Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
erkamu - специалист
Здравейте,
стигнах до избора на хидроизолация. Бях чул добри думи за Ceresit. Днес отидох в Баумакс и за първи пт се сблъсках с цените :toimonster:
То много скъпо бре!
Дълбокопроникващ грунд CT17 - 2л/14.5 лева и 10 л/68 лева
ХИ CL15-15 кг готов разтвор струва 130 лева (5 кг-44 лева)
Разходната норма за 2 слоя е около 1.1 кг/м2.
Отделно 10 м лента CL52 струва 53 лева. Никога не съм предполагал, че е толкова скъпо.

В съседство имаше продукти на Sika. Не се вгледах добре, но имаше някакви чувалчета със суха смес еднокомпонентна ХИ- 25 кг (39 лева).
Честно казано не знам каква е разходаната норма.

1. Та бихте ли споделили дали тези цени на Ceresit в Баумакс са добри?
2. Kъде другате продават ХИ CL51 (в Баухаус не предлагат продукти на Ceresit)
3. Какъв е вашия опит с Ceresit и Sika?
jekasus - майстор
Понеже не вярвам напълно на "производители", а и имам опит в занаята.
Полиестерен воал, например този ще свърши същата работа за ъгли.
Просто с лента е по-бързо, преди няколко дена купих 10м на Сика за 39лв, на Теразид е по-евтина и имат готови елементи за вътрешни и вътрешни ъгли.
За хидроизолация - Все тая, основната чиста и мръсна вода си остават под хидроизолация.
При добро изпълнение на наклони, фугиране и силикониране на отвори на смесителя в душа водата си отива в канализация, а не при комшията отдолу.
За грунд няма да коментирам, понеже не ползвам за керамични покрития.
erkamu - специалист
Здравейте,
Следвайки препоръките на Ceresit за лепене на плочки-минах стените (вц мазилка и малко гипскартон) с дълбокопроникващ грунд CT17 (после ХИ, после лепене на плочки с СМ11/СМ16).
Искам да ви покажа какво пише на опаковката на грунда СТ17:
Прикачен файл:
ct17.JPG
ct17.JPG (56.69 KиБ) Видяна 2617 пъти
При мен след като минаха 4 часа взех един ключ и го прокарах по стената...да ви кажа, честно-да има ефект от грунда-стената се е заздравила,
но не бих казал, че не би могла да не се надраска. Може и преценката да ми е грешна...Така или иначе имам още грунд-
според вас, ако мина още една ръка CT 17 ще навреди ли (особено ако не е имало нужда)?
Той Мечо Пух хубаво казва "Колкото повече, толкова повече", но в моя случай възможно ли е да си вкарам автогол с втората ръка грунд?
Четох една тема на един колега, който се оплака че са му паднали плочките-и една от хипотезите за отлепването на плочките бе, че е прекалил с грунда. Бил нанесен толкова обилно-че запечатал цялата основа и лепилото не могло да хване. Това предположение резонно ли е? Ако мина втори път с СТ17 имам ли шанс да повторя неволите на колегата?
Благодаря ви за мненията.
VLADO66 - майстор
Недей да го минаваш повече,грунда си е свършил работата-като минеш по стената с длан трябва да е чиста.
tysonlkr - специалист
Този грунд не се ли слага преди лепенето на плочките, за заздравяване на основата :?
Както е написал колегата erkamu той го е поставил преди хидроизолацията. (ако съм разбрал правилно)
Чаро - Акълия
Няма да имаш проблем. Само сподели каква хидроизолация си избрал.
Банята сега ли се гради или се ремонтира? ВЦМ-то ново и прясно ли е или е старо, прашно и разкъртено?
erkamu - специалист
Чаро написа:
Няма да имаш проблем. Само сподели каква хидроизолация си избрал.
Банята сега ли се гради или се ремонтира? ВЦМ-то ново и прясно ли е или е старо, прашно и разкъртено?
Сега се гради. ВЦМ е нова. Избрал съм Ceresit.
Та фирмата препоръчва следните слоеве: Грунд CТ17, ХИ CL151+лента CL152-после лепене на плочки с CM11(ВЦМ) и CM16 (ГК).

ХИ лента мисля да положа по ъглите независимо дали са образувани от ВЦМ-ГК или ГК-ГК. Но имам един ръб образуван от ГК-ГК.
Там дали трябва да сложа ХИ лента или да мина само с ХИ?
Чаро - Акълия
Сам ли я градиш или майстори ще ползваш?
Аз лично, бих пропуснал и ХИ и грундовете- не виждам смисъл. Щом ти е мерак -слагай. Няма да имаш ядове и с прегрундирането.
Слагай лента на всякъде, ако ще слагаш ХИ...
Старай се при лепенето на плочките. Мажи лепилото плътно по стените и пода. Остави фуга м/у плочките, а тая по пода по-голяма.
Успех!
chapara - майстор
Чаро написа:
Старай се при лепенето на плочките. Мажи лепилото плътно по стените и пода. Остави фуга м/у плочките, а тая по пода по-голяма.
Успех!
Това пък защо :?: Това се прави при неклиматизирани помещения с разлика в годишната температурна амплитуда по голяма от 40 градуса. Такава амплитуда при баня няма [-X
erkamu - специалист
Здравейте Майстори,
Да ви кажа какво направих и споделете дали съм направил някаква глупост или...
Та бях минал мокрото помещение с грунд СТ17-мазилката и и зеления ГК.
Днес се обадих на един технически сътрудни на Церезит за да го питам дали може пода на помещението да се мине с ХИ по-късно-след като залепя плочките на стените.
Той каза"да", Можело първо стените с ХИ-после лепя плочките и после ХИ на пода с тази озобеност , че вертикалната ХИ лента трябва да застъпи ХИ на пода на принципа на керемидата. Т.е. долния края на ХИ лента трябва да не го залепвам, за да може после като правя пода да мога да я наложа над ленбтата на пода.
Дотук добре, но този сътрудник ми даде и още един съвет: понезе ВЦ мазилка била грапава-да съм минле участука по който ще минава лентата с лепилото с което ще лепя плочките-за да загладя повърхността-по-този начин ХИ лента щяла да лепне не сани за ГК добре но и за мазилката, щото ще загладя повърхността с СМ16.
Направил тези ленти с СМ 16 и наистина се получи много гладка повърхност. Направи ми впечатление, че въпреки положения грунд преди 1 -2 дена- имаше песъчинки, които се лющеха. Това ме смути аз може би малко емоциаонално шпакловах цялато мокро помещение с СМ16. Като казвам шпакловах имам в предвид една наистина много тънка шпакловка от порядък на 1-2 мм.

Въпроса ми е добре ли съм постъпил? по стената на поределени участъци ще има ХИ , а на други -няма да има.
Плочките ще се лепят с СМ11 и СМ16 (където има ГК)
проблем ли ще е че тънката шпакловка е с СМ16, а плочките ще се лепят с СМ11.
Необходимо ли е пак да минавам с грунд СТ17?

Тема "Повдигане на замазката с 1 см в 1/5 част от тоалетната." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: