• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
stefko047 - специалист
Здравейте приятели от форума на направи сам.Наближава есента а със нея и гроздобера ракии се варят и т.н. Намерих си 2броя 50 литрови дамаджани но са голи много искам някой да ми помогне да си направя дървен съндък или каса за да ги защитя да не се счупят защото мисля да ги напълня със ракия пък както са голи леле мале а се чукнат язък за туршията и сланината.Благодаря ви предварително за съветите.
lyubohar - майстор
Намери някой да ти ги оплете.
Отвреме на време се появяват плетени ратанови мебели.
Може да попиташ къде се правят.
torbalan - Дървен философ
не изглежда особено трудно да се направи...

Изображение
profy - специалист
stefko047 написа:
Здравейте...2 броя 50 литрови дамаджани ... дървен съндък или каса за да ги защитя..
Дървена облицовка във формата на пресечен конус - изглеждащо като каче за палма,
за 50-литрови дамаджани се използва в химическите лаборатории при доставка на химикали.
Това каче няма дъно - дамаджаната се заклинва в конуса, без да достига пода.

За домашни условия ключово изискване е повече защита, отколкото пренасяне, и най-вече защита отгоре.

Преди много години направих -
вместо сложното за направа (шини 40х4) и слабо като защита отгоре дървено каче тип пресечен конус,
само пресечен конус от желязо ф10 вместо шини:
- два обръча по диаметъра най-долу и максималния в средната част на дамаджаната,
с малък допуск за 2 дебелини на стената за предпазния маркуч.
За огъването и изправяне на локални неравности използвах за изчукване автомобилна джанта.
- четири образуващи през 90 градуса между двата обръча с височина долната разширяваща се нагоре част на дамаджаната
- две дръжки за носене, заварени на горния обръч
- носещо дъно на долния обръч - два диаметъра през 90 градуса.
Върху железата нанизах разцепен надлъжно маркуч ф10 мм с разреза навън.
Поставя се дамаджаната в металната носеща конструкция, изкривените маркучи се оправят.
Върху стъклените части - околна повърхнина и дъно, налепих ивици отпаден стиропор 5 см, що-годе плътно,
това вместо дървените части.
Само 5-6 см от гърлото остава свободно, които се защищават с част от пластмасова бутилка с подходящ диаметър.
Най-отгоре се поставя отпаден плат "ямболен" на ивици, които промазах с лепило от полистирен (стиропор) и коресилин,
за защита на стиропора от гризачи и изронване при чуквания. Платът си залепва за стиропора сам.
Последната операция определя визията. Може и да се боядиса.
Общо за изпълнение около 3 часа, с минимални средства.
Още се ползва в същия вид за вино от касис. И никога не е пренасяна пълна.
crez - майстор
torbalanе, я сподели как успя :? да пробиеш дамаджаната без да я счупиш, та да пробия и моите
piron45 - майстор
crez написа:
torbalanе, я сподели как успя :? да пробиеш дамаджаната без да я счупиш, та да пробия и моите
То пробиването както и да е, но уплътняването на щуцера ми е по интересно. От вътре не можеш да бръкнеш за да сложиш уплътнение и гайка.
profy - специалист
Е, уплътняването е отпред, а отзад са разтварящи се опори при натягане, като дюбели за ГК.

Пробиването на отвора се прави от майстор-стъклар на химическа стъклария с газова горелка.
crez - майстор
piron45 написа:
crez написа:
То пробиването както и да е, но уплътняването на щуцера ми е по интересно. От вътре не можеш да бръкнеш за да сложиш уплътнение и гайка.
Може, може имам такава дългаааа пенсета :lol:
Krass - майстор
Еее това с дупката направо ме разби. Виждал съм стъклар да пробива огледало с маткап с твърда пластина под формата на триъгълна пирамида и машинно масло на мястото на пробиване. Но голям диаметър и при тази дебелина...
Mega - специалист
Пробивал съм много пъти бутилки с бормашина. Едно време си правих лампи от бутилки от алкохол. Иска се много лек натиск, вода и упорство. Накрая като захапе е най-сложно. Сега гледам в Бриколаж има свредла за стъкло, не съм ги пробвал, но предполагам работят!
  • 1
  • 2

Тема "как да си направя дървена каса за стъклена дамаджана-50литра" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: