• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
blue_g - специалист
Здравейте,
прокарах водата. Трябва да зидам шахта. Всички съседи наоколо са зидали шахти, но много вода просмукват и винаги са пълни с вода. Не е гаранция, че и при мен ще стане така. Смятах струвах....шахтата ще ми дойде поне 150лв с труда. Накрая реших и купих бидон 1000л, който ще го преустроя и закопая за шахта. Излезе ми 50лв. Поне няма да се пълни с вода. Надявам се да съм взел правилното решение. Съседа ми каза, че може да изкара някоя и друга година, но имало риск да се пукне някой ден от температурните разлики...Дано греши.
Бидона ми се струва стабилен и е с дебели стени. Сега обмислям какъв материал да използвам за да сложа капак отгоре...Мислех да използвам някакъв водоустойчив шперплат. Ще го изрежа и монтирам отгоре върху металната скара. Ще изрежа дупка, колкото да влизам. Върху шперплата допълнително ще монтирам нещо като цилиндър, пак от шперплат с височина поне 50см, за да може да се показва около 20-30см над повърхността на земята, след като го закопая и покрия с пръст. Бая голяма дупка трябва да оформа.
Още мисля какъв материал да използвам. Шперплата далище е подходящ. От една страна е необходимо лесно да го обработя, а от друга страна да е здрав за да не изгние с годините...
Какво бихте препоръчали.. :?

Прикачен файл

Photo1916.jpg
VLADO66 - майстор
Аз ти препоръчвам да изкопаеш по голяма дупка и покрай стените да сложиш бетон-тия железа колкото и да са поцинковани ще изгният.Водомерните шахти е хубаво да имат дренаж-ако се напълни и замръзне става беля.
hidrazin - майстор
Забрави го тоя шперплат, колкото и да е водоустойчив. То хубаво бидона няма да пропуска а конденза
къде ще отиде? Доста ще ти е трудно да го уплътниш добре, че да не пропуска вода. Отгоре най-добре
бетон с добавка за водоплътност и капак ламарина.
:partyman:
Johny - майстор
Правиш отдолу дренаж и монтираш на нивото на терана, за да е удобно за експлоатация и по-далече от водата. Това го правих преди 3 години/снимките са от тогава/ и нямам проблеми. Издаржа на миналият студ и не задържа вода. Предишната беше по-дълбоко/първата снимка/ и постоянно беше пълна с вода.
Цена 15лв. + труд.

Прикачен файл

PA132186.jpg

Прикачен файл

Шахта2.jpg

Прикачен файл

Шахта.jpg
Шахта.jpg (110.18 KиБ) Видяна 12999 пъти
blue_g - специалист
как ги сметна 15лв,
това хладилник ли е...какво си сложил...
Значи, предлагате да лея бетон..Пак се връщам в изходното положение...
profy - специалист
blue_g написа:
... Накрая реших и купих бидон 1000л, който ще го преустроя и закопая за шахта...
Ще ти препоръчам в никакъв случай при наличие на високи води да не закопаваш бидона.
Има един закон на някой си Архимед, за подемната сила,
но и в случая важи, не само за кораб в морето.
Няма да смятам колко ще е подемната сила,
но знам за случай на опит за хидроизолация на гараж с вкопана цистерна -
резултатът е сплескан в тавана автомобил.

Решението на Johny e отлично, при добра топлоизолация.
hidrazin - майстор
Скоро очаква в нета обяви от сорта:
"Продавам шахта за водомер без компресор."
"Продавам шахта за водомер. Има нужда от фреон."
Иначе евала за идеята.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Лошото е че дъното поддава и като стъпиш губи търговския си вид :-D
Johny - майстор
Никакъв бетон няма да лееш. Този бетон е от страта шахта, която беше в съседство и понеже хладилника беше на дълбоко, трябваше да отлея бетон до нивото на терена. То се вижда на снимката.
За 15лв. купих хладилника от вторични. Може да се намерят и по-читави със здраво дъно. Старият беше по-добър, но отана в земята. Въобще не правих опити да го вадя. Той излезе 10лв, защото взехме един с фризер за 20лв. и го разрязахме на две части.
blue_g - специалист
profy написа:
blue_g написа:
... Накрая реших и купих бидон 1000л, който ще го преустроя и закопая за шахта...
Ще ти препоръчам в никакъв случай при наличие на високи води да не закопаваш бидона.
Има един закон на някой си Архимед, за подемната сила,
но и в случая важи, не само за кораб в морето.
Няма да смятам колко ще е подемната сила,
но знам за случай на опит за хидроизолация на гараж с вкопана цистерна -
резултатът е сплескан в тавана автомобил.

Решението на Johny e отлично, при добра топлоизолация.

нямам подпочвени води, дори кладенци няма в района...
от съседите знам че им просмукват шахтите...
  • 1
  • 2

Тема "Шахта за водомера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: