Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Накратко, всеки нов апартамент, в който отивам под наем си има своите електрически пинизи, затова, преди да се изпържа, минавам всичко с фазомер и мултицет.

Този път не мога да си обясня какво става:
Почти всички контакти в къщата дават около 120 волта потенциал м/у фазата и заземяването, и между нулата и заземяването. Това го виждам за пръв път и не мога да си го обясня. Понеже се занимавам със звукозапис и по бюрото ми са пръснати доста джаджи, ми е важно електриките в къщата да работят стабилно. Възможно ли е нещо да прави някаква утечка и да се вижда тя като спад от двете страни спрямо заземяването? Изключих хладилници, печки, всичко, остана само бойлера...
moimoimoi - майстор
лоша връзка на фазата или на нулата
първо установи дали проблема е в цялата къща-ако да е нещо централно-табло,електромер
после установи дали ти е 2 или 3 проводна инсталацията-за да е ясно дали става дума за зануляване или заземяване на контактите

възможно е да ти е прекъснала нулата и през меките връзки или тръбите на бойлера да се появява частична нула и за това да са тези 120 волта
може да изключиш напрежението,после откачаш кабела на бойлера и пак пускаш напрежението, и ако нищо не работи а фазомера свети в контактите то нямаш нула
докера - специалист
Разкачи и него и има голяма вероятност да си отидат нещата по местата . Или го изчакай да започне да загрява и тогава мери . Вече на два пъти ми се случва при разхлабена някъде Нула да прави утечка през нагревателя на бойлера .

EDIT : Колегата ме е изпреварил , но е дал горе-долу същите насоки .... :tonqe:
isko6p - специалист
Може да си далече от трафото и да има пад, друга повреда слаба нула.Обади се в енергото.
totio1973 - специалист
Поне за мен някъде нулата е хлабава, а и какви са тези хазаи където само гледат да взимат пари без оправят проглемите :axe: :supz:
MamaMy - майстор
Всички са така. Преди няколко години смених последната си квартира със собствено жилище. Сменил съм общо 12. :x
evil - специалист
Възможни причини много.Ето още една.Ако инсталацията е три проводна и на заземителния проводник няма никакво земно а просто е навързан по контактите може по идукция да ти лъже уреда
nikolson - майстор
За да не пускам нова тема,реших да попитам.При заземяване на всички контакти,все пак фазомера леко свети.Тъй като не разбирам много от ел.инсталации,попитах познат,който ми каза,че това е индукционен ток,тъй като електромера е стар (5А).Възможно ли е и опасно ли е?
fikata - майстор
nikolson написа:
За да не пускам нова тема,реших да попитам.При заземяване на всички контакти,все пак фазомера леко свети.Тъй като не разбирам много от ел.инсталации,попитах познат,който ми каза,че това е индукционен ток,тъй като електромера е стар (5А).Възможно ли е и опасно ли е?
по добре е да преместиш питането в друга пресна по-подходяща съседна тема тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 11&t=39409
И все пак. 1. Старият електромер не може да бъде причина за индукция.
2. Ако при тебе свети фазомера на защитния проводник "по индукция", защо тази индукция я няма при други потребители.
3.Трябва да се потърси причината за това светене, което е доказателство за наличие на някакъв напреженов потенциал на защитния проводник.
4.Причини най различни /Виж темата към която те препращам/ Най честа причина е "хлабава" нула - т.е лошо контактно съпротивление по нулевия проводник. При метален водопровод възможно леко офазяване от съсед. Пробив от нагревател на бойлер. Дали инсталацията е двупроводна или трипроводна. Предполагам,че инсталацията ти е двупроводна, след като имаш стар електромер.
Точна диагноза от тук едва ли ще получиш за конкретната причина, но поне ще имаш насоки.
Потърси помощта на квалифициран специалист за да бъдеш спокоен, след като нищо не разбираш от ел.инсталации.
Или в резюме: Моят отговор е,че фазомерът не трябва да свети,даже и леко.
Junak - майстор
Към allyx:

Да беше писал дали има ДТЗ или само трипроводна инсталация?

Тема "120V между фаза/нула и заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: