• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaseto89 - специалист
Здравейте :)

Предстой ми тази зима да изграждам някаква система за отопление в къща, но се чудя кое е по-рентабилно при положение, че къщата е с отопляема площ 70кв.м..

Интересно ми е какви капиталовложения са ми нужни за отделните видове системи ... на пелети...за термопомпа и тн..

Споделете вашият опит и мнение конкретно за моя случай :)

Благодаря ви предварително :)
Последна промяна от vaseto89 на нед авг 12, 2012 7:42 pm, променено общо 1 път.
stelaartoa - специалист
Зависи какво точно разбираш под "рентабилно"...
Някои гонят ниска инвестиция,а после каквото стане със сметките,други искат колкото се може по-ниски месечни разходи за сметка на увеличена инвестиция.
За първия вариант - няколко духалки или елконвектора. И сметки над 300 лв зимата. За лятото - 2-3 конвенционални климатика по 300-400 лв. Колкото изкарат....

За втория вариант най-доброто е термопомпа с водно подово отопление за зимата + малки вентилаторни конвектори за лятото.
Това е най-хубавия вариант откъм месечни сметки и топлинен комфорт целогодишно. Има опция и за БГВ също целогодишно.
Правил съм малка ТП инсталация и в гарсониера 40 м2,така че рентабилно може и в 70...На "око" инвестицията ,заедно с опцията за БГВ,ще е около 5-6 х лв общо,агрегата,хидромодула,бойлер,подово,конвектори,тръбна разводка . Очаквана месечна сметка зимата - около 100 лв,лятото -50-60.

Междинните варианти с газов котел,дърва,въглища,пелети и т,н, не ги коментирам. Не са ми по вкуса...
vaseto89 - специалист
stelaartoa написа:
Зависи какво точно разбираш под "рентабилно"...
Някои гонят ниска инвестиция,а после каквото стане със сметките,други искат колкото се може по-ниски месечни разходи за сметка на увеличена инвестиция.
За първия вариант - няколко духалки или елконвектора. И сметки над 300 лв зимата. За лятото - 2-3 конвенционални климатика по 300-400 лв. Колкото изкарат....

За втория вариант най-доброто е термопомпа с водно подово отопление за зимата + малки вентилаторни конвектори за лятото.
Това е най-хубавия вариант откъм месечни сметки и топлинен комфорт целогодишно. Има опция и за БГВ също целогодишно.
Правил съм малка ТП инсталация и в гарсониера 40 м2,така че рентабилно може и в 70...На "око" инвестицията ,заедно с опцията за БГВ,ще е около 5-6 х лв общо,агрегата,хидромодула,бойлер,подово,конвектори,тръбна разводка . Очаквана месечна сметка зимата - около 100 лв,лятото -50-60.

Междинните варианти с газов котел,дърва,въглища,пелети и т,н, не ги коментирам. Не са ми по вкуса...
Термопомпената инсталация която си правил на какъв принцип е? Въздух-вода ли? Иначе при мен варианта с конвекторите е най-удачен.
Тани - модератор
Смени си заглавието от първото мнение в темата!

viewtopic.php?f=9&t=20730

8.Когато отваряте нова тема или задавате въпрос, изберете по възможност кратко заглавие, максимално добре характеризиращо естеството на темата. Не озаглавявайте темите с безсмислени заглавия, като "Въпрос" ,"Моля за съвет","Помогнете" или "Имам проблем". Заглавието задължително трябва да бъде изписано граматически правилно.
vaseto89 написа:
А какъв ти е случая? Етажност, съседи, изолации, дограми....? Начин на обитаване ?
filmatoplo - майстор
Само ако ти е изолирана много добре къщата - стиропор , фибран или вата, + пвц дограма стъклопакет -тогава мисли за термопомпа :) .
vaseto89 - специалист
Тани написа:
Смени си заглавието от първото мнение в темата!

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =9&t=20730

8.Когато отваряте нова тема или задавате въпрос, изберете по възможност кратко заглавие, максимално добре характеризиращо естеството на темата. Не озаглавявайте темите с безсмислени заглавия, като "Въпрос" ,"Моля за съвет","Помогнете" или "Имам проблем". Заглавието задължително трябва да бъде изписано граматически правилно.
vaseto89 написа:
А какъв ти е случая? Етажност, съседи, изолации, дограми....? Начин на обитаване ?
Случая ми е следния...
Ще отоплявам 1 етаж от къща с квадратура около 70кв.м.. съседи нямам. Предстой ми и ремонт в стайте, като първо съм намислил да се ориентирам към поставяне на отоплителна система след което вътрешен ремонт. Дограмите са чисто нови дървени с двойни прозорци. Изолация е предвидена външна да се прави, но ще е след година-две. Задължително първоначално ще имам вътре изолация навсякъде по таваните при вътрешните ремонти. Като се приключи с ремонтите ще се живее постоянно там :)

Много четох за всичките системи, но лично аз немога да се ориентирам в моя случай към кое е по-удачно да се ориентирам :)
stelaartoa - специалист
vaseto89 написа:

Термопомпената инсталация която си правил на какъв принцип е? Въздух-вода ли? Иначе при мен варианта с конвекторите е най-удачен.
Да,въздух /вода е.Според мен,макар че имат някои недостатъци ( с които лесно се борим) ,този вариант е оптимален откъм основното съотношение : инвестиция/месечни сметки.
vaseto89 - специалист
stelaartoa написа:
vaseto89 написа:

Да,въздух /вода е.Според мен,макар че имат някои недостатъци ( с които лесно се борим) ,този вариант е оптимален откъм основното съотношение : инвестиция/месечни сметки.
Как се държи зимата при температури -15, -20 градуса?
Чаро - Акълия
filmatoplo написа:
Само ако ти е изолирана много добре къщата - стиропор , фибран или вата, + пвц дограма стъклопакет -тогава мисли за термопомпа :) .
Филма, пак да повторя, щото подвеждаш по тоя начин с изказванията!
1кв си е 1кв и при термопомпите. Добива се за части от цената на 1кв ел енергия. Дали с изолация, дали без дограма, при правилни мерки и теглилки ще се грее до червени уши и бузи!
Тъй че не само ако ти е изолирана къщата...
stelaartoa - специалист
vaseto89 написа:
stelaartoa написа:
vaseto89 написа:

Как се държи зимата при температури -15, -20 градуса?
Koгато съм подбрал добър агрегат ( зависи и от кесията на клиента) ,няма никакви проблеми. Тази зима беше показателна с много ниските си температури,общо взето ,освен няколко замръзнали дренажа ( където клиента си е спестил парите за нагревателна системка) ,нямах проблеми с клиенти.
  • 1
  • 2

Тема "Неориентираност при изграждане на отплителна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: