Щом контакта е занулен, трябва да ти свети и на нулата, не само на зануляващите пластини. Ако на същият токов кръг, другите контакти са в ред, значи този контакт е захранен от друго място. Изключи всички консуматори от контактите и ако всичко е наред, включвай поетапно в обратен ред, докато се появи дефекта и локализираш причината. Може да свети от "повдигната" нула т.е. асиметрично натоварване на трите фази, от лошо свързана нула или от утечка, но тогава ще свети навсякъде. Провери си изправността на консуматорите, както вече казах.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny
- майстор
34 мнения в "за маистори"
georgiarg
- специалист
Колега nokia_87 не съм искал да обидя никого а предполагам ,че има и хора във форума на които електротехниката не им е професия и имат някои въпроси на които поради липса на практика не могат да си отговорят и за това трябва да им се помогне да достигнат до истината.
Ще проверя връзките от таблото към хола и консуматорите. Мерси за помощта, а на колегата georgiarg - няма нищо, няма проблеми.
Случвало ми се е на незахранен кабел,да свети фазомер,мултицета отчита 80 волта,дори като сложа крушка на 110 волта да свети мижаво,а напрежение не се усеща при допир и на двата проводника.Обяснението е само едно:електромагнитна индукция!Трасето на този кабел минава покраи други кабели под напрежение и в него се индуктира Е.Д.Н.
moimoimoi
- майстор
фазомера/реално е фазоуказател/ мери потенциална разлика между две точки-най често едната точка е фазата а другата е човека който мери като се приема че неговия потенциал е около нулата
щом са 3 контакта на токовия кръг и само на този контакт е проблема то според мен това означава че имаш проблем с нулата само на въпросния контакт-я нагоряла нула в контакта ,я нагоряла нула в разклонителната кутия
а като включиш нещо в контакта работи ли нормално?
ако имаш възможност включи някоя печка през разклонител да работи на на другите гнезда на разклонителя измери до колко спада напрежението, акое от лоша нула ще има голям пад, съшото нещо го направи и в някой нормапен контакт/може и друг токов кръг/ да сравниш падовете на напрежение
ако имаш токови клещи може и да мернеш токовете в двата случая дали са еднакви
когато е лоша нулата от това че върви успоредно с фазовия проводник в нея се индуцира едн и за това свети фазомера
и пак да попитам сигурен ли си че свързването на контакта е правилно?че нулата е на заземителните пластини?
това панелен блок ли е? с черните продълговати контакти на земята дето се ползват и за разклонителна кутия ли е?
пп: Фазомерът е уред за измерване на фактора на мощността (cosφ) в ел.уредби за променлив ток с промишлена честота или за измерване на разликата във фазите на синусоидални ел.сигнали в устройства с висока честота.
Често в практиката неправилно се използва наименованието фазомер за индикаторите на напрежение, които най-често представляват лампа с тлеещ разряд, поставена в прозрачен корпус, наподобяващ отвертка
щом са 3 контакта на токовия кръг и само на този контакт е проблема то според мен това означава че имаш проблем с нулата само на въпросния контакт-я нагоряла нула в контакта ,я нагоряла нула в разклонителната кутия
а като включиш нещо в контакта работи ли нормално?
ако имаш възможност включи някоя печка през разклонител да работи на на другите гнезда на разклонителя измери до колко спада напрежението, акое от лоша нула ще има голям пад, съшото нещо го направи и в някой нормапен контакт/може и друг токов кръг/ да сравниш падовете на напрежение
ако имаш токови клещи може и да мернеш токовете в двата случая дали са еднакви
когато е лоша нулата от това че върви успоредно с фазовия проводник в нея се индуцира едн и за това свети фазомера
и пак да попитам сигурен ли си че свързването на контакта е правилно?че нулата е на заземителните пластини?
това панелен блок ли е? с черните продълговати контакти на земята дето се ползват и за разклонителна кутия ли е?
пп: Фазомерът е уред за измерване на фактора на мощността (cosφ) в ел.уредби за променлив ток с промишлена честота или за измерване на разликата във фазите на синусоидални ел.сигнали в устройства с висока честота.
Често в практиката неправилно се използва наименованието фазомер за индикаторите на напрежение, които най-често представляват лампа с тлеещ разряд, поставена в прозрачен корпус, наподобяващ отвертка
ditronix
- специалист
maxivo ,Grog много точно го обяснява-фазоуказател може да светне и на разкачен от двете страни проводник,стига този проводник да е в компанията на други захранени такива!И може да станеш луд! Така,както аз преди много години щях да полудея при един такъв случай.И от тогава избягвам да ползвам този "измервателен" уред 

totio1973
- специалист
bulhomes2 написа:Аз пък наистина имам фазомер, който и с ръка да го хванеш - свети.на мен ми бяха дали такъв фазомер също светеше като си допря ръката,когато го загледах видях че е направен от светодиод имаше някакво съпротивление и две батерии.На фаза на нула все свети,за това отдавна съм го рецеклирал в контейнера.
Тема "за маистори" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература