Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sarkijaka - помощник
Здравейте Майстори иРазбирачи. :) Регистрирах се тук , дано някой успее да ми рещи проблема.
Плотът и фурната са на BOSH , и понеже са закупени от магазин с транспортни дефекти, нямаха никаква документация и инструкции за монтаж.Бях уверен от дърводелеца ,че няма проблем и всичко ще бъде ОК .В последствие разбрах че еладжията ще ги върже "твърдо" .Както и да е нали е все една фирма.

Обаче!Фурната имаше щепсел и всичко беше ОК Щял да се отреже и заедно с плота да се включи на едно . И това добре но майсторите видяха ,че кабела на плота е с 5 жила вместо 3 "какъвто бил стандарта" :shock: и ,монтажа спря до там.

И така дойде познат и направи монтажа, това което е на снимката, като ме предупреди , че може да се наложи да натягам винтовете на клемата понякога.И така този хубав момент дойде .Само да поястня че плота е с 4 плочи + още 2 бутона за заключване и цялостно изключване.Сега работят само 2 зони без видимо отслабване на клемата и измъкнати кабели.

И вече към същината :
1 има ли някакво друго решение за "твърдо " връзване
2 Мога ли да влюча 5 те жила на плота към щепсел?
3не се сещам друго

Прикачен файл

SAM_0404_Converted.JPG
SAM_0404_Converted.JPG (112.88 KиБ) Видяна 6577 пъти
колев - специалист
Твърда връзка изглежда ето така
http://www.naidenkirov.com/images/produ ... rista7.jpg

"Шуко не се ползва тъй като тока през него не трябва да е по-голям от 16А. Моделите на уредите все някъде трябва да ги пише, в интернет няма начин да няма начин да няма упътвания за тях :-D
fikata - майстор
Сега работят само 2 зони без видимо отслабване на клемата и измъкнати кабели.
А преди работеха ли четирите зони на плота?
sarkijaka
Трудно е да се гадае по снимката.Това,което виждам, че на клемния блок имаш свързан още един консуматор/абсорбатор може би, но това не е свързано с проблема ти/
Кабелът от плота ти е петжилен,защото има възможност да се захрани от трифазна система.
При тебе захранването е монофазно и затова на три жила трябва да се подаде фаза, на едно нула и на защитния проводник пак нула.
Ако може да се вярва на цветовете на жилата на пет жилния кабел:
Фаза на двете черни жила и на едното тъмно синьо
Нула на светлосиньото жило

На клемореда би трябва да имаш нула от първа до трета клема,броено от долу нагоре и другите клеми от четвърта вкл нагоре до деветата да са свързани към фазата.
Нула на защитния проводник/жълто-зеленото/ жило

Това е по снимката.Без измерване и проверка на място трудно е да се дава акъл.
Не си случил на майстор.
Считам че на мястото на двете черни жила трябва да се свърже светлосиньото жило от петжилния кабел, а черните да се свържат на клеми от четвърта нагоре.
Последна промяна от fikata на вт авг 14, 2012 7:09 pm, променено общо 5 пъти.
shadow__01 - майстор
sarkijaka написа:
И така дойде познат и направи монтажа, това което е на снимката, като ме предупреди , че може да се наложи да натягам винтовете на клемата понякога.И така този хубав момент дойде
Имал е в предвид веднъж на няколко месеца не всяка седмица или всеки ден.
sarkijaka - помощник
Shadow , каза ми когато се наложи :? ,е не стана.

Ficata на тази клема са включени само плота и фурната. А иначе с това връзване всико си работеше безпроблемно до преди няколко дена.

Какво ще кажете този 5 жилен кабел да се събере в щепсел ?
fikata - майстор
Какво ще кажете този 5 жилен кабел да се събере в щепсел ?
Не може.
Ficata на тази клема са включени само плота и фурната
Ако това е вярно, тогава излиза,че и двата бели мостови проводника захранват този блок лустер клеми.Единият захранва трета и четвърта клеми,а другия осма и девета.Т.е има паралелно захранване от два мостови проводника ?
Нула трябва да имаш на клеми 1 2 3 и 8 -фазомер не свети
Фаза трябва да имаш на клеми 4 5 6 7 и 9 -фазомер свети.
От петжилния кабел жилата тъмно синьо и две черни трябва да са на фаза, светло синьото на нула,жълтозеления също на нула.
Последна промяна от fikata на вт авг 14, 2012 9:41 pm, променено общо 3 пъти.
hidrazin - майстор
Никакви щепсели ако имаш в предвид обикновеното Шуко, защото ще се запалиш.
И не знам защо се опитваш да ни излъжеш, че до преди няколко дена с това вързване се е работело безпроблемно!!!
Май някой се е опитвал да се прави на майстор а? :lol: Двата черни кабела са фазови, а от ляво добре се вижда че с мостче
са вързани към защитните проводници на плота и предполагам на фурната. Та в момента на плота е захранен само един от трите
входящи кабела. Така няма как да рзботи целия. Извода е че се опитваш да ни излъжеш.
Извикай си някой който разбира, защото с тия волни изпълнения дето си ги правил спокойно би могъл да офазиш корпуса на печката.
И махни тая смотана клема. Кажи на майстора да ти сложи Ваго.
:partyman:
sarkijaka - помощник
Добре де след като се опитвате да ме изкарате :^o да задам въпроса така.Има ли някой от Варна ,който да може да ги включи както трябва.Ако има да ми пише съобщение пък за цената ще се разберем.
velas - специалист
Уникално ужасно, неправилно и ОПАСНО връзване!!! Този дето ти го е правил трябва да го вържеш за краката и да го провисиш през терасата да го изядат гларусите... :x
Чист късмет е, че не си се запалил и можеш да пишеш в този форум...

Ето ти едно момче, звънкай: 0897/977588 (Станимир). Обясни му точно (и честно!) нещата. Много е вероятно да имаш и други подобни чудесии за оправяне.

Виж какъв е модела на фурната и в нет-а ще се намери схемата на свързване.
evil - специалист
:shock: Тази клема е яко объркана.На двете черни от 5 жилния и жълто-зеления е подаден един и същ потенциал :) Ако това е нулата е грешно ако е фазата е още по-грешно та чак и опасно :lol: Освен ако не е предвидено печката да работи един вид с две монофазни захранвания тоест черно-синьо и черно-синьо и защитно жълто зелено което силно ме зъмнява

Тема "Плот и фурна за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: