Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
crez - майстор
Правят се гипсови маркери за да се установи дали процеса продължава или вече къщата е улегнала. на 3-4 места по пукнатината се изчиства до мазилка боята, разбъркваш гипс, навлажняваш местото и замазваш с гипс кръг около 10 см. диаметър така че той да обхване двете страни на пукнатината. Следиш състоянието на гипса, ако се пропука или оплепи от стената значи процеса продължава, ако след една година няма видими повреди по гипса спокойно пълни пукнатините и няма проблеми.
ПП но за водостоци улуци и бетонова настилка до стените задължително.
veneta_123 - напреднал
VLADO66, къщата е с две стаи източно и две стаи западно изложение. Дворната врата е от запад.

А пукнатините се появиха първо в източните стаи.(снимка 1). Стената между двете, външната стена над прозорците и в двете стаи и третата стена (също вътрешна със тавански стълби) в едната от стаите.

Това лято буквално за месец се напука едната западна стая. (снимка 2)Различното е, че пукнатината вече се вижда и от външната страна на къщата.

Всъщност остана само една здрава стая, но това вече може да не е така като се прибера след да кажем две седмици.

Прикачен файл

boby_1 409.JPG в по-близък план

Прикачен файл

boby_1 408.JPG първо в стаите от тази страна се появиха пукнатините

Прикачен файл

boby_1 417.JPG
ето тези тук са от месец
boby_1 417.JPG (79.44 KиБ) Видяна 9780 пъти
VLADO66 - майстор
Аз като гледам водата от стрехите е стигала на височина до края на основите, а това при един сериозен дъжд са 3тона вода,от които 20% да слязат надолу е едно хубаво количество да омокри основите.
veneta_123 - напреднал
big_death, това с улуците вече го задвижих. Обаче за всяко нещо правя проучване сякаш ще извършвам мозъчна операция, а накрая все се появява някой и ми казва: "Ама защо си наела циганин, ама той ще те измами, ама защо си избрала тенекиени, а не ПВЦ улуци, ама това, ама онова", което е доста обезкуражаващо.

nikolson, вече се появи една външна пукнатина. За съжаление.

crez , благодаря за съветите. Ще ги изпробвам.

profy, звучите толкова компетентно, че с удоволствие бих се възползвала от усулиге Ви на практика. Случайно да имате път към Хасково?

Не съм искала да ви затруднявам и постването на информация. Все пак аз съм тази, която търся помощта и разчитам на вашата добронамереност. Просто системата не позволява на пост повече от четири снимки, а в правилата на форума изрично се казва, че не се толерират два поредни поста. И тъй като съм нова гледам да ги спазвам.

В началото на септември ще си ходя и ще нащракам още снимки и ще ги постна ако темата все още е актуална. Стаите в къщата са с условно източно-западно изложение. Входната врата на къщата е на юг, а северния край е към улицата.

Ако се съди по това как изтича дъждовната вода денивелацията е в посока от север към юг.

В източния и западния край на къщата е по-скоро равно, но да със сигурност дъждовната вода оттича към основите. До това лято пораженията бяха само по източните стаи без поражения от външния край на стените. Преди месец се напука и една от западните стаи, която за разлика от другите е и външно и вътрешно.

Успях да се свържа с бивш съученик от гимназията завършил ВИАС, живеещ в Хасково, който направи оглед на къщата. Чухме се по телефона и честно казано не разбрах доста от нещата, които ми каза. Може би, когато се видим ще е различно.

Основното – Трябва да се направи пояс-стъпка по всички зидове на къщата на дълбочина 80 см., които да продължават нагоре по височината на къщата след задължителен конструктивен проект. Минимум по два на всяка стена, а в някои от случаите и три. Според него обаче това е много скъпо – 7-8000 лв. Сума, която в момента е непосилна за мен.

Каза, че оскъпяването идва от трудността по прокопаването на дупките – дълбоки, но не много широки. Трябвало ръчно. Та няма ли някакъв инструмент нещо като свредло за подобни случаи. Аз дори бях решила да наема мини багер. Казаха ми, че е опасно, защото щял да нарани основите.

Улуците ще ги поставият по мое усмотрение. попитаха ме на къде ги искам. Двата ще се изтичат към улицата, а двата към входа на къщата. Реших да няма в двете засегнати стени запад-изток. Не знам дали и това има значение?
crez - майстор
Не пускай водата от улуците директно на земята. Спусни водосточни тръби слез под кота"0" на 30-40 см и с пвц тръба ф110 отведи ги по далеч от къщата. Аз съм направил една малка яма 0.7/0.7/1.00 м. на 4м. от къщата, изидана с решетъчни тухли на тясната страна с бетонен пояс отгоре и съм поставил метална решетка отгоре. Там събирам целият сток от покрива.
veneta_123 - напреднал
crez, ако погледнете четвъртата снимка (предпоследната) от първия ми пост ще видите, че от едната страна на стената (западната) има електромер, което пречи да се пусне улук. За това съм принудена да го пусна на стената пред входната врата, която пък долу е циментирана и не виждам как ще го поставя на кота "нула".

Много мислих по въпроса и най-лесно ще е ако направя това, което ми препоръчвате, но да го свържа с шахтата за оттичане на чешмата, която се вижда на снимката. Проблемът е как да променя посоката на улука, така че да избегна цимента. Или чрез някаква мека връзка, или чрез някакъв ъгъл.
housedoktor - майстор
Не е толкова трагично положението.Вече ти споменаха за причини ,проверка за активни пукнатини и начина за отводняване на покривните води..Укрепването на основите е трудоемък процес и се прави на етапи от по 1 метър и през разстояние. Трябва си специалист и внимание.Да те успокоя -виждал съм далеч по напукани къщи които си стоят .Което не означава да пренебрегнеш всичко писано де.
Фло - специалист
Аз бих изказал едно "противно "мнение на преобладаващите тук. Къщата е перфектно построена,по всички правила ,влезли далеч по-късно във времето като нормативи в строителството, и ако това е несъмнено ,не така стои въпроса с измазването вътре.Видимо от снимките мазилката е некачествена като изпълнение и много вероятно и като състав на материала. Тоест, с други думи ,преди да се влезе във филм с основи,водоотвеждане и останалите предложения, трябва просто мазилката със цепнатините да се разкърти до тухла и да се види има ли спукани ,сцепени тухли от надлъжните в зидарията.Според мен няма да има и цепнатините ще се окаже,че са от некачествената мазилка,на която просто и е изтекъл ресурса поради рецептурни несъответствия,да го наречем така чападжийското замесване на варо-циментовия разтвор!
housedoktor - майстор
Фло,споделям мнението ти,защото от вън пукнатини (или поне сериозни ) не забелязах,още по-вече пукнатини през тухли,не само по редове. Но все пак тези пукнатини не ми изглеждат като само от мазилка .Но водоотвеждането си е важно дори и в къща без проблеми ,особено зимата ,когато водата замръзва в основите и нанася поражения.
profy - специалист
Фло, много ти уважавам химическите становища, перфектни са.
Обаче вътрешна мазилка да носи основи, при това основи с каверни ???
Я вземи си изтрий този пост, ако този форум позволява това.

Тема "Опасни ли са тези цепнатини на къща? Как да се справя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: