• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gunoff - специалист
Явно офазяването на барабана не е рядко срещан проблем - снощи разбрах за още една пералня със същият проблем ( 2г Горене ).
Сега издирвам гаранционната книжка, но понеже преди месец и половина се преместихме е много трудно откриваема.

ПП Фаза има по всички външни части които не са боядисани - странно но явно боята проявява някакви изолационни качества. Става въпрос за металния механизъм за затваряне на вратичката - не се вижда да е изолиран от корпуса.
emil_v r - майстор
Здрава ти е пералната , ще видиш . Вземи нула от друг контакт ,и я допри до корпус , (ако те е страх -през лампа) ,после директно . Ще видиш малка искричка при допира . Ако мериш с мултицет спрямо земя -ш'та излъже .
Palawnik - специалист
Съвсем логично е боята да има изолационни свойства. Възможни са много проблеми. Като се започне от протрит кабел и се стигне до дефектен датчик. Пак ти повтарям моя съвет викай майстор и то по-бързо. Проблема може да се прехвърли и други уреди, а е възможно и по тръбите на водната инсталацията.
Ако имаш време и познания разглоби пералнята и я почвай кабел по кабел, двигател след двигател и датчик след датчик докато разбереш къде е нарушена изолацията.
След като отстраниш дефекта прегледай всички връзки със жълто-зелен цвят. Със сигурност ще намериш някоя разхлабена или такава която опира в боя, а не в метал. Ако всичко по тези връзки е добре би трябвало да изгори предпазителя. Ако всичко е наред прегледай предпазителя.
Ако имаш макар и малки съмнения относно познанията си по-добре викай майстор.
vankata - напреднал
ако контактът ти е занулен,а проблемът остава,търси прекъсната нула-в ел. таблото,в разкл.кутия,дори в главното табло
gunoff - специалист
Здравейте,
Проблема се реши по много прост начин - оказа се, че пластинките за заземяването в контакта не контактуват с тези на щепсела на пералнята. Голяма простотия, ама ми трябваше седмица, че да се сетя да проверя и тях.
emil_v r - майстор
Радвам се че сподели резултатът . Други след като си свършат работа не си дават трудът да пишат резултата , и да са полезни и на други.
Justy - майстор
Това е добре. Но не обяснява утечката, която имаш в машината. Сега този ток накъсо ще тече по нулевия ти проводник. Извикай приятел специалист - или сервиз.
Palawnik - специалист
Нещо не ми се връзва
gunoff написа:
Здравейте,
Проблема се реши по много прост начин - оказа се, че пластинките за заземяването в контакта не контактуват с тези на щепсела на пералнята.
и малко преди това:
gunoff написа:
Няма щепсел. Връзката между пералнята и мрежата е твърда - посредством устер клеми ( и за кутия за твърда връзка няма място ).
В крайна сметка важното е че си си решил проблема.
gunoff - специалист
Palawnik написа:
Нещо не ми се връзва
gunoff написа:
Здравейте,
Проблема се реши по много прост начин - оказа се, че пластинките за заземяването в контакта не контактуват с тези на щепсела на пералнята.
и малко преди това:
gunoff написа:
Няма щепсел. Връзката между пералнята и мрежата е твърда - посредством устер клеми ( и за кутия за твърда връзка няма място ).
В крайна сметка важното е че си си решил проблема.
Ами трябваше да попиша повечко, за което се извинявам !
Кабелите от конзолната кутия в стената посредством устер клеми са свързани с трижилен кабел 3x2.5 чийто край завършва с влагозащитен контакт за външен монтаж, който пък виси на кабела.
Това е.
Благодаря на всички за съдействието, а за утечката трябва да помисля !
  • 1
  • 2

Тема "Барабана на пералнята е офазен...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: