Напишете въпрос свързан със санирането.
Тани - модератор
А ти коя теза защитаваш или си само подстрекател, който налива масло в огъня :)

Всъщност и аз малко избързах с аргументите, защото Фло може да е абсолютно прав , ако помещенията не се отопляват денонощно ,а само вечер след работа!
VLADO66 - майстор
Аз защитавам моята теза-тъй като имам възможност да паля парното 6-7ч. на денонощие използвам акумулиращата способност на стените и t пада 4-5гр. затова ТИ ми е отвън.
Pasko - специалист
А какво ще кажете за бали слама 45см дебели , потопени в рядък разтвор кирпич и наредени над плочата? Отгоре се измазват с кирпич. Много е модерно в Австриа и Германия!Правят цялостна външна топлоизолация с бали слама. Някой знае ли дали се слага паропропускливо фолио и къде?
Tsilkov - майстор
Тани написа:
защото Фло може да е абсолютно прав , ако помещенията не се отопляват денонощно ,а само вечер след работа!
В такова помещение(ако е жилищно) освен неприятната сметка за ток ще плащаш и дебела сезонна сметка в аптеката и докторските кабинети(освен ако не си фен на дебелите вълнени половери,вълнения пояс около кръста и легло върху печка + завиване с родопско отдеяло - 3 пласта :lol: )!
Напълно подкрепям мнението на 8180 и Vlado ,но няма да си хабя пръстите да отговарям на "псевдонаучните" доводи на Фло.
Фло - специалист
Сигурно тази огромна индустрия, произвеждаща десетки системи и материали за изолиране на таваните от долната им страна е създадена на псевдонаучна основа с цел да се увеличи потреблението на родопски одеала,вълнени пояси за кръста и за печалби на аптеките.Но "не бойте се деца" ,света ще бъде спасен,когато колегата Tsilkov публикува тука новите принципи на термодинамиката за температурния пренос,на които е откривател!
Тани - модератор
Цилков. досега винаги съм се съгласявал с тебе и предполагам , че в момента просто говорим за различни неща, за да имаме противоположни мнения! Поправи ме ако греша:

При вътрешна изолация имаме много бързо загряване на помещението , но също така и много бърза изстиване и затова за него са подновящи източници на топлина с прецизни регулатори , за да се поддържа приблизително еднаква температура.

При външна изолация загряването на помещението е много бавно, защото трябва да се загреят и стените, които акумулират топлината.Такива помещения позволяват по-импулсен режим на отопление и дори е възможно да не палиш котела цяла нощ, а температурата да остане почти същата , защото стените отдават от акумулираната топлина.

Тоест и двете системи си имат и предимства и недостатъци и няма такова нещо като по- добра ситема. Всичко е строго индивидуално спрямо начина на обитаване! Ако се прибираш само за да спиш в къщи и ти трябва да отоплиш спалнята за 8 часа , а кухнята два пъти по за 30 минути , то много по-подходяща е вътрешната изолация - много по-бързо се загрява помещението само когато ни трябва.
Ако обаче в дома има възрасти хора(пенсионери) и малки деца денонощно , то много по-комфортно е да отопляваш всички помещения денонощно и тогава външната е много по- подходяща!
Tsilkov - майстор
Тани написа:
източници на топлина с прецизни регулатори
Дори и да постигнеш еднаква комфортна температура на въздуха (което си е задачка само по себе си която се решава с мноого пари за солидна техника) за добър жилищен комфорт са ти нужни още повърхностни температури на стените и излъчване от тях + влажност + вентилация.Има си цяло ISO на тая тема 7730 + тонове научен труд.Не случайно в "premium" дървените къщи се слага дебела циментова замазка дори и на етажите от гредоред.Софтуерите за топлинен баланс в сградите (примерно PHPP) също вземат под внимание топлинния капацитет на конструкцията.
При чисто вътрешна изолация (без възможност за акумулиране) лятото става още по-голям проблем защото няма какво да поеме големите седмични и денонощни амплитуди на ослънчаването и температурата.При такива разлики въпросните източници с "прецизно регулиране" започват едно "духана на студен въздух" които се разпределя неравномерно и ударно из стаята и пак си на доктор я от изстинка ,я от кръст........
Друг проблем е ,че в жилищата има много влага от дишане,готвене,къпане и дневните амплитуди на изстиване/загряване са предпоставка за конденз и микроорганизми.Предполагам всеки е усещал смрадтта разнасяща се зимата от кухни изнесени самостоятелно на балкона.
Чисто икономически всеки може да вземе чертеж на една къща и да изчисли колко квадрата ще идат да се изолира отвън и колко стая по стая (а къщата има доста повече и по-малки помещения от офис и магазин примерно) :lol: .Понеже много хора биха се полакомили да изолират само жилищните помещения ги съветвам да се сетят за "миризмата на балконската кухня".
Общо взето за мен вътрешната изолация има много смисъл при сградите изобщо ,ама в жилище за постоянно обитаване е меко казано "под въпрос".
Тани написа:
Всичко е строго индивидуално спрямо начина на обитаване! Ако се прибираш само за да спиш в къщи и ти трябва да отоплиш спалнята за 8 часа , а кухнята два пъти по за 30 минути
Прав си че е свързано с начина на живот ,но аз дори и когато ми се случва да съм 12 часа на работа пак за вкъщи ми остават 12.Събота и Неделя дори да работя жената и децата са си вкъщи.Ти как успяваш да бачкаш 13 часа в денонощието 7 дни в седмицата ,да накараш семейството ти да не обитава сградата в това време и всичко това в зимния сезон (когато не е подходящ да се разхождаш навън) умът ми не го побира :lol:
Тани написа:
за да имаме противоположни мнения! Поправи ме ако греша:
В спора се ражда истината :partyman:
profy - специалист
Практическо извлечение на българските наредби по енергийна ефективност и ASHRAE.
Топлоизолацията се монтира препоръчително само отвън. Ако има трудности или специални изисквания, тогава се монтира отвътре или се търси алтернативно решение.

1. ОСНОВЕН ПРИНЦИП. Температурното разпределение в стената трябва да бъде винаги над температурата на росата.
При вътрешна топлоизолация това рядко е налице - в резултат - конденз и плесени и влошаване на здравословния (медицински) микроклимат. По отношение на строителни материали при продължително навлажняване и при замръзване - разрушаване.

2. Строителните материали имат значима масообменна кумулативна способност, по отношение на натрупване и отделяне на влага, като процесите са както отвътре навън, така и обратно.
Налице е годишен цикъл на влажностния режим на обитаема сграда, който - при правилно подбрани материали с необходимата паропроницаемост и правилно подредени, не се нарушава при външна топлоизолация. И обратно - по правило се нарушава при вътрешна топлоизолация.
Изпарението е чрез излъхване, масопреносът - капилярен.
Приближаването на параметрите на микроклимата и на макроклимата е условие на здравословните параметри - температура, влажност и движение на въздуха.

3. Вътрешна топлоизолация се монтира по изключение на вентилиран таван, задължително с пароизолация към обитаемото помещение, ако таванът е недостижим от външната страна.
Същото се отнася и за стени.
Пароизолационната мембрана (трябва да) елиминира процеса на проникване на вътрешна (битова) влага към студените външни части.
При това се нарушава нормалния влажностен цикъл на жилищните помещения и на строителните конструкции.

4. Поддържането на нормален влажностен режим при вътрешна топлоизолация за жилищните помещения изисква повишена вентилация, свързана с повишени топлинни загуби, или (енергоефективното) монтиране на влагоуловители, за поддържане на здравословна влажност. Нарушаването на влажностния режим на строителните конструкции не се компенсира -
в някои случаи това води до преовлажняване или до интензификация на корозия.

5. Във всички методики ( по света) за изчисляване на топлинни загуби се разглеждат само конвективен и кондуктивен топлообмен, а в прецизните и масообмен - влажностен режим в помещенията и в строителните конструкции.
Радиационният топлообмен, предвид малките температурни разлики, няма значимост и не се разглежда.
Динамиката на отоплението по принцип не се разглежда, поради което топлообменната акумулираща способност на стени и тавани не се взима под внимание.
profy - специалист
Известно е, че изчислителните процедури в топлотехниката са средно с 30 % неточност.
Все пак дават известна представа за физическите процеси,
а оттам и за важните икономически последици.
В продължение на предния пост ще приведа някои данни за динамиката и за топлоакумулиращата способност.
Използвани са опростени апроксимационни зависимости, а не пълните критериални уравнения.

Стая 20 м2, зидове решетъчни тухли 25 см с отн. тегло 1500 кг/м3, 20 % или 10 м2 прозорци.
При височина 2,6 м обемът на тухлената зидария е 9 м3, или маса 13 800 кг.
При специфична топлоемкост на тухлите 0,86 КДж/Кг.К,
то акумулираната енергия при промяна на температурата с 10 градуса е 118 680 КДж.
При монтирана отоплителна мощност 3 КДж/сек, равнозначна на топлинните загуби,
при 60 % загуби през стените, то изстиването ще продължи 65 900 сек или 18,3 часа.
Вижда се, че дори отоплението да се включва само вечер и сутрин ще се преодоляват не 10 градуса,
а 6-7 градуса, с което динамиката се повишава , а разходите са снижени 30-40 % за отоплителното време (важи за фасадната топлоизолация).
Динамиката е важно качество при цикличност на ползване на помещението.
Разходите се снижават еднакво без значение циклично или непрекъснато се ползва помещението;
поради тази причина топлообменната акумулираща способност на строителните конструкции не се взима под внимание при изчисляване на топлинните загуби.

Без външна ТИ топлообменът от външната страна на стените ще е доминиращ,
поради голямата температурна разлика и наличие на принудителен конвективен топлообмен.
Ако външната температура е - 10 градуса С, или температурна разлика 30 град,
при коефициент на конвективен топлообем 13,2 Вт/м2.К при вятър 2 м/сек,
изстиването на стените с 10 градуса ще е след 8 100 сек, или 2 часа 15 мин.
Малко повече ще продължи изстиването и на въздуха в помещението.

Вентилиран таван. Бетон 10 см. Специфична топлоемкост 0,9 КДж/Кг.К и отн. тегло 2 500 кг/м3 .
При наличие на външна топлоизолация.
Акумулираната енергия при промяна на температурата с 10 градуса е 45 000 КДж.
При 20 % загуби през вентилиран таван изстиването ще продължи около 75 00 сек или близо 20 часа.
Колкото и на стените, а и така трябва да е.

При вътрешна топлоизолация на тавана поради липсата на акумулирана енергия в железобетонната плоча изстиването на стените ще се ускори и ще стане 13,2 часа. Или при циклично ползване на помещението сутрин-вечер при тази комбинация е все едно дали има фасадна топлоизолация или не.
При непрекъснато ползване обаче процентът на снижаване на разходите е посоченият по-горе.
ivhand - специалист
Приятели , не очаквах моя въпрос да провокира толкова разгорещена дискусия.
Може ли да ми кажете по простичко дали да слагам найлон върху таванската плоча и върху него 2 пласта вата по 6 см , или направо да редя ватата без найлон. До момента не съм предвиждал да слагам нищо върху ватата. Трябва ли?

Тема "Един въпрос за изолация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: