Всички имаме коли, нали ?
kuger - майстор
MamaMy написа:
Снощи намерих много интересно четиво за хората с увреждания. Това е всичко което ги касае събрано на едно място. Естествено не го намерих случайно, а ми беше подсказано какво да търся. Заповядайте и се образовайте. Има интересни неща на първо четене:
http://www.mlsp.government.bg/bg/public ... ochure.htm
Нещо по-прясно няма ли? Това е от преди две петилетки
MamaMy - майстор
Старо, но действащо. Предпочитам всичките ни закони да са отпреди 50 години и да не са променяни от тогава. Това означава, че са перфектни и няма нужда от промени.
Относно този сборник по-добре такъв отколкото никакъв
kuger - майстор
MamaMy написа:
Старо, но действащо. Предпочитам всичките ни закони да са отпреди 50 години и да не са променяни от тогава. Това означава, че са перфектни и няма нужда от промени.
Относно този сборник по-добре такъв отколкото никакъв
Вярно, но има някои промени, примерно кубатура и мощност на кола за инвалид.
taran - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Ми горе долу така мисля, макар да не съм сигурен дали съм прав. Все пак съм далеч от лекарските познания.

Както и да е. Въпреки всичко аз държа на убеждението си, че местата за инвалиди трябва да се ползват само от хора в инвалидни колички или ампутации. Демек хора със затруднено придвижване или там как му викат лекарите. И самите места трябва да са по-широки от нормалните парко места за да може да се отваря цялата врата при слизане и качване.

Всеки който не ползва инвалидна количка или патерици може да се качи и слезе от автомобил, като всеки останал човек и следователно би могъл да прекоси без затруднения целия паркинг до магазина и обратно пеша бутайки или дърпайки количка с продукти.
Така де,и аз нали това казвах...Какво му пречи на слепия човек,да мине праз целия паркинг,или на онко болен,след химиотерапия да изприпка три преки до колата.Ми, те и крака и ръце си имат,що трябва да спират близо до разни места?
Явно нямате допир с хора с увреждания,дано и не ви се случва,но определено,не само липсата на краиници може да е причина за затруднено придвижване.
taran - специалист
kuger написа:
Вярно, но има някои промени, примерно кубатура и мощност на кола за инвалид.
Е,нямаше начин да не се стигне до това,след масовата регистрация на С-класи,7-мици и други подобни на имената на инвалиди с цел неплащане на мито и т.н.
Сега имат прво на 1.6 см2 и мощност до 100 к.с.
Илиян Илиев™ - майстор
taran написа:
Илиян Илиев™ написа:
Ми горе долу така мисля, макар да не съм сигурен дали съм прав. Все пак съм далеч от лекарските познания.

Както и да е. Въпреки всичко аз държа на убеждението си, че местата за инвалиди трябва да се ползват само от хора в инвалидни колички или ампутации. Демек хора със затруднено придвижване или там как му викат лекарите. И самите места трябва да са по-широки от нормалните парко места за да може да се отваря цялата врата при слизане и качване.

Всеки който не ползва инвалидна количка или патерици може да се качи и слезе от автомобил, като всеки останал човек и следователно би могъл да прекоси без затруднения целия паркинг до магазина и обратно пеша бутайки или дърпайки количка с продукти.
Така де,и аз нали това казвах...Какво му пречи на слепия човек,да мине праз целия паркинг,или на онко болен,след химиотерапия да изприпка три преки до колата.Ми, те и крака и ръце си имат,що трябва да спират близо до разни места?
Явно нямате допир с хора с увреждания,дано и не ви се случва,но определено,не само липсата на краиници може да е причина за затруднено придвижване.
Ако търсиш всяка запетайка за да се хванеш си е твой проблем.

Не мисля че аз съм този който ще определя какви облекчения ще ползват инвалидите и не се противопоставям на правата им по никакъв начин.

Просто казвам, че има инвалиди които нямат нужда от въпросните паркоместа, но биха се възползвали само защото са инвалиди, докато наистина трудно подвижни ще се наложи да паркират на друго място. Познавам поне двама такива.
jekasus - майстор
След единствения си пост в темата реших да обърна внимание къде са разположени места на инвалиди на паркинги в хипермаркети в нашия "град на мечтите" - Нито един на удобно място пред входа, демек не са интересни за паркиране за гъзари и останали хамстери :-D , да не пречим на хората в неравностойно положение, да изместим техните места на паркиране в кучи гъз.
Pinto - специалист
Да си инвалид в България е голяма мъка. Искам само да напомня на някои колеги дето казват, че не им пука - никой не е застрахован от това да стане инвалид. В един прекрасен ден осъзнаваш, че вече не си като другите хора. И макар и да си инвалид и ти имаш нужда да си купиш весник, да пиеш някъде кафе, да напазаруваш. Закона и държавата са се погрижили инвалида да се чуства и той човек. Макар и малко има места за инвалиди. Има разни наредби с които се определя кой с какви увреждания може да спира. Най-гадното е когато се добереш до такова място и видиш спрян някой лъсква джип или лимузина. Ако направиш забележка рискуваш да ти се увеличи процента инвалидност. Та проблема както всичко в България е до контрола. Полицаите освен да се крият из храстите и да дебната за нарушение трябва и да санкционират спрялите на инвалидни места. Да ама не.
piron45 - майстор
Pinto написа:
Да си инвалид в България е голяма мъка. Искам само да напомня на някои колеги дето казват, че не им пука - никой не е застрахован от това да стане инвалид. В един прекрасен ден осъзнаваш, че вече не си като другите хора. И макар и да си инвалид и ти имаш нужда да си купиш весник, да пиеш някъде кафе, да напазаруваш. Закона и държавата са се погрижили инвалида да се чуства и той човек. Макар и малко има места за инвалиди. Има разни наредби с които се определя кой с какви увреждания може да спира. Най-гадното е когато се добереш до такова място и видиш спрян някой лъсква джип или лимузина. Ако направиш забележка рискуваш да ти се увеличи процента инвалидност. Та проблема както всичко в България е до контрола. Полицаите освен да се крият из храстите и да дебната за нарушение трябва и да санкционират спрялите на инвалидни места. Да ама не.
Ааа, колега не съм съгласен с теб, тия с лъскавите джипове и лимузини дето спират на инвалидните места са там съвсем правомерно. И те са инвалиди горките, само че умствени. И понеже го знаят спират на тези места.Според мен на такива веднага трябва да им се издава и съответния документ, за да не вземе някой да ги глоби / от къде пари пък и за глоби, след като са се охарчили за джип/ :lol:
Pinto - специалист
Често се случва като спра на такова място моята 20 годишна Опел Астра да дойде полицай и да ми прави пълна проверка. Задължително си нося 2-3 копия от решението на ТЕЛК, с него се доказва заболяването и % нетрудоспособност. Проверяват ми пожарогасителя, триъгълника и т.н. Никога, ама никога не съм виждал да проверяват някой неправилно спрял джип или последен модел лимузина. Това исках да кажа, че някой ако няма съвест, органите трябва да се намесят, ама не знам защо не го правят. Пред нашия Кауфланд има 3 места за инвалиди, които почти винаги са заети. Обаждал съм се на служителите, ама няма ефект.

Тема "инвалид" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: