускаш ф16 за всеки радиатор отделно. Ако ще вържеш бойлера с лирата един след друг ,тогава пускай за тях ф20. Помпата на студената вода, разширителя на толата директно от камината и минимум 50 см. над серпентината на бойлера.И да не сложиш термоглави на всички радиатори. ЮПС -задължително! Това е от мен, и успех!
Доколкото съм чел тук във форума разни писания през 3/4 тръба с неголям брой колена и подходяща помпа спокойно преминават 17 киловата топло.
kapanec - специалист
Това за помпите него знаех къде пише до колко градуса работят
igt - специалист
Не питай старило - питай патило? Познавам поне трима на които помпите им са били вързани на топлата вода и след двигане температурата - преливане на системата са им спрели да въртят водата иначе си е работила електрониката по тях.
montoya - майстор
kapanec написа:
Това за помпите него знаех къде пише до колко градуса работят
Обикновено на корпуса на помпата
ivhand - специалист
Отново благодаря на всички !
Мисля че решението е взето : помпата на връщащата вода, разширителния съд на топлата веднага след камината, Тръбите ве4е са взети - 1"( от много глава не боли :lol: ),. Ще се опитам да сложа изолация и на двете, макар че ще се наложи да покъртя замазка, но по това което е написал'
igt написа:
Помпата се връзва на студената вода, един път за защита от прегряване, втори път за да бута водата в ризата. Сложи изолация и на връщащата се студена вода, така ще намалиш вероятността от конденз в комината, кюнеца и комина, втори път ще подобриш процеса на горене и трете път ще осигуриш по-топла вода в системата като цяло.
, мисля че си заслужава.
Благодаря ви. Бог да е с вас!
torbalan - Дървен философ
заслужава си със сигурност :)
idunno - специалист
E, човек като прочете разни глупости не може да не допълни нещо.
1.Циркулционните помпи нямат проблем да работят при високи темперетури.За успокоение до 120 градуса нищо няма да и стане.
2.Разширителният съд(отворен тип) служи за обезопасяване на инсталацията, но и за поддържане на определено минимално налягане откъм смукателната страна на помпата.С други думи-Разширителният съд се монтира близо до смукателната страна на помпата.
3.РС се свързва с тръба, която не случайно наричат обезопасителна - с други думи добре е да е метална.
4.Към всички фенове на ППР тръбите, които ги използват да свързват камини и котли на твърдо гориво - това че имат алуминиева вложка е да не се кривят, а не да издържат на пара ( това става с водата като помпата спре).
5.Разширителният съд служи за обезопасяване на инсталацията и на котела - схемте на свързване се вземат от справочник, а не от упътването на камината.
6.Нека да не забравяме едно просто правило - помпата трябва да вземе енергията от топлоизточника(камина, котели др.) и да я нагнети към местата, които се нуждаят от нея ( радиатори примерно).От това правило лесно се определя мястото на помпата.
bulhomes2 - майстор
kapanec написа:
Ако е свързана на студения щранг ще бута и водата към РС и така ще го подпомага да прелива по лесно.Независимо на кой щранг ще свързан РС трябва да е преди помпата за да се избегне това бутане на водата към РС ...
За да "бутне" вода към преливника трябва да "дръпне" такава от някъде.
kapanec - специалист
Ами да ако помпата е свързана на студения щранг а РС на изхода(топлия) ще дърпа от радиторите и ще бута към (котел,камина) и към РС
Вчера разглеждах моята помпа но не открих нищо отбелязано за градусите.Моето мнение по ?съвпада с това на -

idunno quo

Тема "Спешно въпрос за локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: