• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Здравейте пичове чудя се има ли такова животно да го наречем защита от пренапрежение :lol: която да е със малки размери че да се монтира в апартаментно табло със АП 8 броя.То сигурно има де ама някой да даде насоки за марки и цени струва ли си изобщо усилието.Искам понеже ми станаха доста уредите с електроника включени постоянно ако прасне гръм или еон пуснат 380 волта миналата година го направиха :-D да нямам проблеми.Обаче дали не трябваще да има заземителна линия към защитата или не :? Номиналния ток ще е 50А макс.
VLADO66 - майстор
Пич.пиши в търсачката катоден отводнител-има писано по темата.
kam34 - специалист
В къщи ползвам това http://www.elektromarket.eu/bg/product/444.html монтирано в главното табло за груба защита от пренапрежения. По чувствителните уреди ги включвам през тези защити WP230... http://www.sono.bg/bg/products/bg/1/15/shopbrowse за по фина защита.
Вече няколко години ги ползвам без оплаквания. Разбира се има и маркови изделия струващи 5-10 пъти по скъпо, всеки сам си решава кой е оптималния му вариант.
fox_vt - майстор
Мерси kam34 точно такова нещо търсех но остава проблема със заземителната линия :sad: Какво ще кажете за заземителна линия закачена към водопровода за аварийни ситуации би трябвало да свърши работа,или да дупна дупка и да хвана някоя арматура в панела :-D .Сега някой ще каже опъвай кабел забивай кол ама от 6 тия етаж няма как да стане лесно тва.Или мисля погрешно не трябва надилу да ходя а на горе-кабел до покрива и там към гръмоотвода ама ако тресне онуй светещото и гърмящото ще стане коледа :cool:
VLADO66 - майстор
Прочети го това http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1305 и не прави тази глупост с водопровода.Арестора трябва да е качествен.
fox_vt - майстор
Ахам прочетох го но аз не искам да ловя мълнии все пак.Блока е 6 етажен от преди 30+ години няма заземителен проводник освен във главното табло долу може би.Трафопоста е на 30 м от мен кабелите под земята пряка мълния няма да ме засегне в никакъв случай.Искам защита от индиректното въздействие на мълнията ако е в близост и от объркване на захранващото напрежение към мен.И двете неща ще се случват надявам се изключително рядко и то ако се случат-като едното вече се е случвало.И на последно гледам се продават разклонители или тия защити от втория линк на кам34 те на какъв принцип работят едва ли разчитат на трипроводна инсталация или се бъркам нещо?С други думи задължително ли ми трябва заземяване при исканата от мен защита?
VLADO66 - майстор
Заземителния проводник е задължителен.Иначе принципа на защитните разклонители не знам,имам такъв хубав с галванично разделяне на интернет кабела и го сложих на рутера защото ми гръмна един вече.Тъй като наблизо имам мачтов трафопост при мен се събират мълниите и една падна наблизо и ми влезе в къщата по индукция през нулевия проводник защото фазата я изключвам при буря.Против всякакви правила сложих на таблото преди електромера трифазно АП 100А и вкарах нулата през него и сега изключвам нулата и фазата да ги ева в мълниите.
fox_vt - майстор
Ахам значи да не си правя труда да монтирам защита в таблото,ще разчитам на ръчно изключване на електроуреди при буря:lol:
kam34 - специалист
При блок и кабелно захранване от трафото само на тридесет метра въобще не си прави труда да слагаш катодни отводи. Достатъчно е само защита включена в контакта от тези на които ти дадох линк за твое спокойствие. Зануляването на контакта е достатъчно. Не връзвай нищо към не тоководещи части като тръби, улуци, арматърно желязо в бетона и т.н. щото не живееш само ти там и да не утрепеш някой комшия.

сложи защита на другите линии влизащи при теб ако има такива разбира се кабелна и лан например.
fox_vt - майстор
Май май така ще направя една защита за адсл-а и една за контакта евентуално на компа и на пералнята а фурната да се спасява както може.Телевизията е сателитна и си има вградена защита от гръмотевици-появи ли се голям облак и спира картина иа звук :lol: :lol: :-D
  • 1
  • 2

Тема "Защита от пренапрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: