• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gench - специалист
До някъде си прав но според мен диаметъра на сондажа е определящ за помпата(може би е малко по-скъпа за фи110) но не и за дебита.Ако няма достатъчен дебит и 2 метра да е фи-то все тая.
Чаро - Акълия
filmatoplo написа:
първо да ти гарантират че ще излезе вода с нужния дебит.
Ако ги намериш такива - прати ми телефона им. Трябват ми!
Гаранция за такива неща не се дава. :wink: Тия неща не зависят от сондьорите!
Гаранция има само за едно - :angel:
gench написа:
До някъде си прав но според мен диаметъра на сондажа е определящ за помпата(може би е малко по-скъпа за фи110) но не и за дебита.Ако няма достатъчен дебит и 2 метра да е фи-то все тая.
Абсолютно!
saraneron - специалист
Позволих си волност да копирам от форум на СТС ,дано е от полза!

Re: Охлаждане на панели

от Mateev » 03.08.2012 14:17

Първите 3 сондажа вече са направени. Всичко се случи точно така, както каза доцента от София. В първия сондаж има вода, но явно е малко, защото единствения признак за нея е, че при пускане на камъче се чува как пльока във вода. Във втория сондаж явно има много вода, защото още при дупченето извираше на височина повече от метър. А третия сондаж ..................... Третия сондаж НАПРАВО НИ ОКЪПА. Водата извираше като гейзер по време на дупченето.

Въобще всичко се случи точно както каза доцента от София. Евала на човека - направо е бог.

Вторите 3 дупки на онзи другия с багетата реших въобще да не ги дупча, защото той ми каза, че този доцент от София нищо не разбира, и че на мястото с най-силния сондаж няма да намерия нито една капка вода. Ха-ха-ха....... Иска ми се да му видя физиономията, когато разбере че тази капка вода направо щеше да ни удави.

Понеделник започваме да дупчим дупките по другата концепция - тази с тръбите в тях, които да отнемат топлина, а не вода. Последно реших да бъдат 40 дупки по 50 метра едната. Ще бъдат пробити в една линия с дължина 160 метра. Ще се дупчат от две машини. Първата е някакъв последен писък на модата. Била много високоскоростна и дупчела по някакъв нов непознат принцип. Машината е нова и аз ще я обезчестявам. Недостатък е обаче това, че тя може да дупчи само до около 40 метра. Останалите 10 метра ще се допробиват от втора машина от стария модел. Първата машина ще лети напред, а втората ще крета след нея. Най-отзад ще бъда аз с армия от работници, която веднага ще спуска в дупките вече готовите тръби.

Цялата операция я подготвям вече няколко дена. Реших да направя едно нововъведение, което го няма никъде по света. Вместо две тръби с еднакъв диаметър ще спусна една дебела с диаметър 75 мм. Най-отпред ще е затапена и това ще е всичкото, което ще направя за момента. После в бъдеще когато приключи олелията ще спусна вътре втора, по-тънка тръба, като идеята е студената вода бързо да се спуска към дъното по тънката тръба, а после бавно да се издига нагоре по периферията на дебелата тръба. По този начин осигурявам около 2.5 пъти повече периферна площ на контакта със земята, а загубата на енергия от допира на двете тръби (студена и топла) я намалявам 4 пъти. Дали съм прав в изчисленията - ами това ще го покаже експеримента. Засега най-важното е, че печеля една камара допълнителни екстри:
1. Дебелата тръба е лесна за поддръжка. В бъдеще мога да я почиствам или продухвам.
2. В бъдеще (следващите 100 години) мога да спускам или сменям термодатчици, датчици за налягане, или каквито там други датчици ми хрумнат.
3. В бъдеще (следващите 100 години) ще имам пълен контрол върху вътрешната повърхност на тръбата например за ремонт ако някъде се повреди.
4. В бъдеще схемата на инсталацията ще може да се променя или доразвива.
5. Нещо повече - измислянето на инсталацията с всичките възможни сложнотии я отлагам за след 1 месец. Сега просто ще трябва да спусна едни затапени тръби и това е всичко.

Mateev

MateevSite Admin Мнения: 3587Регистриран на: 10.09.2007 16:28Местоположение: Габрово

Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

Re: Охлаждане на панели

от Mateev » 03.08.2012 14:45

Има няколко тънкости при този вид сондажи и по технологията за спускане на тръбите. Първо те са много дълги и много тежки. Радиуса на огъване е почти 3 метра, така че ще се наложи измислянето на някаква конструкция, за да може тръбата безопасно и без пречупване да премине от хоризонтално положение във вертикално. Ролките са по 100 метра. Вчера ги доставихме и ги нарязахме на парчета по 50м. След това ги разпънахме по поляната, за да може да се изправят под влияние на топлината от слънцето.

Най-отпред на всяко едно парче от 50 метра ще има специален детайл, който утре ще го изработваме. Проблема е със закона на Архимед. Спускайки тръбата в дупка със вода, тя ще се съпротивлява, като силата нагоре ще надхвърли 100 килограма. Другия проблем отпред е тапата, която я лепим с един голям новозакупен поялник за PVC. Нещо не ми се вярва, че тази спойка ще издържи 100 години на налягане от 7-8 атмосфери (5 от дълбочината и 2-3 от помпата, с която ще въртя водата). Третия проблем е, че дупката в земята е много тясна, и че при спускане е възможно върха на маркуча да задере някоя стена и да заклини. Та тези три проблема ги решаваме с един детайл, който се състои от външна PVC тръба с дължина 1 метър, на върха на която слагаме един специален детайл, подострен и с плавни извики. Ще го видите на снимките. В тази външна тръба слагаме върха на нашия маркуч, слагаме и мрежичка за арматура и след това я запълваме с бетон.

Получаваме едновременно 3 неща:
1. Много тежък детайл, който ще ни помогне да се борим със закона на Архимед.
2. Детайла е подострен, така че очакваме плавно спускане в сондажа, без да задира встрани.
3. Върха на нашия маркуч с тапата е направо брониран. Държи тапата, държи бетона (с мрежичката) държи и външната PVC тръба. В бъдеще ако тапата се разхерметезира, няма да има проблеми с изтичане на антифриз, защото е тройно подсигурена на налягане и херметизация.

Да кажа и последните два аспекта от "майсторлъка", за които вече сме подготвени:
1. Ако въпреки цялата тази тежест маркуча откаже да потъва в дупката, подготвили сме една бензинова помпа и няколко пожарникарски маркуча. Идеята е бързо да запълваме тръбите с вода по време на спускането, за да станат още по тежки.
2. Имаме готовност и за запълване на дупките с някакъв материал след спускане на тръбите. Само че още не съм решил дали да ги запълваме с бетон или с бентонит. В интернет има противоречива информация по въпроса.

Mateev

MateevSite Admin Мнения: 3587Регистриран на: 10.09.2007 16:28Местоположение: Габрово
gench - специалист
И кухнята е готова :)

Прикачен файл

P1010032.JPG

Прикачен файл

P1010030.JPG

Прикачен файл

P1010026.JPG

Прикачен файл

P1010024.JPG
gench - специалист
всекидневната
вече с помощник :)

Прикачен файл

vsekidnevna (25).JPG

Прикачен файл

vsekidnevna (18).JPG

Прикачен файл

vsekidnevna (11).JPG

Прикачен файл

vsekidnevna (6).JPG
Чаро - Акълия
Има доста места, на които няма тръби. Мебели ли ще има там? Защо няма тръби там?
Замазката ти рони ли се след изсъхване?
gench - специалист
Има едно единствено място където няма тръби защото там ще е камината.А замазката до сега не се е ронила защо?
filmatoplo - майстор
:prayer: Браво за направи сам , щото има професионални фирми които това не могат да го направят :wink: .
gench - специалист
Eee filma чак пък толкоз :)
Видя му се вече края (поне на първия етаж)

Прикачен файл

kolrktori (8).JPG

Прикачен файл

vsekidnevna 2 (12).JPG

Прикачен файл

vsekidnevna 2 (8).JPG

Прикачен файл

vsekidnevna 2 (3).JPG
filmatoplo - майстор
Без майтап направено с мерак ,добре че си пуснал тръбите с малка стъпка -така ще топлиш равномерно пода респективно стаите с вода с по-малка температура :wink: , може да паднеш и на 30 градуса вместо 40-45.Всеки гледа цената на тръбата и било грешно стъпка под 15 -20 сантиметра :lol: .
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Помощ за водно подово отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: