Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
MASTER - специалист
Илияне, малко ще те поправя - гипсовите шпакловки са мекички :-D но в циментовите си има камъчета с едрина между 0,3-0,8мм - в зависимост от конкретния модел.

Единствените "финни" циментови шпакловки които са ми попадали са разни БГ ментета, които след като изсъхнат могат да се "прешкурят" с гола ръка :-D

За дебелината си много прав - над 0.5 мм става много тегава работата.

За инокса - според мен си работи идеално, но има един тънък момент - в началото не работи добре, трябва и известно време за разработка - докато работния ръб се заглади в подходящата форма.

А иначе когато се заточи като бръснач инструмента също не работи добре - като ми стигне до такъв етап маламашката си взимам нова, а острата я подарявам на някой по симпатичен мангал. Макар че това рядко става - повечето пъти когато съм подаеявал е било защото е паднала от скелето и се е наранила :mrgreen:

В края на краищата маламашката е почти консуматив - нормално е да се сменят по 1-2-3 на година
Илиян Илиев™ - майстор
Знам за камъчетата в циментовите мазилки, но те са по-различни от тези в лепилото и не са толково абразивни. Могат да надерат инструмента, но не и да го заточат.

За тези 3 години шпаклата от снимката не се е заточила въпреки няколкото хиляди метра мазилка и шпакловка, докато един гребен стана на бръснач след няма и 40 квадрата плочки. Веднъж изпилих една отверка до кръгло докато изчистих 5-6 фуги от избило лепило.

Иначе циментови шпакловки има и бели и са финни като гипсовата и издържат на дъжд и студ и на кво ли не, но и цената им е височка. Това с камъчетата не е шпакловка, а финишна мазилка. Аз говоря за циментови шпакловки с гранулометрия под 0,1мм.
Chefo77 - майстор
nikolson написа:
Само да ти кажа,че има и такива цени:
http://aird-tools.co.uk/shop/marshaltow ... -2425.html
На никой не му стигат парите.Само че на някои за хляб,на други за самолет... :partyman:
Вчера на единия обект видях колегата - шпакловчик да прави Рафаело с една малка маламашка - към 20х8 см, заоблена, италианска, на която имаше и цена - 45.00...
Илиян Илиев™ - майстор
Има и по-малки от тези заоблените и са доста скъпи. Дългите им страни не са успоредни, като трапец са. Поне най-често употребяваните.

Ползват се за стуко венециано и други подобни, а не за обикновена шпакловка. Всъщност би могло да се ползва и при обикновена шпакловка за циклене и получаване на гладкост като стъкло(както е стуко венецианото), но не си заслужава заради малкия размер. Просто не се отхвърлят метри.
nikolson - майстор
45лв за Паван или Маршалтаун.Не че ми е важно,но от любопитство.Аз съм далеч от този занаят,но по принцип обичам в главата си да имам информация,която много хора мислят за ненужна.
marto - специалист
В сайта който е показал колегата на предната страница http://www.amcmetal.bg/malamashki.html
има маламашки от пружинна стомана :?
Някой да каже нещо за тях???
marian1 - майстор
Така-а-а да си кажа - понеже темата е моя - открих маламашката, ама не се продава - един колега я има :) произвели са я фирма ПИК - със зелена дръжка е - ако може да помогне - много мекичка - имам средно дебела и дебела, но за ръмбави стени НЕ СТАВА - закопават ъглите - така че търсенето продължава - ходих в магазина до брико Люлин ( по горе е даден адрес) - там са средно дебели, и дебели - не стават... Тези за италианските мазилки ги зная - много са твърди и с малко работна площ - поне тези които аз видях - в магазина срещу зала Универсиада - да не говорим че заобленият край - не е подходящ за шпакловка на ъгли .... толкоз за сега...търсенето продължава!
Илиян Илиев™ - майстор
Първо да изясним две понятия. :roll:

Какво означава РЪМБАВИ СТЕНИ? :?

Какво означава ЗАКОПАВАТ ЪГЛИТЕ? :?

Мен ми намирисва на любител надяващ се, че добрия инструмент сам ще шпаклова. Така няма да стане.

Най-добре си купи каквато и да е маламашка и си купи подходяща шкурка. Питай някой "майстор шпакловчик" какъв номер ползва за шкурене и те така.

Като те чета и усещам, че няма как да направиш гладка като стъкло шпакловка без ръбове, вдлъбнатини, мустаци и каквито там може да има дефекти. Ако ще всички маламашки на този свят да ти сложат да си избираш.

п.п. Иначе ако си мераклия да ставаш добър професионалист започни от закупуването на поне 500ватов прожектор. :wink:
masterval - майстор
marian1 написа:
Така-а-а да си кажа - понеже темата е моя - открих маламашката, ама не се продава - един колега я има :) произвели са я фирма ПИК - със зелена дръжка е - ако може да помогне - много мекичка - имам средно дебела и дебела, но за ръмбави стени НЕ СТАВА - закопават ъглите - така че търсенето продължава - ходих в магазина до брико Люлин ( по горе е даден адрес) - там са средно дебели, и дебели - не стават... Тези за италианските мазилки ги зная - много са твърди и с малко работна площ - поне тези които аз видях - в магазина срещу зала Универсиада - да не говорим че заобленият край - не е подходящ за шпакловка на ъгли .... толкоз за сега...търсенето продължава!
Ат 5-6 години имам такава и не я ползвам - ни за ръмбави, ни за баръви стени. Дължина около 30 см. За такава ли говорим, че е идеалната за нам-си-кво?

Тема "искам хубава иноксова маламашка - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: