Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
бат Вальо - специалист
Ами печката е от ония кафявите. Не помня името. Много бяха разпространени преди.
Махнах дозатора и тръбичката от резервоара направо в дюзичката в горивната камера. Регулира се от врътката на резервоара която по принцип пускаше нафтата. Дори разпробивам отвора за да тече по-лесно маслото когато е студено. Разпробивам 10-тина дупки в ламарината в горивната камера по 6-8 мм защото оригиналните са ситни и лесно се запушват. друга модификация не съм правил. 2 години се топлих с една докато съвсем изгоря ламарината и миналата зима я смених с друга доста запазена. :-D Поне такива печки има в изобилие и никой вече не ги използва. Буриите са си нормални. При добро изгаряне няма много сажди и не се запушват буриите. При мен печката не пуши въобще. Единствено има малко пушек докато се запали добре маслото и загрее печката.
Печката не е опасна като някои други при които една каапка масло и става бум. аз дори съм експериментирал с наливане на малко вода в горящата печка и резултатът беше още по добро горене. :-D
Следва монтаж на водна инжекция. :-D :-D :-D
С 200 - 300 литра масло отоплявам 35 квадрата сервиз 3-4 месеца.
За миризма и дума не може да става. Единствения проблем, е че печката трябва да се почиства на 2-3 дена от нагар по дъното.
hameleon - специалист
Нещо повече за комина и "кюнците"-диаметър,наклон ,дебелина,материал.Има ли саждоотделяне, самозапалване на саждите ? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Знам, че саждоотделянето във въздуха е голямо, а в тръбите - зависи от дължината им, тягата и др.
бат Вальо - специалист
Всичко си е стандартно. Кюнци от магазина - размер според печката, ама да не са много тясни. Сажди има налепени около 1 см в края на зимата.
Навън докато гори печката няма сажди дори пушек няма, но всичко зависи от количеството въздух.
Oregon - помощник
Добре де, ако маслото го вкараш в една бутилка от старите за боядисване със сгъстен въздух и дигнеш налягането си става чиста горелка. Разбира се това е чисто първична идея. От мен са кюнците и печката...Отивам да търся отработило масло за пробата.
При мен една такава нафтова печка работи по предназначение с дърва. Демонтирано е всичко което е било свързано с нафтата за да не изпарява миризма. Външно си е пак същата. Отзад е изрязан отвор под горивната камера за почистване и вътре има скара на три крачета.

Тема "Нафтова печка --> печка с авомобилно масло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: