• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
glorious - специалист
Не знам момчета, ама вчера в Баумакс Стара Загора румънски пелети- зор, едвам платих 2 палета, и те бяха последните. Къде ги карат не знам, ама продават яко. Баси зора, питай този питай онзи, дали въобще да ги продават, какво имало за Гърция, какво за друго...

Иначе имаше от едни тъмни пелети, май въпросните украински, не знам при тази малка разлика в цената дали си заслужава, аз не рискувах.Та от тях имаше уж, ама румънски -не.Иначе карали постоянно...

В Стара Загора дори с връзки не успях да се докопам, говоря за завода Средна Гора, най-рано октомври, и пак нищо не е сигурно.
de_marco - напреднал
Ами glorious тепърва започва "кризата с пелетите". Реално основните мощности (а и не само), имаха наличност до края на Юли. Тази година хората се окопитиха по-рано и не чакаха първия сняг. Реално погледнато в България пелети вече няма. Почти всички местни производители издухаха складовете си вече, произвеждат по договори с гърци, италианци и всякакви кеспакоси, и нищо не остава за свободния пазар. Румънците няма да ни спасят тази година, просто поради факта, че не са им толкова големи мощностите, а и изнасят за Австрия. Единствения вариант е от Украйна да влезе нещо, ако някой успее да се разбере с местната държавна мафия. Ама аз тая държава на картата не искам да я виждам, камо ли бизнес да правя с нея - там общо взето платиш ли нещо (особенно авансово, FOB или DDP), оставаш с една украинска студена вода.
Другия вариант е Сърбия, но там мощностите са слаби и не могат да задоволят местния пазар, още по-малко гърците и българското търсене.
Малко по-рано се спомена внос от Китай .... случвало се е , преди 3-4 години, гърците още горят пясъка в пелетите си, че малко трудно се разпалва под 1300 градуса.
Шегата настрана, големите производители в световен мащаб са Канада, а тепърва очаквам новите енергийни тигри - Южна Америка и Африка да навлязат. Но кога ще стане това не мога да кажа - знае се само че няма да е тази година. Южно-американските страни са царе на ниската себестойност и почти се обзалагам, че ако някога стане внос оттам, цената и качеството ще превъзхождат българското. (Ако някой се интересува относно трендовете http://www.foex.fi).
А междувременно цените тук растат безсрамно - Баумакс 530 лв/т. крайна и няма наличност, Екотекника Свищов (от производителя) - 384 лв/т. крайна, за другите производители не знам.

Извинявам се за лиричното отклонение, ама ситуацията в талибанска джамахирия Булгаристан става все по-безнадеждна, което малко или много ескалира всяка година. :evil:
a_stoev - майстор
горете царевица или жито, 450лв/тон. Там поне няма празно със състава или калоричността.
bobin - помощник
И аз доста пообикалях по складовете. Наличности почти няма никъде. Накрая реших и взех украински на 430 лв за тон.Същите както в
Баумакс но там са по тънкана.Взех ги от околовръстното срещу езерото на Суходол.Това им е сайта http://www.peleti.net
А някой знае ли нещо и чул ли е нещо за пелети от град Девин(СИМЕА ООД), мисля че се намира някъде под Пловдив и Пазарджик и над Смолян според бгмапс.Защото в интернет информацията е доста оскъдна и въпреки това има интересни оферти поне според мен.
Преди около месец тепърва сглобяваха машините, а кога ще тръгнат и те не знаеха.Това знам за тях.
lusynik - специалист
В Баумакс-Плевен от Румънските имаше днес 8 палета и половина-ама вече платени!!!!!Цената е неизвестна?!?!За доставка нищо не се знае,не желаят да се ангажират.От Украинските на 6.99 лв.,палета излиза 503 лв.,или 466лв/т. Слънчогледови на Кери 240 лв.,но и там се забелязва известно затруднение.Цените са с ДДС.
sensi - специалист
de_marco за кой град говориш, че няма пелети. Аз съм от Лозен (Софийския) и пелети има навсякъде по складовете. Някаква истерия ли целиш. Като тръгнеш по околовръсното от разклона за Лозен в посока Бояна, във всеки склад има пелети и то от различни производители - български, сръбски, румънски, украински.
de_marco - напреднал
sensi за никой град не говоря. Просто, с течение на обстоятелствата, ми се налага да знам пазарната конюнктура и 2/3 от производителите на пелети, и знам точно на какво дереже е всеки един от тях - кой затвори заради дългове към банките, кой спря производство заради липса на суровина, кой все още работи и т.н.(ако някой производител се разпознае тук, се извинявам). А и както забелязвам, след мен още 5 човека потвърждават ситуацията. След 1 месец ще ти припомня написаното.
Ние хората трябва да се научим че твърди горива се купуват пролетта и началото на лятото - тогава хем цените са нормални хем има наличност. Всяка година едно и също правим, мине ли зимата си казваме "Е това беше последната зима в живота ми, вече е вечна пролет и слънчево лято". Знаеш ли в Германия и Австрия кога приключват големите сделки за пелети? Месец Юни!! Те немците защото са глупави и наивни, затова купуват пролетта (Прилагам графика на борсовите цени в Austrian pellets http://www.foex.fi/uploads/bioenergy/FO ... latest.pdf , които както виждаме са по-ниски от българските!).
А щом ти знаеш от къде можем да се заредим на нормални цени, моля сподели по-конкретно, някакъв телефон, фирма или нещо друго отличително. За всички нас ще е полезно, особенно за жителите на София.

