От мобилни телефони до цифрови камери
Ivanov388 - специалист
AAsat написа:
Тръгваш с осцилоскопа по аудио и видео тракта и намираш къде се губи сигнала - другото е гадаене. Ако нямаш осцилоскоп сменяш двата чипа 74HC4053 и електролитните кондензатори, през които върви аудиото и видеото - ама това си е налучкване.
Нямам осцилоскоп и ще започна с налучкване и ако се наложи ще продължа с осцилоскоп.

Купих приемника преди 5 години с добавен емулатор. Може ли проблемът да е в софтуера ?
hidrazin - майстор
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на чет авг 16, 2012 12:43 am, променено общо 1 път.
velas - специалист
Ivanov388 написа:
Може ли проблемът да е в софтуера ?
Възможно е. Сменяй и него.

Ако е заради крастата - опитвай се да го ремонтираш, но ако финансовата страна е фактор - е по-изгодно да си купиш друг приемник втора ръка.

П.П. И да не забравиш да си вземеш кондензаторите, че ще ти трябват. :)
MamaMy - майстор
Много добри съвети видях в темата, но и аз да се обадя. Имам горчив опит с нови кондензатори и то от различни марки и магазини. За това преди смяна меря и новите задължително.
Ivanov388 - специалист
За сега съм с приемник на Булсатком и с моторизирана антена 150 см и нямам проблеми със свободните програми.
По магазините има работещи приемници под 20 лв.
Ремонтът на Стронга е с любителска и учебна цел. Най-лесно е да го изхвърля, но преди това ще го поразръчкам както трябва. Новите кондензатори са ми подарък и ще си ги запазя.
Измервам и старите и новите кондензатори с уред CAPACITANCE METER CM 9601A, който като нов струваше около 15 лв. и имам леки съмнения в показанията му, но не е като без нищо.

MamaMy, от кои магазини и марки кондензатори трябва да се пазим ? :)

Това с колежката на баира си е повече от "Хай Тек" :) :)
Fender_str - специалист
hidrazin написа:
Пробвай да потърсиш помощ тук: ремонт на битова електроника
Mного сте ми интересни като почнете да давате линкове към други форуми за помощ. Предлагам модераторите или админа да заключат раздела и напправо да напишат една тема с линкове към форуми за електроника. Нещо от типа ако имате нужда от помощ на тема еди си каква схема или ремонт отидете на еди си кой форум... На питащия бяха дадени достатъчно компетентни отговори. За да не е мнението ми изцяло офтопик напълно подкрепям @leosat varna когато смяната на кондензатори не доведе до положителен ефект на цифровия приемник, освен ако не е за крастата не се заслужава..
hidrazin - майстор
О.К. Съгласих се и съм коригирал поста по-горе.
Нека го остави да почовърка в приемника. Все ще му е от полза.
Ама нека първо пробва със смяна на софта. Ако не помогне - поялника и после кофата.
Ivanov388 - специалист
Според мен, когато някой желае да ремонтира нещо сам, най-подходящият форум е форумът НАПРАВИСАМ.BG, но ако някой е посочил за мнение друг форум с цел да помогне, не виждам нищо драматично в това.Всеки има право на мнение, но също има значение и начина, по който се пише.Не винаги шегите са уместни, а също и менторския тон. Част от удоволствието от ремонта "направи сам" е и общуването във форума без отрицателни емоции.

Отново благодаря за компетентните мнения, които по принцип ще бъдат от полза за много хора.

Повредата на Strong SRT6126 типична ли е за този модел и за други подобни приемници ?
AAsat - специалист
Ivanov388 написа:
... Сега при включване работи само индикацията на предния панел и дистанционното...
Ако индикацията на панела е адекватна - примерно свети номер на канал и той се сменя от дистанционното, проблема едва ли е софтуерен.
Щом ремонта е с учебна цел мисля че някои въпроси ще са по-полезни от готови отговори - къде в приемника се получава видеосигнал ( не е задължително да е картина от тв. програма а може да е графичния сигнал за менюто)? Какъв е пътя му оттам до видеоизходите на приемника? Има ли видеосигнал на някой от тях? Ако има - по какво се различава пътя на сигнала до този изход от пътя до другите изходи. Ако няма сигнал на никой от видеоизходите - каква би била следващата стъпка в диагностиката и ремонта?
Същите въпроси и за аудиосигнала.
batkotony - специалист
Ivanov388 написа:
За сега съм с приемник на Булсатком и с моторизирана антена 150 см и нямам проблеми със свободните програми...
Да попитам само:това значи ли,че има опция с такъв приемник да се хващат свободни програми без да се плаща абонамент? :?

Тема "Ремонт на сателитен приемник Strong SRT6126" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: