• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
foksss - помощник
Здравейте,

бих искал да попитам следното. Изчертавам си няколко фигури с определен диаметър. Да кажем че искам да ги позеционирам в определено пространство - да кажем в 1метър на 1 метър. как мога да му дам да ги събере така, че да не са едно върху друго.
Вторият ми въпрос е подобен - ако съм начертал фигурите как мога да ги разделя на съставни части ( ако е кварат на стени, ако е кръг по градуси и т.н) и частите им да се съберат отново в даденият обем.
За да съм ясен ще ви дам пример - ако имаме една окръжност с диаметър 1м и имаме 4 листа по 0.5м по 0.5м дължина искам да ми я раздели и да ми сложи парчетата така, че да събере парчетта на листа.

Не съм сигурен в коя част на форума попада върпсоа ми - в крайна смтка е практично това, за което питам :)
Поздрави и дано администраторите не се сърдят :)
Малко ми е трудно да разбера точно какво искаш.
За да направиш връзки между отделните фигури използваш "relation"( tools -> relations), а ако маркираш елементите може да видиш какви връзки можеш да зададеш помежду им.
относно примера ти, това ли искаш да получиш?

Прикачен файл

circle.JPG
circle.JPG (61.96 KиБ) Видяна 4720 пъти
dadko - майстор
Да си призная- няколко пъти четох въпроса и колкото повече четях- толкова повече се обърквах и колкото и да се опитвах да вникна- така и не можах да си изясня всичко, особено „Вторият въпрос” В сремежа си да бъде повече изчерпателен- питащият дава информация, която не е ясна. Поне на мен.
Доколкото схващам- целта е да се направи разкрой- имаме някакъв лист и трябва да разположим на него определен брой “фигури с определен диаметър”- може би- окръжности. Не става ясно с еднакъв или един и същ диаметър, но това не е от съществена важност.
Позиционирането става ръчно, ( има специално разработен софтуер за оптимизация на разкрой, който прави това автоматично- можеш да потърсиш за ‘nesting”) а за да не се застъпят контурите- се дават ограничения за тангентност-<add relations>- <tangent>

По вторият въпрос ” ако съм начертал фигурите как мога да ги разделя на съставни части ( ако е кварат на стени, ако е кръг по градуси и т.н) и частите им да се съберат отново в даденият обем. ”-не мога нищо да отговоря, защото нищо не разбрах.
Колкото до дадения пример за яснота- в окръжност с диаметър 1 м. НЯМА начин да се вместят четири квадратни листа с размери 0.5м по 0.5м.
При изрязването на детайли с отвори- кръга, който се изрязва е отпадък, в който можем да разположим детайли, от кръг, с диаметър 1м- може да излезе само ЕДИН, квадратен детайл, с размери 0.5м по 0.5м, колкото и да ни се иска да са повече- 2 или дори3, тъй като 3 квадрата, всеки с площ 0,25кв.м прави 0,75 кв.м., а един кръг с радиус 1 м има площ 0,785 кв. м. Четири квадрата със страна 0,5 м- няма как да „излязат’ от кръг с радиус 1 м. По никакъв начин!
Но може би не точно това има впредвид автора. Моля за повече разяснения относно разделянето на съставни части по градуси и на стени.

Прикачен файл

sw_nest1.jpg
foksss - помощник
Здравейте, колеги, от вашите отоговори разбирам, че съм бил напълно неясен, за което се извинявам и за това, че ви затруднявам. Прикачам малко снимки за да изсня тоно какво имам в предвид.
Още един път извинете ме, за това, че съм поднесъл проблема неясно.

Да спомена в началото, че съм избрал напълно произволни стойности!
От дясно - работна площ, от ляво два квадрата може един в друг, под него 1/4 от тези два квадрата.

1) Това което искам - в случея аз съм си направил 1/4 от цялта фиргура искам това да го правя автоматично - възможно ли е и как става?
2) таази 1/4 част която съм я направил ( която искам да става автоматично) може да не е 1/4 може 1/5 или 1/10 няма значение
идеята е горната фигура да се преобразува в долната и да се пълни в случея - 180х180 работна площ.

Поздрави и Благодарности!

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (51.25 KиБ) Видяна 4648 пъти
dadko - майстор
Опасявам се, че втория пост за мен е по- неясен от предшния, От това, която разбирам- ще се опитам да отговоря,
По първата част на въпроса:
Ако смяташ да правиш само една част от детайл, която после да размножиш-отговора е: Да- има такъв инструмент- нарича се” circular Pattern”- виж картинката.
Можеш да ползваш и два пъти “mirror”- конкретно за този случай, или подобен, с две оси на симетрия.

Но- така и не разбрах Основната Идея, която е „ горната фигура да се преобразува в долната и да се пълни в случея - 180х180 работна площ.”

Продължавам да не схващам напълно каква е целта на задачата.
Явно у мен е вината. Или съм много тъп, или повече трябва да ми се обяснява. Но-имам желание да помогна, защото със SolidWorks работя от доста години, та- горе- долу го поназнайвам.
Пак ще попитам- разкрой ли искаш да правиш и съответно- да оптимизираш този разкрой?

Прикачен файл

mirror2.jpg

Прикачен файл

mirror1.jpg

Прикачен файл

circular patern.jpg
foksss - помощник
:) здравей, ще се опитам да го обясня по друг начин без да включваме solidworks. Представи си един басейн. представи си че имаш 1 голяма топка в басейна. представи си че имаш 1 картина до басейна :) като сложиш картината легнала не можеш да я събереш защото топката е голяма и обемна не ти стига мястото. Взимаш си чука и теслата и правиш картината на 5 части без значение колко са големи и тези части ги слагавш в басейна разбутваш малко топката и така я събираш и нея вече. после вадиш картината събираш си я - и пак е картина. компютъра да ми я среже - да ми каже тук сцепи тук режи и после да ми каже тази част я сложи тук в басйена другата ей там - живота ми ще е по-лесен така, не че не мога и сам да го направя, но нали е машинка все пак ;)

:) Благоадаря ти, че внимаш нещата присърце, определено не си тъп, още повече че не си стойш пасивен, а се опитваш да помогнеш вече е половин решение !

Поздрави!!
Това което искаш е невъзможно: няма как една програма да разбере на какви форми искаш да разделиш даден лист.
Ако искаш да направиш разкрой на ламарина има си отделни програми за това. Задаваш си размерите на формите и листа на който да са разположени и тя дава варианти за разположение им.
dadko - майстор
Мисля, че имаш големи очаквания от Компютъра и в частност от софтуера.
На този етап машините не са толкова интелигентни, че да взимат решения вместо нас. В далечно бъдеще- може би- да.Работи се върху изкуствения интелект, но засега основните решения, мисловната дейност и творчеството си остават привилегия на човека, а за машинката остава рутинната дейност. Софтуера е само инструмент в ръцете на проектанта, консруктора, дизайнера и т. н.
За да може машинката да извърши дадена задача- от теб се иска да я дефинираш по подходящ начин.
Аз все още се опитвам да вникна в същността на задачата- какво аджеба се цели да стане автоматично, въпреки, че обяснения не липсват. И аналогично на последните обяснения с басейна и топката:
Представи си, че на машинката й кажеш да си представи няколко фигури, тя да ги разцепи и среже където си прецени , да ги раздели на ъгли или на страни или на каквото си реши, след което да ги разбута и намести в зададен обем.
Сега си представи, че това й е достатъчно на машинката да те разбере. Ако успее – съм сигурен, че ще се справи с поставената задача. В бъдеще даже може и да не е необходимо да обясняваш на машината какво искаш- сигурно човека ще има безжична връзка с компютър, който му чете мислите. Може би- в далечно бъдеще няма да ни се налага да мислим- машините ще го правят вместо нас...ама аз нещо много се размечтах...
От това, което пишеш- стигам до изводи, че искаш да направиш оптимизация на разкрой, целта е да сведеш фирата (отпадъка) до минимум, допускайки детайла да бъде разделен на части, които по- оптимално да се разполагат на листа.
Още в началото ти писах да потърсиш за “nesting” Има достатъчно софтуер за разкрой. Но- все пак разделянето на детайла на части- трябва сам да го извършиш. После софруера ще ти разположи тези части оптимално в зададения лист. https://www.google.bg/search?q=nesting& ... 76&bih=908

Ако имаш конкретен детайл- пусни му една картинка тук във форума, пък ние да умуваме как да се раздели оптимално, Трябва да има някакви критерии все пак, защото например фигурата на квадрата 40х40 с квадратен отвор 20х20 в него, който си дал в примера по- горе- може да се раздели на квадратчета със страна 10, които после оптимално можеш да разположиш не само на лист 180х180 ;-)

Прикачен файл

razkr_1.1.png
foksss - помощник
Хм, аз не искам точно разкрой, но търсейки не намерих по-добро решение, нито как да ти го обясня. Има решения на базата на изчисленя с невронни мрежи, но те, до момента както ти казваш, не са достъпни и не дават отговор на моят изискан проблем. Що се отнася за обикновенни разкрои -да и аз разгледах има доста програми, лично на мен не ми допадна нито една, а и не видях да са толкова много,но може би греша. Търсех конкретно за SoliWorks - не успях да намеря никъде plugin Solidworks nesting, който уш е излязал наскоро... Може би на този етап ще трябва да се задоволя и науча как да вмествам всичко просто в даден обем и да търся оптимизация ръчно..

Поздрави
angelfilev - специалист
foksss, като напишеш в търсачката nesting solidworks излизат 273000 резултата. Мигър 1/1000-100000 не те устройва? Аз за съжаление не мога да помогна, никога не ми е бил нужен nesting.
Вероятно имаш някакви идеи, но начина по който задаваш въпроси е неясен за мен.
  • 1
  • 2

Тема "Solidworks въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: