Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
velsi - Почетен майстор
Май в тази тема е мястото за моя въпрос. За лявата резба и левите метчици всичко ми е ясно, но наскоро ми попадна ЛЯВО СВРЕДЛО. Не схващам каква е идеята. :?
escutcheon - специалист
По принцип може и да пробиваш с него на реверсивния ход на бормашината, но аз лично го ползвам да вадя скъсани болтчета в непроходен отвор. Не е лесно , но работи до 5 мм. По-големи не съм ползвал и не зная.
Харалампи - специалист
Това лявото свредло го пази като очите си. Аз си купих от Германия специален комплект за вадене на скапани видички за 25 кинта. С лявото свредло ще си вършиш същата работа. Трябва да го заточиш така, че да няма никакъв гръб. Аз лично не съм заточвал ляво свредло, но се надявам да се справиш. Ваденето става с винтоверт с голям натиск и ниска скорост на въртене. Започваш бавно наляво и гледаш да не превърти. Дано да ти е по-голямшко свредлото, поне 6-8 мм.

За смазване е добре да се ползва свинска маз. Аз съм съгласен че може с винтоверта, но много внимателно. Не съм сигурен обаче за М8, дали няма да дойде малко тежичко за винтоверта. Стефан е абсолютно прав, че размера на отвора, много зависи от вида на материала в който се прави резбата. Когато работим с нераждаема стомана обикновенно правим отвора с 0.2 мм по-големи. Това е при М10 до М26, По-големи резби на метчик не съм правил. А големите съм ги правил с радиал-пробивна бормашина. Само че на много ниски обороти.

Направих спрака за минималния диаметр на отвора на резбата и ето какво пише в справочника:

М3 ф2.459
М4 ф3.242
М5 ф4.134
М6 Ф4.918
М8 ф6.647
М10 ф8.376
М12 ф10.106

Размера на отвора обаче зависи най-вече от това какво свредло ще намерите, но не по-малко от посоченото. Естествено че за М3 ще използвате ф2.5 независимо какво пише в СКД-то. За М4 има ф3.25.
За М4 може да се използва ф4.2 има такъв размер. за М6 - Ф5 и т.н.т

За повече инфо:

Резбовите пресови сглобки са регламентирани от БДС 1590-78, който обхваща
метричните резби с диаметри от 5 до 45 mm стъпки от 0,8 до 3 mm. Тези резби са за
сглобяване на стоманени шпилки в корпусни детайли от стомана и титанови сплави
/ l = 1d до 1.25 d/ , чугун / l= 1.25d до 1.5d /, алуминиеви и магнезиеви сплави
/l=1.5d до 2d /.

Тема "Резба на метал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: