Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BERIYA - напреднал
Колеги здравейте, изчетох доста теми в този др. форуми, разговарях и с колеги строители, но още имам останали неразрешени въпроси относно предстоящ ремонт.
Ще започвам ремонт с цел укрепване и реконструкция на стара възрожденска къща- гредоред, къщата е на 3 етажа, 1-вия полувкопан от едната страна от другата (условно ще я нарека Долната страна)основите лягат на 80см масивен каменен зид (3м - три метра) височина от вътре засипан със земна маса, както се сещате терена е с огомна денивилация , като общата височина на каменния, 3-те етажа и покривът е около 14м. измерено от Долната страна.
Предвиденият ремонт ще включва стоманобетони колони в ъглите на къщата (и на някои от стаите) съответно заменяне на старите дървени подове с бетонни, и цялостна подмяна на покрива.
Проблема е следния- от към Долната (високата) страна не е възможно да се изградят външни „Г" образни колони, минава се на вариант с вътрешни колони, тук възниква следния проблем, че е почти невъзможно да се копае до здрава основа, т.е. минаваме на решението с обща фундаментна плоча, основния въпрос който възниква у мен е три метровия каменен зид ще издържи ли натоварването което ще се породи, по - точно земния насип да не „скъса" каменния зид, тъй като фундаментната плоча ще ляга именно на земния насип.
Някой правил ли е подобно укрепване, приемам почти всякакви идеи, съвети и коментари.
housedoktor - майстор
Ами аз съм несъгласен с предложеният план- не бих го правил така,но въпрос на избор.Против бетона съм във възрожденско къщи.По добре сложи снимка и може да ти дам идея.Какво е състоянието на стените : пукнатини, изгнили греди ,накланяне?
VLADO66 - майстор
И аз се чудя 80см. зид как ще поддаде,хайде нагоре може да има поражения подлежащи на ремонт.Трябва действително снимки.
BERIYA - напреднал
Горе-долу се получава така имаме 3м висок каменен зид който ограничава земен насип 4 на 3 метра, в-у който земен насип има плоча на която и действат около 30 тона натиск, та тази образно казано „земна кутия" се чудя дори и да издържи на статичен товар, то как би се държала при земетръс, впрочем при земетръс ако каменната стена удържи и не се пропука, то би трябвало да няма сериозни щети, поради естеството на самата технология и равномерно разпределения товар която от своя страна лежи в-у „възглавница" от пръст.
Въпроса е под хоризонталния натиск който ще създава пръста да не се пропука зидът, то е ясно, че ако имаме само вертикални усиля то ще издържи.
Малко грубо е обяснено, но без снимки и чертежи е толкова, а към момента нито интернета ми позволява да кача снимки, нито пък имам такива, на около 200км. съм от въпросната къща.
BERIYA - напреднал
Искам специално да благодаря на колегата housedoktor за помощта която ми оказа в оценяването на състоянието на съществуващата постройка и за отделеното време.
На лични ли си писахте или говориш за този пост:
housedoktor написа:
Ами аз съм несъгласен с предложеният план- не бих го правил така,но въпрос на избор.Против бетона съм във възрожденско къщи.По добре сложи снимка и може да ти дам идея.Какво е състоянието на стените : пукнатини, изгнили греди ,накланяне?
Tsilkov - майстор
Не знам какво точно сте решили понеже чак сега виждам темата ,но на първо четене (и без снимки) бих ти предложил да сложиш подове от стоманени греди на които да си наредиш дървен под(при нужда може и допълнителни дървени греди) - ще е дооста по-леко от бетона и ще скърца по-малко.
Също така има и доста варианти дървена подова конструкция да се направи стабилна за да не скърца като класическия гредоред :wink: .
BERIYA - напреднал
Човека дойде, запознахме се, и на място дойде да види къщата.
Опитът ми, и на хората на които мога да разчитам като строителни специалисти в частта сградостроителство е основно в стоманобетоновите конструкции, а въпросната къща е гредоред, първоначално имах намерение да излея плочи (разбира се вързани с колони към основата и пр.), като имах предвид, че основата е скала, после се оказа, че е зид с насип (повода за темата), тук се запознах с Илиян от този форум, за мен конструкцията бе със съмнителни качества относно здравина и устойчивост, но това което чух от него по-специално аргументите -
1. От построяването си къщата е преживяла 4 земетресения
2.Няма скърцане и др. шумове
3.Гредите в гредореда са здрави
са аргументи които ми дадоха предпоставка да обмисля вариант на ремонт без стоманобетонови елементи.
........................................................
Въпреки здравината на сградата, все още имам притеснения относно основата на сградата (доколкото си спомням не съм споменал, че при последния обстоен оглед се натъкнах на поддаване на каменния зид което е било запълнено с бетон - преди години), именно поради гореспоменатите съображения, тези дни един от роднините ми (специалност сградостроителство) заедно със миинен инженер със сериозен стаж и още един строителен специалист ще идват за оглед на основите.
Доста мислех и за разрушаване на къщата с цел изграждане от основи, но не ми се иска да я разрушавам.
Tsilkov - майстор
Ако се притесняваш за основите как се държат в наклона просто направи укрепване ,или подпорна стена.Ако къщата функционално(като стаи и квадратура) и визуалано те устройва няма защо да я разрушаваш - само ще даваш още пари.
BERIYA - напреднал
Въпроса с укрепването ме е оставял с доста безсънни нощи, отвън е почти невъзможно (локацията на имота не позволява), барането в основите пък е изключително трудно от една страна, от друга почти гарантирано ще се отрази на конструкцията нагоре (разместване,пукнатини и пр.).
Локацията, разпределението и историята на сградата е такава, че е изключително изгодно да се вложи в нея, проблема е, че съпоставено към моментните факти е изключително рисковано в почти всяко едно естество (възможност да застрашиш човешки живот, защитеност на финансовото капиталовложение и пр.).
Бях готов да вложа пари и на риск, но след съпоставяне на обстоятелствата, сумата спрямо риска (това мнение не бе само мое) се определи като несъстоятелно решение за момента.
Или ще търся по-евтини решения (разбира се не от типа - с трици маймуни) или ще търся ефективно решение за укрепване.

Тема "Ремонт-укрепване, фундиране на обща фундаментна плоча." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: