• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DanielX - напреднал
Здравейте,
От известно време имам проблеми със спирателните кранове на радиаторите в къщи.
Имам общо 8 отоплителни тела със старите кранове:
Изображение
Питах тук там, но навсякъде ми искат по поне 25 лв на "термовентил".
Понеже видях в новата брошура на баухаус подобни:
Изображение
на цена по 7.60 лв бих искал да попитам дали има и ако да - каква, е разликата между крановете за радиатори от типа на Херц примерно наричани с гръмкото име термовентили с термоглави и обикновените кранове за радиатори както и дали са взаимозаменяеми.
Не става дума за електрически клапани и термовентили с термодатчици които се отварят и затварят сами или на някаква схема, а за обикновени механични "термовентили".
Последна промяна от DanielX на пет авг 17, 2012 10:19 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
По същество няма разлика в предназначението.При спирателния кран притичваш до радиатора да въртиш когато ти стане студено или топло,докато ако си монтираш термовентил,термоглавата ще я върши тази работа тъй като може да си нагласиш да поддържа определена t в помещението.
DanielX - напреднал
Ясно, благодаря! Това ме интересуваше, нямам нужда от автоматика.
lux_e_on - специалист
То не е идеята само в автоматиката,термовентила пази от замръзване на радиатора,а и 7,60 ми се виждат много за радиаторен вентил,3,50-4,50 струват обикновено.
LazarGanev - "Велик майстор"
lux_e_on написа:
,а и 7,60 ми се виждат много за радиаторен вентил,3,50-4,50 струват обикновено.
Сакън! китайските са 3-4лв, за хубав вентил 7.60 е много добра цена
DanielX - напреднал
Ама аз както разбирам не термовентила пази от замръзване, а термоглавата, която отпуска или притиска опашката на клапана.
Ясно ми стана след известно проучване че устройството им е различно. Термовентила е с малък ход на тая опашка и така се постига ефекта че с малък ход на капачка по резбата на клапана или термовентил - под 360°, се регулира целия ход на отваряне и затваряне.
Не намирам друго описание на разликите, както и дали са по-надежни от класическия вариант - обикновен кран с кекла на резба която навиваш с дръжка и тя притваря притока на течност. Неудобството е че тези затварят не на 360°, а поне с 4 оборота. И, разбира се, че на тях не може да се монтират термоглави които сами да регулират притока. Това трябва да става ръчно, т.е. те са абсолютно пълен аналог на старите парнаджийски кранове като моя на снимката горе.
Разликата в цените е почти, че и повече от двойна, пък никъде не могат да ми обяснят на какво се дължи. Нещо с керамични глави ли ще да е, по-износоустойчиви ли са или какво...
В един магазин дори ми предложиха да си намеря специалист по отопление и вентилация който да ме консултира срещу такса. Не ги попитах дали не мислят че те трябва да ме консултират относно продуктите които предлагат, устройството им и предимствата които предлагат спрямо останалите аналози на пазара срещу по високата си цена.
Абе карай...
VLADO66 - майстор
Значи да ти обясня просто-месинговата арматура която пропуска водата в радиатора е термовентил.На него се поставя термоглава която чрез патрон с парафин или газ/по-рядко/ въздейства на термовентила.Инвестирането в такава техника се изплаща най много за половин отоплителен сезон.Почти е невъзможно да се използват вентили и глави от различни производители,така че ако решиш да си поставиш термовентил/което е разумно/ трябва да си поставиш термоглава на същия производител.Ако те мъчат финансите си постави термовентили , а те се продават с пластмасови капачки които действат като снимания от теб кран.
DanielX - напреднал
Я го обясни по-сложно, моля че не ми стана ясно. Моят прост въпрос е след като "термовентила" в около 2-3 пъти по скъп от обикновения спирателн кран за парно, кое му е по-хубавото, по качественото или по-надеждното?
За колко време се изплаща, няма нищо общо с моето питане и не дава отговор на нито един от въпросите ми.
VLADO66 - майстор
Един хубав термовентил е 15-16лв.,термоглавата е около 12лв.Имам монтирани преди повече от 10г. които си работят.И са се изплатили отдавна.
LazarGanev - "Велик майстор"
1) Термовентилът не е 2-3 пъти по-скъп от обикновения кран, по-скоро с 2-3лв, освен ако не са от различни марки, т.е. без база за сравнение
2) Ако няма да се слага термоглава - няма нужда да се слага термовентил, освен ако не се планира в бъдеще.
  • 1
  • 2

Тема "Разлика между термовентил с термоглава и спирателен кран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: