Ahmakov, смятал съм газови инсталации. Там за стоманен съд по налягане ми излизаха дебелини от порядък 1-1,5 мм., за изчислително налягане от 40 Bar, но трябваше да приема дебелина на стената над 3,5 мм, защото се взема в предвид и изтъняването на стените от корозия. Има и едни коефициенти за сигурност, които започват от 1,5 и те директно ми вдигат дебелината с още 50%. Иначе стоманата в зависимост от вида си може да е и в пъти, по-добри якостни свойства от медта. А относно съдовете с диаметър доста по-голям от тръбите (ти си дал и 2,4 м.) дебелината на стената не се определя само от налягането в тях. И то има значение, но по-голямо е формата на съда, вида на флуида в тях и т.н. и т.н. Нещо с диаметър 2,4 метра няма да тежи по-малко от 1 тон и ако е само 2 мм ще се сплеска само от собствената си тежест. Да не говорим за това, че тези съдове понякога се налага и да ги заравяме под земята.
Нали не си мислиш, че цитирам от в."Работническо дело". А относно медните тръби, изобщо не ги сравнявам със стомамени съдове. Далеч съм от мисълта да препоръчам на някого буфер от медна тръба ф6 или ф12, защото издържат над 100бар.