П.С. По мое мнение, СИМЕА ще излязат на пазара не по-рано от лято 2013, просто да създадеш от нищо нещо не е чак толкова лесно, колкото ние си мислим. Все пак стискам палци да успеят да пуснат безаварийно мощностите си по-рано и да предложат качествен продукт на достъпна цена.
mitaka_vk - специалист
de_marco написа:
sensi за никой град не говоря. Просто, с течение на обстоятелствата, ми се налага да знам пазарната конюнктура и 2/3 от производителите на пелети, и знам точно на какво дереже е всеки един от тях - кой затвори заради дългове към банките, кой спря производство заради липса на суровина, кой все още работи и т.н.(ако някой производител се разпознае тук, се извинявам). А и както забелязвам, след мен още 5 човека потвърждават ситуацията. След 1 месец ще ти припомня написаното.
Ние хората трябва да се научим че твърди горива се купуват пролетта и началото на лятото - тогава хем цените са нормални хем има наличност. Всяка година едно и също правим, мине ли зимата си казваме "Е това беше последната зима в живота ми, вече е вечна пролет и слънчево лято". Знаеш ли в Германия и Австрия кога приключват големите сделки за пелети? Месец Юни!! Те немците защото са глупави и наивни, затова купуват пролетта (Прилагам графика на борсовите цени в Austrian pellets http://www.foex.fi/uploads/bioenergy/FO ... latest.pdf , които както виждаме са по-ниски от българските!).
А щом ти знаеш от къде можем да се заредим на нормални цени, моля сподели по-конкретно, някакъв телефон, фирма или нещо друго отличително. За всички нас ще е полезно, особенно за жителите на София.

П.С. По мое мнение, СИМЕА ще излязат на пазара не по-рано от лято 2013, просто да създадеш от нищо нещо не е чак толкова лесно, колкото ние си мислим. Все пак стискам палци да успеят да пуснат безаварийно мощностите си по-рано и да предложат качествен продукт на достъпна цена.
Извън темата:
Само дето минималното количество от линка е 15 тона...
de_marco - напреднал
mitaka_vk написа:
Извън темата:
Само дето минималното количество от линка е 15 тона...
Точно така, напълно нормално количество за фамилна къща със 75 КВт котел. В България за котел 35 КВт ти трябват средно 7,5 тона пелети за сезон.
Само че там пелетите се подават с шнек директно от камиона в бункер в основите на къщата. Без чувалчета, без хамалогия, без добавена стойност за глупости. Апропо в Германия цената е за 21 тона. :wink:
sensi - специалист
de_marco написа:
Много е относително какво е нормална цена. Аз си купих май месец и цената беше 300 лв. Сега вече под 380 лв не може да се намери. Но като се има предвид, че цената на тока и дървесината се покачи е нормално това увеличение. Всички производители искат да закупиш голямо количесто (поне 1 камион), така че мога да дам само тел. на търговци. Биоплам - 0893342191, Екоенерджи център - 0879595675, Пирин лес - 0888 /262 084, Бул лес - 0888-94-36-24. Но ти каза, че познаваш 2/3 от производителите на пелети, така че можеш да дадеш техни тел да ги прозвъняваме.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: